RHMZ upozorava: Večeras moguće nepogode

BEOGRAD — Republicki hidrometeorološki zavod upozorio je da se uveče, tokom noći i u ponedeljak u pojedinim delovima Srbije

BEOGRAD — Republicki hidrometeorološki zavod upozorio je da se uveče, tokom noći i u ponedeljak u pojedinim delovima Srbije očekuju kratke vremenske nepogode.

VREMENSKA NEPOGODA

 

Kako se navodi u saopštenju RHMZ-a, sutra uveče na severu i zapadu, tokom noći i u ponedeljak i u ostalim krajevima Srbije, ponegde se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode sa pojačanim vetrom, obilnijim pljuskovima i pojavom grada.

 Jutarnja temperatura biće oko 24, a najviša dnevna oko 32 stepena.

Od srede se očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, a samo je u petak moguće novo prolazno naoblačenje s kišom i pljuskovima.


KLIMATSKI IZGLEDI ZA LETO 2016. GODINE U SRBIJI
U većem delu Srbije očekuje se prosečno toplo leto, a na jugu zemlje malo toplije u odnosu na prosečne vrednosti. Klimatski izgledi pokazuju da će najveće pozitivno odstupanje temperature biti tokom avgusta. Očekivane vrednosti srednje letnje temperature su u intervalu od 21°C do 25°C.
Tokom juna, jula i avgusta broj tropskih dana (sa maksimalnom temperaturom preko 30ºC) će biti od 20 do 40, a u brdovito-planinskim predelima oko 4 dana. Očekuje se da će broj tropskih noći (sa minimalnom temperaturom iznad 20ºC) u Beogradu biti oko 20, a u ostalim delovima Srbije, osim u brdovito-planinskim predelima, u intervalu od 2 do 10. Količina padavina u većem delu Srbije će biti u granicama višegodišnjeg proseka.
Klimatski izgledi ukazuju na manji deficit padavina tokom jula. Srednja letnja količina padavina očekuje se da će biti u intervalu od 50 mm do 70 mm, lokalno i do 85 mm. Treba napomenuti da će i pored ovakvih uslova sporadično postojati mogućnost da u planinskim predelima bude više padavina usled razvoja konvektivne oblačnosti i pojave intenzivnih pljuskova.
Ne očekuje se da leto 2016. godine bude ekstremno toplo i suvo kao prošlogodišnje
Izvor: RHMZ
Foto: Telegraf.rs