Na večeri šampiona 85. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, u Kongresnom centru, predsedniku opštine Dejanu Kovačeviću dodeljeno je priznanje za najuspešniju lokalnu zajednicu u podsticanju ruralnog razvoja.

Kandidati za Pehar Novosadskog sajma, najprestižnijeg priznanja u kategoriji „Najbolji u agrobiznisu“ nominuju se po preporuci eminentnih predstavnika struke, naučnih i društvenih institucija i ustanova, privrednih komora i granskih udruženja privrednika, koji imaju uvid u rezultate i doprinos podizanju kvaliteta u agrobiznisu. Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu, ocenjivani su proizvodi i usluge u trideset robnih grupa. Najviše konkurenata našlo se u kategoriji najbolji iz agrobiznisa.

rsz_1img_0222
Predsednik Kovačević je rekao da je ova nagrada još jedan pokazatelj da svi koji prate rad opštine Gornji Milanovac vrednuju postignute rezultate: „Mi smo pre dve godine osnovali Kancelariju za poljoprivredu. Pored toga što smo odvojili ogromna budžetska sredstva, za razvoj i podsticaj poljoprivrede, uspeli smo da sa Kancelarijom za poljoprivredu kroz edukaciju i edukativni sadržaj usmerimo poljoprivrednike na jedan novi deo poljoprivredne proizvodnje. Opština Gornji Milanovac jeste lider u privrednoj proizvodnji, ali polako u poslednje dve godine pokušavamo da akcenat prebacimo i na poljoprivredu.“

rsz_img_0218
Kovačević se osvrnuo i na činjenicu da se sve veći broj ljudi okreće selu i seoskim domaćinstvima: „Mi smo opština ruralnog tima i imamo preko šezdeset sela. Nama jeste cilj da nam mladi ostaju na selu i zbog toga i odvajamo ogromna sredstva za podsticaj poljoprivredi. Takođe, to je razlog i zbog čega radimo na edukaciji mladih i pokušavamo da sa prerađivačkom industrijom taj kapacitet upotpunimo da bi mladi imali zašto da ostaju na selu, da bi se bavili poljoprivredom, da bi jednostavno pomogli i opštini ali i sami sebi praveći posao za budućnost.“ Kovačević je istakao da se nada da će opština Gornji Milanovac i narednih godina uz adekvatna ulaganja i uz pomoć Vlade Republike Srbije uspeti da opravda ovo priznanje. Poljoprivredu je naveo kao jedan važan segment rasta proizvodnje i razvoja čitave Srbije.


U okviru programa “Zajednici zajedno”, za 5 godina saradnje sa gradom Čačkom, kompanija NIS je kroz 30 realizovanih programa, donirala 40 miliona dinara. Povodom jubileja, 10 godina postojanja ovog programa i uspešne petogodišnje saradnje grada Čačka i kompanije NIS, a u okviru proslave gradske slave Spasovdana, organizovana je svečanost u Muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”.


Sudski izvršitelji, uz prisustvo policije, pokušali su danas, peti put za poslednja tri i po meseca, da prinudno preuzmu pogon za izradu kugličnih vretena u Fabrici reznog alata u Čačku, što su radnici sprečili. Oko 100 radnika blokiralo je fabrički ulaz, sprečavajući sudske izvršitelje da udju u fabriku. Protestu radnika pridružila se i opoziciona odbornička grupa u Skupštini Čačka Dveri. Nekoliko sati kasnije sudski izvršitelji i policija, koja nije intervenisala, napustili su fabriku, a radnici nastavili da rade. Sudski izvšitelji su pokušali da naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u medjuvremenu sa kamatama uvećan na oko 4,6 miliona dinara.

1 2 3 109