„Folklorištance“ iz Gornjeg Milanovca, predstavilo se publici igrom i pesmom, glumom i recitacijom, kroz komad koji je rađen po odlomcima „Torta sa pet spratova“, Dobrice Erića. Rukovodioci „Folklorištancet“-a, Nevena Janković i Marija Maksimović, uvežbavale su sa mališanima osnovne korake srpskih narodnih igara i oduševili publiku.


U sali biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini tradicionalno je održano poetsko veče posvećeno zavičajnom pesniku Mihailu Ćupoviću. I ove godine okupio se veliki broj poštovalaca poezije ovog zavičajnog pesnika a uz pomoć učesnika, organizatori su i ove godine uspeli da dočaraju život i delo Mihajla Ćupovića i podsete publiku na njihovog zlatiborskog brkajliju tople duše, kako su ga i van zlatiborskog kraja pominjali i znali.


Filmski festival u Puli je najstariji filmski festival koji se od 1954. održava jednom godišnje, u rimskom amfiteatru poznatom kao pulska Arena. U vreme postojanja SFRJ bio je najveća i najcenjenija godišnja smotra filmske industrije Jugoslavije. Svojevremeno su gosti festivala, Pule i jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita bili Orson Vels, Sofija Loren, Ričard Barton, Elizabet Tejlor, Jul Briner, kao i najviđeniji domaći glumci. Uz epidemijske mere i ograničenje broja gledalaca, ove godine u julu, u Pulskoj areni održan je 68. filmski festival. Velikom zlatnom arenom nagrađen je film „Plavi cvet“ Zrinka Ogreste, a naš film „Južni vetar 2: Ubrzanje“, koji je u Puli premijerno prikazan, dobio je specijalno priznanje. U Puli se sećamo i naše Sonje Savić.. Sonja je preminula 23. septembra 2008. u 47. godini. Rođena je 15. Septembra u Čačku gde se od 2013. Godine održava manifestacija ,,Sonjin septembar“. Vlasnik TA Čvorak Slobodan Čvorović boravi trenutno u Puli I na svoj način se seća Sonje Savić.

1 2 3 349