Koncept kružne ekonomije podrazumeva uspostavljanje sistema primarne separacije otpada i maksimalnu iskorišćenost resursa, rečeno je na danas održanoj prezentaciji Instituta za kružnu ekonomiju iz Maribora. Gosti iz Slovenije upoznali su predstavnike lokalne samouprave, javnih preduzeća i privrednika u Čačku kako se sa linearnog prelazi na sistem kružne ekonomije i koje su koristi za čovečasntvo.


Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, sa proširenom delegacijom Srbije, boravio je u zvaničnoj dvodnevnoj poseti litvanskoj kompaniji Enerstena i obišao tri energane na biomasu. Poseta je organizovana da bi se rukovodstva 4 opštine iz Srbije upoznale s tim kako funkcioniše samoodrživ sistem proizvodnje energije od ekološkog otpada. Milanovačka opština, sa Kancelarijom za javna ulaganja, već je pokrenula projekte finansiranja i izgradnje tri kotlarnice na biomasu koje bi trebalo da budu završene u narednih godinu dana.


Trgovinski lanac LIDL dolazi i u Čačak. To je potvrdio danas i gradonačelnik Čačka Milun Todorović u ekskluzivnoj izjavi za TV Telemark i OzonPress. Prema rečima gradonačelnika objekat Lidl-a gradiće se na prostoru nekadašnje Ishrane u Beogradskoj ulici, a planirano je da u njemu radi 40 do 50 radnika. Gradonačelnik je rekao i da su u završnoj fazi pregovori sa jednom nemačkom kompanijom koja će investirati u novoj industrijskoj zoni u Preljini.


LJIG — U sedištu udruženja “Moba” u Ljigu, u petak 9.marta, održana je jednodnevna, sertifikovana obuka, organizovana u okviru projekta “Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga koji partnerski realizuju Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Seoski turizam Srbije i UG Moba, finansiranog od strane SDC –a (Švajcarske agencije za razvoj i saradnju).

1 2 3 100