Mihajlović: Aerodrom „Morava“ 28. juna spreman za prve avione

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je danas zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom aerodrom „Morava“

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je danas zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom aerodrom „Morava“ i poručila da će Kraljevo, posle Beograda i Niša, biti treći grad sa međunarodnim aerodromom u Srbiji.

Mihajlović je zahvalila Ministarstvu odbrane na zajedničkom radu da se osposobi Aerodrom „Morava“ i za civilni saobraćaj.

„Očekujemo da sve bude spremno da 28. juna aerodrom bude operativan, da avioni tipa ‘boing 737’ mogu da polete i slete, a u narednom periodu bavićemo se i razvojem kargo centra“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da će po pribavljanju svih neophodnih sertifikata aerodrom u Kraljevu, posle beogradskog i niškog, biti treći međunarodni aerodrom u Srbiji.

„Naš predlog, o kojem ćemo razgovarati i sa Ministarstvom odbrane, jeste da se povodom početka rada organizuje i aero-miting. Želimo da pokažemo građanima koliko Vlada Srbije ulaže u infrastrukturu kako bi svaki deo Srbije bio dobro povezan“, istakla je Mihajlović.

Vulin je rekao da su građani Kraljeva dugo čekali da aerodrom počne da radi, ali da Vlada Srbije ispunjava obećanja i da je predsednik Srbije instistirao na tome da Aerodrom „Morava“ bude otvoren i spreman i za civilni saobraćaj.

„Kraljevo će se bolje povezati sa svetom, a svet će moći da upozna Kraljevo“, rekao je Vulin.

Prema Vulinovim rečima 98. vazduhoplovna brigada nastaviće da brine o bezbednosti našeg neba i biti tu da pomogne i sačuva kad god je to potrebno.

„Svi mozemo da budemo sigurni da smo mirni i bezbedni, jer će se Vojska Srbije, zahvaljujući velikom ulaganju resornog ministarstva, čemu posebno želim da zahvalim, biti omogućeno da imamo lakše uslove, da bolje radimo, i da možemo da letimo baš u svim vremenskim uslovima“, naveo je on.

Tokom obilaska, Mihajlović i Vulin prisustvovali su i potpisivanju zapisnika o pregledu i stanju nepokretnosti Aerodroma „Morava“, koji su potpisali direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“ Zoran Pavlović i komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević.

Pukovnik Vasiljević istakao je da su pre svega značajna infrastrukturna ulaganja u aerodrom „Morava“ – manevarske površine, poletno-sletnu stazu, staze za voženje i prihvatne spojnice i ulaganja u svetlosnu signalizaciju i navigacijske uređaje na ovom aerodromu.

„To će za nam omogućiti u budućnosti letačku obuku u daleko složenijim uslovima i iskorišćenje ovog aerdroma u punom kapacitetu“, naglasio je Vasiljević.

Prema planu, do Vidovdana ove godine trebalo bi da budu gotovi svi radovi na mešovitom civilno-vojnom aerodromu koji podrazumevaju produživanje piste, njeno osvetljenje kao i određeni radovi na opremanju putničkog terminala čija je ukupna vrednost oko 8.500.000 evra.