Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić izjavila je nedavno u Čačku da se ključna izmena Zakona o dualnom obrazovanju i Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija odnosi na povećanje fonda sati učenja kroz rad za 60 odsto na nivou trogodišnjih obrazovnih profila i 40 odsto za četvorogodišnje.


U septembru 2021. godine, opština Čajetina i Fondacija Halijard iz SAD-a, postavila je ispred Kulturnog centra na Zlatiboru tablu sa infomacijama o Halijard misiji, operaciji spasavanja savezničkih pilota u Srbiji tokom Drugog svetskog rata. Cilj je da ovo obeležje bude trajan podsetnik na plemenitost ljudi sa ovih prostora, a da je ispunjen, očitava se i u negovanju sećanja na ovaj događaj koje se prenosi na mlađe generacije. Prethodna dva dana su predstavnici Fondacije Halijard posetili učenike OŠ „Dimitrije Tucović“ izdvojeno odeljenje na Zlatiboru.


U dvorištu Mašinsko-saobraćajne škole u Čačku počela je izgradnja objekat površine 320 kvadratnih metara namenjenog za realizaciju nastave dualnog obrazovanja u oblasti tekstilne industrije. Investicija vredna 36 miliona dinara finansira se iz budžeta grada Čačka. Tim povodom, školu su posetili ministar državne upravo i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.


OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina ovu školsku godinu počela je vodeći se smernicama koje je propisalo Ministarstvo prosvete.Ove godine u čajetinsku školu upisano je 19 učenika više nego prošle godine.


U OŠ “22.decembar” u čačanskom selu Donja Trepča svečano je otvorena nova fiskulturna sala. Izgradnju je finansirao Grad Čačak sa 38,5 miliona dinara, dok je Vlada Srbije preko ministarstva privrede obezbedila iznos od 15,5 miliona dinara.


Nova školaska godina počela je danas, a školu upisuje 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji. U Moravičkom okrugu prvi razred osnovnih škola upisalo je oko 1.800 dece, a prvi razred srednjih škola nešto više od 1.800.


Povratak đaka u školske klupe svake godine roditeljima iziskuje mnogo novca. Najskuplja stavka u pripremi za nastavu svakako su udžbenici, čiji kompleti za osnovce koštaju od 9000 do čak 20000 dinara.


Školska godina će početi bez protesta, saopšteno je danas iz čačanskog Sindikata obrazovanja koji je članica Unije sindikata prosvtnih radnika Srbije. Rečeno je da su Vladi Srbije u resornom ministarstvu upućeni zahtevi koji se odnose na rešavanje problema u ovoj oblasti i da se očekuje da se do kraja narednog meseca pristupi njihovom rešavanju.

1 2 3 104