Na farmi Radojice i Miloša Kurćubića u Kukićima kod Čačka ima više od 80 grla krupne stoke. Ovi uzorni stočari uprkos krizi, isključivo se bave mlečnim govedarstvom. Evo priče Ljiljane Stojanović.


Prve količine čuvenog ivanjičkog krompira polako stižu sa njiva u magacine odakle će tražiti način isporuke do kupaca. Rod je kažu proizvođači slabiji, kvalitet odličan a cena neizvesna što ih najviše plaši.


Iako nam je urbanizacija donela brži i nezdraviji način života zahvaljujući porodici Bogdanović iz Kušiča kod Ivanjice deo zdravih i uskusnih priorodnih proizvoda može se naći na trpezi svakog stanovnika Srbije. Već dvadest godina oni gaje nekoliko vrsta voća koje ne prskaju a proizvode pripremaju po tradicionalnim receptima bez upotrebe konzervansa. Sa vrhova Javora na vašu adresu mogu stići sokovi od mente, maline, kupine, ribizle, slatko od šumskih jagoda, divlje kupine, borovnice, lekoviti čajevi, rakije, vina i razne vrste džemova.


Tradicionalna manifestacija Dani polja kukuruza koju organizuje Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Čačak održana je nedavno u ataru sela Bečanj gde je postavljen ogled sa 17 hibrida iz tri semenske kuće na imanju Nenada Stevanovića. Stručnjaci očekuju dobar rod kukuruza, a procenjuju da će na teritoriji Moravičkog okruga iznositi osam tona suvog zrna po hektaru.


Agencija za bezbednost saobraćaja objavila je javni poziv za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor. Pravo učešća imaju fizička i pravna lica. Modeli i tipovi traktora za koje se vrši subvencionisana dodela ramova su: IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549.


I pored toga što su mnogi malinari ove godine ostali bez zarade, zahvaljujući inovativnim metodama uzgoja ovog crvenog voća porodica Radosavljević iz Kotraže nadomak Ivanjice uspeva da svoj proizvod plasira po dosta višoj ceni.


Čajetinac Marko Romandić bavi se proizvodnjom organskog povrća a želja mu je da u budućnosti proizvodnju i proširi kako bi svojim sugrađanima omogućio kvalitetan plod po pristupacnoj ceni.


Javni poziv za podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla traje do 15. septembra. Podsticaji se odnose na nabavku kvalitetnih priplodnih grla goveda, ovaca i koza i svinja, kao i pčelinjih matica.


Manifestacija posvećena proizvodima od mleka “Mlečni put” održaće se u subotu i nedelju (9. i 10. septembra) u Gornjoj Gorevnici kod Čačka. Tim povodom ekipa emisije Vreme za seme posetila je domaćinstvo Đerovića koje se uspešno bavi preradom mleka.


U čačanskom kraju počela je berba somborke, cenjene sorte paprike čiji je rod ove godine zbog loših vremenskih prilika umanjen na pojedinim parcelama i za dve trećine. Zbog toga ali i drugih probelma koji prate uzgoj paprike, mnogi povrtari odustaju od proizvodnje somborke. Zašto je to tako, ekipa emisije Vreme za seme proverila je u Vapi i Balugi Zablaćskoj.

1 2 3 32