Privrednik Milenko Kostić, Mihailo Simović, inženjer i dr Ljubiša Dmitrović kandidati su za ovogodišnju Decembarsku nagradu grada Čačka, na predlog Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja. Priznanje počasnog građanina ove godine neće biti dodeljeno, jer je jedini prispeli predlog – da to bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić, stigao po isteku roka za podnošenje predloga. Konačnu odluku o dodeli DecembarskiH nagrada doneće odbornici Skupštine grada Čačka, na prvom sledećem zasedanju.


Čačansko Udruženje potomaka ratnika Srbije objavilo je, povodom 100 godišnjice od završetka Velikog rata, knjigu pod nazivom “Hrabri ratnici čačanskog kraja”.
Ova publikacija, koja sadrži kratke priče o Čačanima koji su zadužili srpstvo svojim herojstvom u Prvom svetskom ratu, promovisana je danas u konaku Jovana Obrenovića u dvorištu Narodnog muzeja.


Manifestacija Savremena srpska proza, koja je pokrenuta 1984. u Trsteniku, ove godine će biti posvećena stvaralaštvu pisca Vladana Matijevića. Ovogodišnja Manifestacija će se održati 16. i 17. novembra.
Nakon susreta i razgovora pisca i učenika Gimnazije Vuk Karadžić, u petak 16.novembra, u 13 časova, biće predstavljen Književni portret Vladana Matijevića u Većnici Narodnog univerziteta Trstenik u 16 časova.
Na ovoj manifestaciji su do sada gostovali svi značajni srpski pisci, između ostalih i Miodrag Bulatović, Dragoslav Mihailović, Slobodan Selenić, Milorad Pavić, Miroslav Josić Višnjić, Boško Petrović, Aleksandar Tišma, Živojin Pavlović, Svetlana Velmar Janković, Voja Čolanović, Vida Ognjenović, Milovan Danojlić, David Albahari, Radoslav Petković, Svetislav Basara i Goran Petrović.


Šesta medjunarodna bijenalna izložba likovnih i vizuelnih umetnosti “Biblioteka otvorena knjiga Balkana” na kojoj izlaže 72 umetnika iz 21 zemlje, otvorena je u Čačku i trajaće do 10 decembra.
Izložbu organizuje Centar za vizuelna istraživanja “Krug” i Dom kulture Čačak, pod pokroviteljstvom Grada Čačka i republičkog Ministarstva kulture.

1 2 3 270