Zašto pre spavanja nije zdravo koristiti telefon?

Plavo svetlo sa ekrana pametnih telefona, tableta i laptopova toliko je jako da može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene

Plavo svetlo sa ekrana pametnih telefona, tableta i laptopova toliko je jako da može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, ako se ovi uređaji koriste pre spavanja.

Jarko plavo svetlo emituje se kako bi korisnici mogli da koriste uređaje čak i po sunčanom danu. Noću, svetle dovoljno jako da se ekran može uporediti sa „malim prozorom“ kroz koji proviruje dnevno svetlo.

Ali, ovo svetlo, pokazala su istraživanja, može da bude štetno za zdravlje, ako korisnik ima naviku da koristi telefon pre spavanja.

Naše telo prati prirodni ciklus koji mu pomaže da tokom dana ostanemo budni i na oprezu, a pomaže nam i da se opustimo noću. Kada pred spavanje gledamo u ekran iz kog isijava plavo svetlo, naš mozak postaje zbunjen. Naime, plavo svetlo ima sličan efekat na oči kao jutarnje sunce – zaustavlja proizvodnju melatonina, hormona koji telu omogućava da dospe u stanje sna.

Prekidom proizvodnje melatonina, svetlo iz smartfona na neprirodan način remeti ciklus spavanja. To može da dovede do narušavanja bioritma, a mogu da se pojave i zdravstveni problemi poput problema sa pamćenjem, depresije, gojaznosti, oštećenja vida, a mogu da se razviju i neke teške bolesti poput katarakte oka (zamućenje očnih sočiva) do povećanja rizika od oboljenja od raka grudi i prostate, piše Sciencealert.com.

Kako bi se rešio ovaj problem, osmišljeni su f.lux i Apple’s Night Shift mode programi za iPhone, koji omogućavaju da se prilagodi, odnosno da se sa ekrana telefona u željeno doba otkloni plavo svetlo. Ali, mnogi korisnici ne hvale ovo rešenje jer zamena za plavu nijansu je narandžasta, a mnogi sumnjaju da ona nije manje štetna za oči.

Da bi se zaista utvrdilo koliko je delotvorno ovo rešenje, potrebno je sprovesti dodatna ispitivanja. Do tada, najpametnije je – klonite se pametnih telefona i laptopa pre spavanja.

Izvor: N1