U čačanskoj bolnici u protekla 24 sata preminuo je jedan kovid pacijent star 92 godine. Trenutno su hospitalizovana 23 pacijenta, a jedan je na respiratoru. Na području Moravičkog okruga potvrđeno je još 37 pozitivnih na virus korona od 425 analiziranih uzoraka.


Sve je na Zlatiboru spremno za 31. decembar i novogodišnja dešavanja, kažu u TO Zlatibor. Turisti pristižu sa svih strana i očekuje se da će ih biti oko 45 000 za vreme praznika. Koncert na Kraljevom trgu počeće u 21 sat, a prema razgovoru sa menadžerima, prvi bi trebalo da stupi na binu Alen Islamović, a sat i po pre ponoći – Vesna Zmijanac. U ponoć će u centru Zlatibora zasvirati trubački orkestar Dejana Jevđića dočekujući, uz nezaobilazni vatromet, 2022. godinu.


Poslednja ovogodišnja nagradna igra „MD produkt plus kućna hemija“ organizovana je danas u ovom specijalizovanom objkektu. Prva nagrada za verne kupce bila je mašina za pranje veša, druga dve Beko pegle, a treća 10 pakovanja Ariel kapsula.


Gradonačelnik Milun Todorović je najboljim sportistima Čačka za 2021. godinu karatisti Stefanu Joksiću i atletičarki Ivani Ilić u ime Grada Čačka dodelio nagrade od po 100.000 dinara.


Gradonačelnik Čačka Milun Todorović i predsednici opština Gornji Milanovac i Čajetina, Dejan Kovačević i Milan Stamatović čestitali su sugrađanima novogodišnje i božićne praznike.


Inkluzijom dece sa smetnjama u razvoju u redovne obrazovne tokove, u školu „1. novembar“ se sada upisuju deca sa sve specifičnijim, višestrukim smetnjama u razvoju. Grad u potpunosti finansira i školovanje dece sa smetnjama u razvoju, koja pohađaju škole van Čačka, kao i troškove gradskog i prigradskog prevoza za različite kategorije lica sa invaliditetom i njihove pratioce. Veljko Kurčubić pohađa školu „1.novmbar“ a uz pomoć direktora Đondrića uključen je u sve sportove, a najviše voli ateletiku.

„Mora da se dosta vežba za atletiku da bi dobio medalje. Mnogo dana sam vežbao za atletiku i uvežbao sam je zato što sam trčao i kod kuće i skakao i preskakao svašta. I kada sam ja tu atletiku uvežbao zvao me je Đondrić na takmičenje pa sam dobio dve srebrne i dve zlatne medalje“, sa ponosom govori Veljko Kurčubić, atletičar i učenik ŠOSO „1.novebar“.

Veljko kaže da su mu treninzi naporni, ali da ne bi postigao tako dobre rezultate bez mnogo truda. Pored atletike, zavoleo je i karate.

„To su te borilačke veštine gde oboriš nekog protivnika, prvo moraš da se odbraniš rukama, a posle ga ovim pokretom oboriš, shvataš?“, objašnjava Veljko i dodaje: „Ima jedno mesec dana kako treniram karate, mnogo je važno da se bavimo sportom. Prvo što si zdrav i uvek pobeđuješ, i jednostavno dobiješ medalja i medalja, puno medalja, posle dobiješ nagrade, pa pehare, pa te svi hvale, a ima i dosta druženja“.

Njemu je, kaže važno da bude prvi i najbolji, a kako smo saznali od njegovih drugara, samopouzdanja mu ne manjka.

„Važno je da budeš prvi i da osvojiš medalju. Dobro, važno je i učestvovati. Voleo bih da budem uspešan atletičar i karatista. Mogao bih da izdvojim vremena da se posvetim treninzima. Ja svaki dan treniram“, neskromno kaže Veljko uz ogromnu želju da bude najbolji.

Sportisti sa intelektualnom ometenošću treniranjem jačaju zdravlje, motoriku, socijalne veštine, druže se, uče, putuju po celom svetu obogaćujući svoj život novim saznanjima i prijateljstvima. Zahvaljujući Sportskom klubu „Morava“ imaju bogat i ispunjen život bez obzira na njihov invaliditet.


U čačanskoj bolnici u protekla 24 sata preminuo je jedan kovid pacijent. Bitku sa koronom izgubio je Čačanin star 75 godina. Na kovid odeljenjima trenutno su hospitalizovana 22 pacijenta, a jedan je na repsiratoru. Na području Moravičkog okruga potvrđen je još 41 slučaj zaraze virusom korona od 358 testiranih uzoraka.


Rad sportske sekcije ŠOSO“ 1.novembar“ odvija se kroz Sportski klub dece i omladine sa smetnjama u razvoju „Morava“. Klub je sa radom počeo 2002. godine, a zvanično je registrovan 2005. godine. Članovi kluba su sadašnji učenici, kao i veliki broj bivših učenika. U toku godine sportisti ove škole sa intelektualnim smetnjama su uključena u redovna državna prvenstva Specijalne olimpijade Srbije koja se odvijaju kroz razne sportove, a na takmičenjima osvajaju brojne nagrade.


U duhu zajedništva, učenici pranjanske škole ispraćaju staru i dočekuju novu kalendarsku godinu. Poslednji nastavni dan u ovom polugodištu posvetili su Novogodišnjoj naučnoj čaroliji, tradicionalnoj manifestaciji koju rado priređuju svake godine.

1 2 3 137