Broj obolelih od gripa na teritoriji Moravičkog okruga uobičajen za ovo doba godine

ČAČAK – ,,Epidemiološka situacija, što se tiče gripa na teritoriji Moravičkog okruga, je pod kontrolom. Razloga za paniku

ČAČAK – ,,Epidemiološka situacija, što se tiče gripa na teritoriji Moravičkog okruga, je pod kontrolom. Razloga za paniku nema, nije se pojavio nikakav novi virus.“ – izjavio je za Televiziju Telemark epidemiolog čačanskog Zavoda za javno zdravlje, Dr Davor Obrenić. On je dodao da, kao i svake godine, u sezoni gripa broj obolelih raste, a da su slučajevi zdravstvenih komplikacija retkost i da zavise od individualne kliničke slike.

Od gripa u januaru i februaru oboli veliki broj građana, a mere zaštite su opšte poznate: ukoliko niste vakcinisani, pojačajte vitaminsku ishranu i smanjite boravak u zagušljivim prostorijama.

,,Ukoliko neko oseti bol u kostima i mišićima, pojačanu temperaturu, respiratorne probleme, treba da se javi svom lekaru, koji će utvrditi terapiju. Važno je ne lečiti se „na svoju ruku“, već slušati savete lekara“ – rekao je Obrenić.

On, takođe, naglašava da razloga za paniku nema i da se nije pojavio nikakav novi virus gripa. Iako najčešće bezazlen i kratkotrajan, za određen broj obolelih grip, nažalost, može biti smrtonosan. To su retki slučajevi, uzrokovani specifičnom kliničkom slikom obolelog.

,,Razloga za paniku nema. Svake godine u svim zemljama sveta ljudi obljevaju od gripa, to nije nikakva novost. Nažalost, neki ljudi, zbog svog sopstvenog imuniteta dožive težu kliničku sliku, a neki od njih, nažalost, preminu. Ali to je uobičajena situacija.“ – istakao je epidemiolog.

U Srbiji je od početka sezone zabeleženo 68 hiljada slučajeva sa simptomima sličnim gripu, a smrt ne više od četiri osobe može se dovesti u vezu sa virusom gripa. Virus je u vazduhu od decembra meseca. Najbolja prevencija, kažu doktori, jeste vakcinacija pred početak sezone, odnosno u novembru.