U subotu od 18 časova u velikoj sali Kulturnog centra biće održano pesničko veče „Jezikom kroz stih“ povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Kancelarija za mlade organizuje ovaj događaj četvrtu godinu zaredom kako bi mladim neafirmisanim pesnicima omogućila da se predstave publici.


Slike Velimira Radovanovića kao stvaralačka životna i umetnička energija predstavljene u holu Velike sale KC„ Mija Aleksić“ u Gornjem Milanovcu. Radovanović je celokupan radni staž proveo u privredi baveći se zahtevnim i komplikovanim ekonomskim zadacima ali nalazio je vremena da na platnu iskaže svoj unutrašnji osećaj, bez želje da se dokazuje i pokazuje. Pojavio se tek na par kolektivnih izložbi.


U Čajetini je sinoć predstavljena knjiga „Petlja“ Dejana Aleksića. Ovaj pisac, čije je stvaralaštvo do sada bilo posvećeno deci, za svaj roman prvenac namenjen starijoj čitalačkoj publici, dobio je nagradu „Miloš Crnjanski“ i nagradu Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“ za najbolji roman.


Užice je spremno da zvanično preuzme titulu nacionalne prestonice kulture a građane očekuje veličanstven događaj na Trgu partizana u četvrtak 21. marta, kada će predstavnici grada Čačka simbolično gradu na Đetinji predati titulu Nacionalne prestonice kulture.


Skoro dve godine od otkrivanja arheološkog nalazišta u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku, danas su tokom radova na rekonstrukciji Ulice župana Stracimira, ispred čačanske Gimnazije, pronađeni novi arheološki ostaci.


Pravoslavni vernici obeležavaju početak Vaskršnjeg posta. Ovaj post naziva se i Veliki i Veligdanski, zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja. Naziva se i Časni zato što obuhvata vreme stradanja Isusa Hrista. Uz uzdržavanje od jake i mrsne hrane, još važnije za post je uzdržavanje od gneva, loših misli i dela.


Knjiga Emira Kusturice „Kad mrtve duše marširaju“ predstavljena je u Kulturnom centru na Zlatiboru. O knjizi su, pored autora, govorili dr Vladimir Dimitrijević, književnik i publicista i Branimir Nešić osnivač Izdavačke kuće „Katena Mundi“ . Organizator ovog dešavanja je Kulturni centar „Zlatibor“.


U okviru „Čačanske rodne – Čačak prestonica kulture Srbije 2023” i 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, sinoć su u Galeriji koja nosi ime čuvene umetnice u gradu na Moravi biti predstavljeni ženski kostimi rekonstruisanih modela na osnovu Nadeždine porodične fotografije iz 1898. godine.

1 2 3 197