Prva elektronska dozvola u Čačku izdata za sanaciju hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg (VIDEO)

Gradska uprava za urbanizam u Čačku izdala je 5. februara prvu elektronsku građevinsku dozvolu Crkvenoj opštini u

Gradska uprava za urbanizam u Čačku izdala je 5. februara  prvu elektronsku građevinsku dozvolu Crkvenoj opštini u tom gradu za sanaciju hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. Od trenutka prijema zahteva do izdavanja ove dozvole prošlo je nešto više od 24 časa.

Izdavanjem elektronske građevinske dozvole Crkvenoj opštini, u Čačku je započeta druga faza primene Zakona o planiranju i izgradnji, kažu u Gradskoj upravi za urbanizam.

„Gradska uprava za urbanizam je u petak, 5.februara 2016, izdala i potpisala prvu elektronsku dozvolu. Rešenjem, na osnovu člana 145. Zakona,   našoj Crkvoj opštini odobreni su radovi na sanaciji hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku“, kaže načelnica Gradske uprave za urbanizam, Vesna Dmitrić.

Zahtev za izdavanje građevisnke dozvole stiže na e-mail adresu rukovodioca nadležnog organa ili ovlašćenog lica i kako je ranije izjavila resorna minsitraka Zorana Mihajlović dozvola na ovaj način može biti izdata i za pet minuta. Crkvena opština u Čačku nije dugo čekala na odgovor.

 

„To je bio zahtev koji je podnet u popodnevnim časovima, oko 16 elektronskim putem, a nakon potrebnih provera, rešenje je izdato sledećeg dana oko 9 sati ujutru. Dakle za dan je obavljena sva procedura. Moglo je biti sve završeno istog dana, da je zahtev bio podnet u toku našeg radnog vremena“, objašnjava Dmitrić.

 

Probelm koji svaki građanin mora da reši jeste kvalifikovani elektronski potpis.

„Mora potpisati i sva dokumenta, čak i uplatnice, ovlašćenja, prosto svu dokumentaciju kvalifikovanim elektronskim potpisom. To posebno naglašavam za sve podnosioce, u ovom slučaju  je SPC pomogao njihov projektant – CIP iz Beograda, koji je sve dostavio u njihovo ime onako kako je predviđeno pravilnikom“, istakla je načelnica Gradske uprave za urbanizam u Čačku

 

Elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji počeo je da radi 4. januara  u Agenciji za privredne registre. Svi zahtevi za dobijanje dozvole za gradnju se podnose isključivo u elektronskoj formi, a građani će zahteve moći da podnose sami ili posredstvom ovlašćenih projektanata.

Pogledajte izveštaj Mirjane Aleksić: