Aukcijska prodaja čačanske hemijske industrije “Prvi maj”, koja je bankrotirala, zakazana je za 20. februar, prenosi agencija Beta. Početna cena iznosi 160,55 miliona dinara, što je za 40 miliona dinara manje nego u septembru 2017. godine, kada je bila prethodna aukcijska prodaja na kojoj nije bilo zainteresovanih kupaca. Hemijska industrija “Prvi maj”, koja se bavila proizvodnjom stiropora, lepkova, boja, fasada i ostalih proizvoda za građevinarstvo, osnovana je 1956. godine, a privatizovana je 2005. godine. Prvu krizu u poslovanju fabrika je imala 2013. godine, ali je tada “spasena” kada je firma sa kojom je dugo godina saradjivala “Ivas Balkan” iz Italije uzela u zakup. Tri godine kasnije, početkom maja 2016. godine, Halk banka, koja je kupila Čačansku banku, pokrenula je stečaj nad “Prvim majem” zbog duga od 400.000 evra, kada je fabrika prestala da radi.


Protekla godina je za Zlatiborski Eko Agrar bila jedna od uspešnijih.
Čajetinskim poljoprivrednicima isplaćene su subvencije u iznosu od 40 miliona dinara, a uz podršku EU izgrađena je mlekara “Naša Zlatka”. Program rada za 2018. godinu ovog preduzeća, usklađen je sa merama IPARD-a.


Izgradnja mini mlekare u Poljoprivrednoj školi “Ljubo Mićić” u Požegi kapaciteta 500 litara mleka na dan, odvija se planiranom dinamikom. Pri kraju je završetak prve faze, odnosno postavljanje krovnog pokrivača, koju su finansirali Ministarstvo privrede sa 2 miliona dinara i opština Požega koja je izdvojila 2,9 miliona dinara. Ukupna vrednost investicije iznosi 20 miliona dinara.


Privrednici okupljeni u udruženju „Unija 2000.“ završetak prošle godine obeležili su tradicionalnim novogodišnjim koktelom u Naučno tehnološkom parku. Prema rečima direktora udruženja Adama Zimonjića, za većinu članica prošla godina je bila nešto bolja nego prethodne, ali i dalje ispod očekivanja.

1 2 3 91