Tradicionalna 37. izložba likovnog stvaralaštva amatera Moravičkog okruga otvorena je u srednjem i gornjem holu Doma kulture u Čačku. Postavku izložbe potpisuje likovni pedagog Tihomir Mlađenović.


Milanovačka lokalna samouprva poziva sve građane da prisustvuju proslavi povodom 165 godina od osnivanja varoši sutra od 12 sati kada će biti položeni venci na Trgu Kneza Mihaila, a pola sata kasnije u Domu kulture održan i čas istorije o Milanovcu od osnivanja do Drugog svetskog rata.

Grad Gornji Milanovac, centar takovskog kraja, osnovan je sredinom 19. veka ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića. Između tri moguće lokacije za mesto gde će biti izgrađeno potpuno novo naselje, izabran je prostor nazvan „Divlje polje“, na desnoj obali reke Despotovice. Na inicijativu okružnog načelnika Mladena Žujovića, počinje ubrzo izgradnja naselja nazvanog po ovoj reci, a kasnije po kneževom bratu Milanu – Milanovac.


Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” počinje danas, a do 21. januara na Mećavniku, na Mokroj Gori, boraviće reditelji Ruben Estlund i Paolo Sorentino, glumci, muzičari, mladi filmski stvaraoci i studenti filmskih škola iz celog sveta. Festival posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima otvoriće švedski reditelj Ruben Estlund – pobednik 70. Kanskog festivala, dobitnik Zlatne palme za film “Skver”, a na svečanosti će govoriti i ministar kulture Vladan Vukosavljević. U takmičarskom delu biće prikazano 21 ostvarenje domaćih i stranih autora, a za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, tamičiće se filmovi mladih režisera. Ministarstvo kulture izdvojilo je za ovogodišnji festival 25 miliona dinara.


Dobitnik 64. NIN-ove nagrade za roman godine je Dejan Atanacković za roman “Luzitanija” u izdanju “Besne kobile”, saopštio je danas žiri. U najužem izboru za roman godine bili su i “Srodnici” Jovice Aćina, “Gorgone” Mire Otašević, “Danas je sreda” Davida Albaharija i “Srebrna magla pada” Srdjana Srdića. O dobitniku nagrade odlučivao je žiri u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.
Nagrada će biti uručena na proslavi 83. rodjendana NIN-a, koja će biti organizovana 22. januara u Jugoslovenskoj kinoteci.

1 2 3 187