VREME JE ZA EKOLOGIJU – Otvorena izložba „Čačak-održiva budućnost grada“ 31 05 2022

Na deset dvostranih panela na izložbi koja je danas otvorena na gradskoj plaži naziva „Čačak – održiva budućnost

Na deset dvostranih panela na izložbi koja je danas otvorena na gradskoj plaži naziva „Čačak – održiva budućnost grada“, prikazano je na koji način Čačak zajedno sa Švedskom, Evropskom unijom i Vladom Srbije ulaže u upravljanje otpadom i otpadnim vodama da bi stvorio održivu budućnost grada. Prisutne je, ispred grada, pozdravila pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Mirjana Đoković.

„Moram da vam kažem da grad Čačak može da se pohvali da je ekološki savestan grad, da smo zaista predano radili i priznajem ovde da sam imala privilegiju, barem kada je u pitanju postrojenje za otpadne vode, da budem od studije izvodljivosti prisutna evo do današnjeg dana kada smo u potpunosti završili projektnu dokumentaciju, obezbedili novac i potpuno smo spremni za ulaganje. Zahvaljujući našem resornom ministarstvu i ljudima koji su zaista prepoznali određene potencijale u gradu Čačku kako tehničke uslove tako i ljude koji su nosili čitav ovaj posao“, poručila je Đokovićka.

Ona je istakla da se iz lokalnog budžeta za ekologiju izdvaja 79 miliona dinara, a da se današnjim prisustvom brojnih delegacija najavljuje izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kanalizacionim sistemom. Čačak je grad koji prati prioritete ministarstva zaštite životne sredine, a to je da se poboljša kvalitet vazduha, upravljanje otpadom kao i otpadnim vodama.

„Građani će dobiti plave kante odnosno kontejnere gde će moći da stavljaju reciklabilne materijale. Znači, to je od ambalaže kao što je pet, plastika, karton, metal. Izuzetno je važno da se sve to stavlja u odvojene kante zato što su to reciklabilni materijali koji imaju svoju upotrebnu vrednost. Oni će se dalje koristiti, a neće završavati na deponijama kao što je do sada bio slučaj. Mi narednih godina imamo nameru polako da zatvaramo sve nesanitarne deponije, da ostanu samo one koje su sanitarne“, objasnila je pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Sandra Dokić.

Sva kanalizacija neprečišćena se odliva u Zapadnu Moravu i njene prirodne vodotokove, što je jedan od ključnih faktora zagađenja životne sredine i javnog zdravlja. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sprečiće ispuštanje oko 250 litara otpadne vode u sekundi iz kanalizacije u Zapadnu Moravu.

„Svi ovi projekti su unapred planirani dugi niz godina i tek sada možemo videti konkretne rezultate našeg rada koji će direktno uticati što na Čačak i njegove građane tako i na sve one predele u slivu Morave“, izjavila je šefica grupe za razvojnu saradnju Ambasade Švedske Karin Mc Donald.

Izložba “Čačak – održiva budućnost grada“ deo je “EU zelene nedelje“ koja se ove godine obeležava od 30. maja do 5. juna širom Evrope sa istim prioritetima – razvoj cirkularne ekonomije, postizanje “nultog zagađenja“ i očuvanje biodiverziteta.

„Jedan od njih zapravo jeste projekat odvajanja koji se zove „Brzo i lako, sada odvaja svako“ gde su predstavljena i dva vozila i naglasak je da se primarna selekcija otpada odvija na nivou domaćinstava“, rekao je program menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Antonie Avigion.

Švedska podržava Vladu Srbije i grad Čačak sa 750.000 evra u pripremi dokumentacije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u okviru projekta “Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ – PEID. Evropska unija obezbediće veći deo investicija, a u ulaganjima i realizaciji projekata učestvuje i Vlada Srbije i Grad Čačak.