Milanovac: Podeljene prve kartice 3+, popusti u preko 70 radnji

Bračnim parovima koji razmišljaju da prošire porodicu, milanovčani sa troje i više dece poručuju: „Ne dvoumite se“. Njih

Bračnim parovima koji razmišljaju da prošire porodicu, milanovčani sa troje i više dece poručuju: „Ne dvoumite se“. Njih oko 420, u velikoj sali Doma kulture, preuzelo je kartice „Cene minus za tri plus“. One im donose popuste pri kupovini u preko 70 milanovačkih radnji, preduzeća i ustanova.

 

3 PLUS 02

Velika sala Doma kulture u Milanovcu ugostila je oko 420 porodica sa troje i više dece iz ove opštine. Njima su uručene „ponosne kartice Cene minus za 3 plus“, koje im donose razne pogodnosti i popuste pri kupovini. Pitali smo ih šta poručuju bračnim parovima koji se dvoume da li da nastave sa rađanjem ili ne:

„Da se ne dvoume jer gde je dvoje – tu je i troje. Sve može da se othrani i odgaji,“ kaže Milutin Carević, otac tri ćerke.

„To ništa nije strašno i kada može za jedno, dvoje, onda može za troje i više,“ ističe Marija Savićanski.

„Da se što više dece rađa i da je to nešto najlepše u životu,“ rekla je Tamara Pavlović.

„Da rađaju što više jer za decu uvek mora da se nađe i uvek ima,“ uverena je Dušica Stjepanović.

3 PLUS

Pitali smo ih još šta misle: zašto se mnoge porodice ne odlučuju da imaju decu uopšte, a kamoli više od troje:

„Zbog finansijskih razloga jer dosta porodica nema novca za školovanje dece i sve ostalo,“ ističe Marija.

„Pretežno su to novčana sredstva,“ kaže Dušica.

„Zbog stanja u državi i zato što nas ne podstiče da rađamo,“ dodaje Tamara.

Roditelji korišćenjem kartice ostvaruju popuste kod privrednih subjekata širom Srbije koji su potpisnici ugovora sa Pokretom za decu. Na taj način porodice mogu da uštede i do hiljadu eura godišnje. Samo u Milanovcu do sada se ovoj akciji priključilo preko 70 radnji, prodavnica, privatnika i javnih ustanova.

3 PLUS 01

„Svako ko ima troje i više dece imaće popust za svu decu od 50% na našim najaktivnijim radionicama, likovnoj i dramskoj,“ rekao je direktor Kulturnog centra, Dragan Arsić.

„Ne samo da ćemo davati besplatnu sezonsku kartu za treće i svako naredno dete, nego ćemo i svim članovima porodice koja je vlasnik kartice „3 plus“ dati 50% popusta na ulaz na gradski bazen,“ navodi direktor Sportsko-rekreativnog centra Breza, Peđa Marković.

Pokretu za decu do sada je pristupilo jedanaest opština. Od ponedeljka počinje da radi i portal Pokreta gde će privrednici i ostali sugrađani moći da ponude poklone i stvari za decu. Samo uz poštarinu, moći će da ih preuzmu jedino vlasnici kartica.

„Naši predlozi mera bili su hiljadu eura za prvo, dve hiljade za drugo dete, naknada za majku koja ima troje i više dece do osamnaeste godine i nacionalna penzija za četvrto dete. Godinu dana kasnije prva i druga mera su usvojene, a treća delimično jer obuhvata samo podsticaje za one koje će dobiti treće i četvrto dete. Sto trideset i osam hiljada porodica u Srbiji ostalo je van tih mera i upravo je to zadatak Pokreta da donesemo pogodnosti kako se te porodice ne bi osećale diskriminisano,“ ističe predsednik Pokreta za decu „3 plus“, Čačanin Vladica Gavrilović.

3 PLUS 06
Predsednik milanovačke opštine, Dejan Kovačević, istakao je na dodeli kartica, da upravo Pokret za decu predstavlja dobar primer za to kako bi trebalo da funkcioišu udruženja građana i nevladine organizacije u Srbiji.
„Odluke Skupštine opštine koje će se donositi u narednom periodu, a koje idu u prilog tome da imamo što više dece u Srbiji, svakako ćemo u saradnji sa Pokretom napraviti da na najbolji način stimulišemo i proširimo porodice. Moramo se osvrnuti i na one koji prave prvi korak, a to je da dobiju prvo dete, da svakome pomognemo da zasnuje porodicu,“ rekao je Kovačević.

3 PLUS 03
Roditelji s troje i više dece, koji nisu u prvoj dodeli stigli da uzmu karticu, moći će da je naknadno preuzmu na pisarnici opštine. Oni koji očekuju treće dete, na istom mestu mogu podneti zahtev za njeno izdavanje, ali će je dobiti tek kada prinova bude ugledala svetlost dana.

Bojana Smiljanić