Savet za zdravlje Gradskog odbora SNS Čačak obeležio je danas u stranačkim prostorijama Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice. Pored neosporno najznačajnije prevencije, redovnih ginekoloških pregleda, poseban akcenat su stavili na značaj skrininga kao važne mere u ranom otkrivanju te opake bolesti. Doktorka Dragutinović je naglasila da bi žene između 25 i 45 godina starosti, koje budu pozivane na skrining, trebalo obavezno da se odazovu, objašnjavajući da je zapravo takozvani papanikolau test, test na skrining. Članice Saveta za zdravlje GO SNS su delile promotivni materijal našim sugrađankama, a sve u cilju edukacije o prevenciji, kao i o skrining programu raka grlića materice.

 

 


Nakon što su direktori škola dali predloge, a radna podgrupa za Moravički okrug ih razmotrila, odlučeno je da Ministarstvu prosvete bude upućen zahtev za raspisivanje 114 konkursa za zapošljavanje na određena radna mesta u obrazovnim ustanovama u Čačku, Gornjem Milanovcu i Ivanjici. Član predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vladimir Adžić, u izjavi agenciji MNA objašnjava da se radi o slobodnim radnim mestima koja su bila do 31. decembra 2015. godine. Konkurse će razmatrati Ministarstvo prosvete, a zatim i komisija vlade. Kada budu odobreni biće vraćeni školskim upravama. Prema rečima Adđića, problemi postoje i kod jednog broja zaposlenih koji imaju 50, 60 odsto časova i koji rade u nekoliko škola.On je rekao da će tražiti i da se za njih odobre konkursi, jer, kako je naglasio, smatraju da su niz godina radili kako treba, kao i da ima mesta za zapošljavanje kolega.


Iako još uvek nema snega, kako kažu u JKP Komunalac, potpuno su spremni za zimsko održavanje, a i od ove godine umaju i novo vozilo. Radnici koji se bave zimskom službom imaju uvedeno i dežurstvo od 24 sata, a svi poslovi obavljaju se pod nadzorom JP Gradac. Komunalac trenutno na zalihama ima dovoljne količine soli, oko 140 tona, a nabavljaće se još u skladu sa potrebama. Određene količine, kao i svake godine, namenjene su mesnim zajednicama i ustanovama. Od ove godine u Komunalcu su, pored soli, za efikasnije održavanje uveli i kalcijum hlorid. Kako ističe direktor, zahvaljujući pomoći grada, Komunalac je ove godine, opremljeniji za još jedno vozilo, koje će, uticati na efikasniji rad preduzeća. Tehnički direktor Komunalca ističe da će zahvaljujući obnovljenoj mehanizaciji, preduzeće postići bolje efekte u odnosu na prošlu godinu, kada su morali da angažuju proizvođače u prigradskim područjima, gde nisu mogli da reaguju, s obzirom na to da nisu imali adekvatnu mehanizaciju.


Autoprevoz Čačak, koji obavlja uslugu javnog prevoza u Čačku, od 1. januara tu uslugu obavlja i u Kraljevu, a za te namene je vozni park obnovio sa šest novih vozila. Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović rekao je da je u proteklom periodu dobijao pritužbe građana i predsednika mesnih zajednica, da na nekim linijama u prigradskim naseljima nsiu saobraćali autobusi. Posle primedbi, gradonačelnik je imao sastanak sa direktorkom Autoprevoza, koja je rekla da neće biti problema u funkcionisanju javnog prevoza u Čačku, kao i da će vozni park za naš grad takođe biti obnovljen. Kako je zaključio Todorović, Autoprevoz ima obavezu prema gradu Čačku i mora je se pridržavati.

1 2 3 1.114