Celijakija, šta je to?

Gluten je protein koja se nalazi u pšenici,ječmu,raži i zobi i Ima svojstvo lepka koji daje kompaktnost hlebu

Gluten je protein koja se nalazi u pšenici,ječmu,raži i zobi i Ima svojstvo lepka koji daje kompaktnost hlebu i proizvodima od brašna. Celijakija se javlja kod osoba sa  genetskom predispozicijom za razvoj ove bolesti koja daje najrazličitije simptome. Anemija, dugotrajni prolivi, gubitak apetita, zamor, mučnina samo su neki od njih. Celijakija rezultira oštećenjem sluznice tankog creva,smanjenjem lučenja nekih hormona,otežanom probavom bitnih nutritivnih sastojaka,razvojem vrlo teških i po život fatalnih bolesti. Javlja se  kod odojčadi,dece i odraslih.

Smatra se da na 300 zdravih osoba ide jedan oboleo od celijakije ili na jedan prepoznat slučaj ove bolesti dolazi sedam neotkrivenih. Prepreku predstavlja i niska svest o važnosti otkrivanja oboljenja ali i razlika da li je u pitanju celijakija ili necelijačna senzitivnost na gluten. Rana dijagnostika je od suštinskog značaja. Gastroenterolog čačanske bolnice, de Sunčica Škapina ističe potrebu da se analizama na celijakiju podvrgnu osobe sa naslednim faktorom, osobe koje imaju druge autoimune bolesti kao i osobe koje imaju navedene simptome.

Celijakija je jedina bolest koja se leči samo i jedino pravilnom ishranom. Dakle bezglutenskom dijetom. Pratiti oznake na proizvodima koji ne sadrže gluten a to su znak precrtanog zrna pšenice ili oznaka gluten free su od velike pomoći jer je ishrana obolelih od celijakije izazov sam po sebi jer tragovi glutena mogu se pronaći i u svim konditorskim proizvodima, kečapu, senfu, mlečnim proizvodima, kafi, pastama za zube, ruževima za usne….

 

Ukoliko vas zanima kako gluten izgleda u prirodi, to možete saznati i jednostavnim kućnim testom. Ukoliko zamesite tvrdo testo od običnog pšeničnog brašna i nakon toga to isto testo pod mlazom tekuće vode ispirate dok voda ne postane bistra, dobićete čist gluten. O njegovoj elastičnosti  najbolje svedoči i činenica da od dobijene smese možete napraviti balon.  Inače gluten nema nikakvu hranljivu ni kalorijsku vrednost.