Mija Aleksić velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta, rođen je 26. septembra, 1923 godine u Gornjoj Crnući (Gornji Milanovac), i svojom slavnom glumačkom karijerom zadužio je zavičaj da mu se na adekvatan način oduži. Šestu godinu za redom opština Gornji Milanovac i Kulturni centar koji nosi ime ovog velikog glumca, organizuju manifestaciju „Dani Mije Aleksića“ čije je obeležavanje zvanično počelo sinoc u Domu kulture u Gornjem Milanovcu.


Velika nagrada festivala „Animanima 2023“ pripala je autoru iz Belgije Leviju Stopsu za film „Plutanje“, a o njoj je odlučivao žiri u sastavu Huan Pablo Saramela iz Argentine, Ana Nedeljković iz Srbije i Žoao Gonzales iz Portugala. U žiži je, kao i uvek, bio glavni takmičarski program, ali i takmičarski pogram filmova za decu koji je u Veliku dvoranu Kulturnog centra privukao više od hiljadu mališana.


Arhimandrit Tihon, iguman manastira Studenica, u rodnom Čačku na predavanju „Sveti Sava u Hilandaru i Studenici“ koje je organizovalo Udruženje „Irmos“ u okviru projekta „Čačanska rodna“ izlagao je o prosvetiteljskom i izmiriteljskom radu prvog srpskog arhiepiskopa. Brojni posetioci predavanja imali su priliku da čuju manje poznate istorijske činjenice i događaje vezane za prvog srpskog arhiepiskopa.


Udruženje Irmos i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ pozivaju Vas na predavanje arhimandrita Tihona, igumana manastora Studenica, pod naslovom „Sveti Sava u Hilandaru i Studenici“. Program se održava u ponedeljak 25. septembra u 19 časova, u Velikoj Sali Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku.


Rok festival PRiČA održava se u hali KK “Borac” u Čačku od 21. do 23. septembra 2023, a ove godine deo je projekta “Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023: Čačanska Rodna”.


U Kulturnom centru Čačak sinoć je otvoreno 17. izdanje međunarodnog festivala animacije „Animanima“. Zasniva se na konceptu međunarodnog takmičarskog programa, revijalnih programa u okviru kojih se predstavljaju portreti animatora, škole animacije, autorske retrospektive, studiji za produkciju animiranih filmova, kao i pratećih programa (predavanja, izložbe, mutimedijalni događaji). ANIMANIMA prezentuje savremenu evropsku i svetsku produkciju u ovoj oblasti u cilju afirmacije umetnosti filmske animacije. ANIMANIMA ove godine ima 13 programskih celina koje će biti realizovane kroz 19 projekcija, uz 144 filma od čega su 3 dugometražna u revijalnom programu.


U čast obeležavanja godišnjice operacije Halijard, ovaj veliki filmski projekat imao je svečanu projekciju u Gornjem Milanovcu. Prvom premijernom prikazivanju ratne drame koja govori o spasavanju savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu prisustvovao je deo glumačke i produkcijske ekipe filma, predstavnici Fondacije Halijard i brojni gosti.


U Čačku je u okviru projekta „Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023“ postavljena, a danas i svečano ootkrivena, prva monumentalna skulptura Olge Jevrić u javnom prostoru „Raspon u tenziji“. Olga Jevrić bila je priznata umetnica ne samo u regionu već i šire, posebno u Italiji i Velikoj Britaniji. Izlagala je na XXIX Venecijanskom Bijenalu kada je zapaža i strana likovna kritika. Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka.

1 2 3 190