Srbin smislio međunarodnu reč godine

Amerikanac srpskog porekla Stiv Tešić, po navodima Oksforda, prvi je smislio kovanicu, koja je posle Brexita i američkih

Amerikanac srpskog porekla Stiv Tešić, po navodima Oksforda, prvi je smislio kovanicu, koja je posle Brexita i američkih izbora proglašena za međunarodnu reč godine.

Dve milijarde reči poseduje u svom korpusu najeminentnija lingvistička mašinerija engleskog jezika na svetu koju zovu Oksfordski rečnici. Ali za ovo što se danas dešava na planeti Anglosaksonaca, posle Brexita i američkih izbora, morali su da za pomoć pozovu jednog Srbina, piše danas „Politika“.

Internacionalna reč godine nije laž, već „postistina“ (Post-truth).

U prevodu ona znači da „živimo u eri postistinitosti koja označava da objektivne činjenice manje utiču na oblikovanje javnog mnjenja, od emocija i ličnih uverenja pa istina postaje irelevantna“.

Ovo nije potpuno nova reč, pa naučnici iz oksfordskog rečnika korektno ističu da ju je prvi put upotrebio američki Srbin, Stiv Tešić, još 1992. godine u tekstu objavljenom u američkom levičarskom nedeljniku „Nejšen“.

Oksford napominje da se obično bira neka reč koja je ušla u opticaj u poslednjih deset godina.

Srbin je na eru „postinitosti“ u politici ukazao još pre više od četvrt veka i zato ga pominju čak i najeminentniji lingvisti, navodi „Poltika“

Tešić, koji je preminuo 1994. godine, bio je istaknuti dramaturg, pisac i scenarista. Za scenario filma „Breaking away“ nagrađen je Oskarom 1992. godine.

Izvor: N1