Izdavačka kuća Pčelica, uprkos otkazanom Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga zbog nepovoljne epidemiološke situacije, nastavlja sajamsku tradiciju koja se u našoj zemlji povezuje sa drugom polovinom oktobra. Zbog toga se Sajam seli na internet, a PČELICA organizuje svoj onlajn sajam knjiga, koji će trajati od 15. do 31. oktobra.


Nedeljko Bajić, suvlasnik produkcijske kuće Contrast Studios, inspirisan ratnom operacijom „Halijard“, ove godine nastaviće realizaciju snimanja drugog dela projekta „Heroji Halijarda – Vazdušni most“ u Pranjanima. On je danas sa Dejanom Kovačevićem, predsednikom opštine Gornji Milanovac, u Svečanoj Sali zgrade Okružnog načelstva potpisao Protokol o saradnji, čime je opština Gornji Milanovac stekla status domaćina ovog velikog filmskog projekta.


Prva baletska škola u Gornjem Milanovcu juče je počela sa radom. Oko dvadesetak mališana prisustvovalo je prvom času u prostoru koji se nalazi u zgradi Okružnog načelstva i koji je prilagođen potrebama škole kroz finanistranje od strane Fondacije “Art mentor” iz Lucerna.


Gradsko pozorište Čačak u saradnji sa Fame Solutions predstavlja monodramu ’’Nenapisana pisma’’ posvećenu velikoj slikarki Nadeždi Petrović. Glavna uloga dodeljena je Vanji MilačIć, glumici narodnog pozorišta iz Beograda, a predstavu je režirala Nataša Radulović.


Proteklog vikenda, predstavljeno je novo izdanje Srpskog narodnog kalendara (SNK) u izdanju Agencije „Čvorak“ u Čačku. Tradicionalno SNK prelistan je u manastiru Nikolje.


U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u Čačku do 21. novembra posetioci mogu ekskluzivno pogledati izložbu etnografskih predmeta iz pariskog ateljea Nadežde Petrović priređenu u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.


UG „Zlatiborski krug“ iz Čajetine realizuje projekat pod nazivom „Različitosti nas ujedinjuju“. Prva aktivnost u okviru Projekta bila je pristupanje mreži koja okuplja različite organizacije iz Srbije koje se bave potrebama i pravima mladih ljudi u našoj zemlji. Partner na Projektu je ERAZMO studentska mreža iz Srbije, a realizuje ga Evropski pokret u Srbiji uz finansijsku podršku Evropske unije.


Prva nacionalna prestonica kulture 2023.godine bice Grad Cacak, odluka je Radne grupe za primenu i sprovodjenje programa „Prestonica kulture Srbije“. Radna grupa ocenila je prijavu Cacka kao dobro osmisljen i sadrzajan dokument i ukazala da planirane programske aktivnosti doprinose razvoju kulturne ponude Cacka i kvalitetu kulturnog zivota, kao i privlacenju publike iz cele Srbije i regiona.

1 2 3 142