Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku organizovana je besplatna provera znanja za oko 250 kandidata koji će ove godine konkurisati za upis u prvu godinu akademskih ili strukovnih studija.
Na akademskim studijama predviđeno je 308 mesta, od čega 260 mesta na budžetu. Kandidati dolaze ne samo iz Srbije, već i iz Republike Srpske, a neki od njih prate stope svojih roditelja, koji su pre više decenija zvanje stekli upravo na čačanskom fakultetu.


U školskoj 2020/2021. godini u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, bez obzira na to što su uslovi za rad bili neobični zbog epidemiološke situacije, učenici i nastavnici koji su ih pripremali, postigli su izuzetne takmičarske rezultate na takmičenjima iz istorije, srpskog jezika i književnosti i informatike i računarstva.


Fakultet tehničkih nauka ove godine upisuje 47 generaciju na akademske studije i 62 na strukovne. Predviđeno je da se ove godine upiđu 323 brucoša, od toga njih 455 na budžet.


Od 11. do 27. avgusta 2021. godine biće održan 16. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2019″, tokom koga će dvanaest studenata filmskih akademija, podeljeni u tri ekipe, snimiti tri dokumentarna filma u tri grada zapadne Srbije. Nezavisni filmski centar „Filmart” je raspisao konkurs za učešće na kampu. Na konkurs za učešće, koji je otvoren do 20. juna, mogu se prijaviti studenti režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma.


Jednoglasnom odlukom žirija „Disova nagrada“ za 2021. dodeljena je savremenom srpskom pesniku Stevanu Tontiću, koga je danas, zajedno sa direktorom Gradske Biblioteke Bogdanom Trifunovićem, ugostio gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Stevan Tontić bio je u Čačku pre 39 godina, kada je držao pohvalno slovo tadašnjem laureatu sarajevskom pesniku Izetu Sarajliću, a sada je došao da on primi prestižnu književnu nagradu.


Učenici osmog razreda sa školom završavaju 8. juna, ali to nije kraj njihovim obavezama. Čeka ih polaganje male mature koja je kruna osmogodišnjeg školovanja, a od bodova osvojenih na tri testa i uspeha u osnovnoj školi zavisiće upis u željenu srednju školu.


Na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija trenutno se realizuju 5 akreditovanih studijskih programa Master strukovnim studija, i to u Odseku Užice studijski programi Bezbednost i zdravlje na radu, Poslovna ekonomija i menadžment, Informacione tehnologije i sistemi i Građevinsko inženjerstvo, a od nedavno i računovodstvo i revizija .


U Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljena objavljena izdanja u okviru 58.Disovog proleća. Ujedno, u holu biblioteke postavljen je bronzani bareljef sa Disovim likom.


Osnovna škola „Filip Filipović“ obeležila je svoj Dan, onako kako to nalaže epidemiološka situacija, skromno. Učenici su nekoliko dana izvodili različite vrste radionica, kojima je obeležen Dan škole.


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture.

1 2 3 82