U Srbiji je počelo prijavljivanje za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava, čime će poljoprivrednici značajno uštedeti i vreme i novac.


Marija Prekić i z sela Lipovac majka je četvoro dece, bavi se gajanjem koza i proizvodnjom kozijeg sira i mleka. Iako radni dan započinje od ranih jutarnjih sati, Marija uvek daje prednost životu na selu, a uz podršku porodice, slogu i puno tolarancije, sve obaveze se završavaju na vreme.


Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Užice, u saradnji sa opštinom Čajetina organizovala je predavanje za poljoprivrednike u cilju što bolje edukacije i ostvarenja većih prinosa.

 


Već tradicionalno rasadnik „Floriva“ iz Ivanjice održao je proizvođačima malina prezentaciju o aktuelnostima vezanim za proizvodnju ovog voća, a vlasnik ovog preduzeća Zoran Radovanović osvrnuo se i na značaj analize zemljišta za uspešno podizanje i negovanje zasada malina.


Dvadesetčetvorogodišnji Vladimir Sićović iz ivanjičkog sela Močioci ozbiljan je proizvođač krompira a zahvaljujući preduzetničkom duhu i predanom radu uspeo je da osvoji tržište širom Srbije. Nije se predavao ni u teškim trenucima kada je krompir iz uvoza oborio cenu domaćeg. Naprotiv, pokrenuo je svoju internet stranicu i prezentacijom kvaliteta čuvenog krompira iz Ivanjice stigao do mnogobrojnih kupaca. On više ne traži tržište jer tržište traži njega.


Na području zlatiborskog sela Kriva Reka, u toku je sprovođenje ogleda u prisustvu konsultanata sa Poljoprivrednog fakulteta iz Kruševca. Reč je o sejalici koja radi bez promene strukture zemljišta a čiji je glavni cilj unapređenje kabaste hrane.


Malinari su naveliko u njivama gde su počeli radovi na krčenju, vezivanju i pripremanju zasada za novu sezonu. Iako se očekuje da ove godine cena malina bude niža u odnosu na prošlogodišnju, jer su zalihe u hladnjačama velike, većina proizvođača radi punom parom u nadi da će se ulaganja isplatiti. Prognoze oko cene nisu baš sjajne, kako najavljuju po kilogramu će se plaćati najviše dva eura ali ranija iskustva su pokazala da do same berbe niko sa preciznošću ne može odrediti cenu.


Fondacija „Ana i Vlade Divac“ raspisala je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava učenicima završne godine u Poljoprivrednoj školi “Ljubo Mićić u Požegi”. Opština Gornji Milanovac je već četvrtu godinu uključena u ovaj projekat osnaživanja mladih učenika koji nameravaju da nastave da se bave poljoprivrednom proizvodnjom na svojim porodičnim imanjima. Za ovu godinu, opredeljeno je 600.000 dinara, a rok za konkurisanje je 30. mart.


Grad Čačak je obrazovao Komisiju za realizaciju Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika.+

1 2 3 27