Uprkos brojnim izazovima, 31-godišnji Bojan Glišović odlučio je da karijeru fudbalera i života u gradu zameni radom na imanju svoga dede u selu Viljuša kod Čačka. Evo priče.


Debatni klub na temu Praktično pčelarenje u brdsko-planinskom kraju održan je sinoć u ptrostorijama čajetinskog udruženja pčelara . Uvodničar je bio Dragoslav Janjić koji je govorio o pčelarenju nekada i sada, razlozima gubitaka pčelinjih društava, smanjenim prinosima,, odabiru mesta za pčelinjake, bolestima pčela i slično.


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković posetila je u subotu Ivanjicu. Dodeljeni su ugovori za subvencije za kupovinu 47 traktora.


Recept za opstanak manjih gazdinstava poslednjih godina jeste svaštarenje u stočarstvu koje im u trenutnoj ekonomskoj situaciji pruža sigunost, smatraju stručnjaci. Ekipa emisije Vreme za seme posetila je jednu takvu farmu u Mršincima kod Čačka. Evo priče.


Na osnovu Zaključka Vlade Srbije od 13. oktobra, Republička direkcija za robne rezerve raspisala je javni poziv za podnošenje prijava za isporuku kukuruza uzgajivačima mlečnih krava. Cilj je da se ovim poljoprivrednicima pomogne da prebrode poteškoće nastale zbog poremećaja na tržištu i poskupljenja stočne hrane, saopštili su iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe (PSSS) u Čačku. Prijave za ostvarivanje prava na pomoć uzgajivačima mlečnih krava za bespovratnu isporuku merkantilnog kukuruza podnose se do 23. novembra 2022. godine.


Berba jabuke u čačanskom kraju privodi se kraju, a rod je prema procenama stručnjaka i proizvođača umanjen do 25%. Ekipa emisije Vreme za seme posetila je krajem prošle nedelje voćnjake Nebojše Jovanovića i Mića Jankovića.


U Katićima kod Ivanjice održana je manifestacija posvećena čuvenom ivanjičkom krompiru „Krompirijada“. Posetioci su mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, ali i da probaju različita jela od krompira, nakon čega je žiri proglasio pobednike u različitim kategorijama. Najteži krompir teži je 1420 grama i pripada Vitomiru Filipoviću iz Ravne gore.


Za direktne podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji na području grada Čačka u 2022. godini opredeljeno je 67,5 miliona dinara, što je za 7 100 000 više nego u 2021.godini. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisao je danas ugovore o podsticajnim sredstvima sa 419 poljoprivrednika kojima su odobrene suvencije .


Uz oca Slobodana, mladi Ratko Marković iz sela Roge kod Požege još od malih nogu zavoleo je težačke poslove i postao najmlađi rabadžija kog je pre dve godina upoznala čitava Srbija.


Dunja, kraljica među voćem, gaji se u pojedinim čačanskim selima koja su poznata po poproizvodnji dunje u Srbiji ali i Evropi i svetu. U selu Bresnica nema kuće gde nema neko stablo dunje, a ekipa emisije Vreme za seme psoetila je domaćinstvo Milana Milovanovića koje je primer dobre prakse u poljoprivredi.

1 2 3 23