Učenici osmog razreda polagaće probni prijemni ispit za upis u srednju školu u petak i subotu. Provg dana polažu test iz matematike, dok će drugog dana poagati test i srpskog, donosno maternjeg jezika i izbornog predmeta.


Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetili su osnovnu školu „Milena Pavlović Barili“ i još jednom istakli značaj uvođenja elektronskog zakazivanja termina za upis i testiranje budućih prvaka, koje je moguće od danas preko eUprave.


U Predškolskoj ustanovi „Sunce“ u Gornjem Milanovcu, održana je kreativna radionica elektronike i robotike za decu. Deca su imala priliku da se upoznaju sa čarobnim svetom elektronike i robotike na sasvim bezbedan način.


U vrtiću i osnovnim školama na teritoriji opštine Čajetina održano školsko takmičenje „Pažljivkova smotra 2024“ koje ima za cilj edukaciju dece sa osnovnim pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju. Projekat sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa lokalnim Savetima za bezbednost saobraćaja. U smotri učestvuju deca predškolskog uzrasta, prvog i drugog razreda.


Na Agronomskom fakultetu u Čačku otvoren je drugi Međunarodni simpozijum o biotehnologiji . Na manifestaciji će biti predstavljeno 80 naučno istraživačkih radova u sedam sekcija iz oblasti agronomije i biotehnologije. Novinu predstavlja nutricionizam , oblast o kojoj se prvi put govori na simpozijumu , a koja se pojavljuje paralelno sa uvođenjem istoimenog studijskog programa na Agranomskom fakultetu od naredne akademske godine . Simpozijum traje dva dana.


Ministarstvo odbrane Republike Srbije raspisalo je 15.februara Javni konkurs za prijem učenika u srednje vojne škole. Promocija vojnih škola održana je u Osnovnoj školi „Emilija Ostojić“ u Požegi.


Upis prvaka počinje 1. aprila putem platforme „E-upis“, a tradicionalno se očekuje da će najviše prvaka biti u velikim gradovima. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić naglasio je da proveru spremnosti da li su deca intelektualno, socijalno i emocionalno spremna u školama proveravaju psiholozi, pedagozi koji su prošli posebnu obuku.


Na sastanku sa direktorkom Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijelom Grujić, privrednici Zlatiborskog okruga razgovarali su o problemima kadroviskih nedostataka sa kojima se iz godine u godinu susreću. Cilj sastanka bio je da privrednici podrže odluku Vlade republike Srbije da se uvede novi obrazovni provil, tehničar za metalurške tehnologije.


Zahvaljujući visokokvalitetnim predavačima i praksi u elitnim turističkim objektima u zemlji, Ugostiteljsko-turistička škola u Čajetini je vrlo atraktivna za upis srednjoškolaca. Dugi niz godina u kontinuitetu iz ove škole izlaze mladi obučeni za kvalitetan rad u smerovima koje su odabrali, koji su neretko zaposleni u reprezentativnim objektima kako u Srbiji, tako i svetu. Povremeno, oni se vraćaju da svoja iskustva podele sa sadašnjim učenicima ove škole.

1 2 3 109