RHMZ upozorava: Večeras moguće nepogode

BEOGRAD — Republicki hidrometeorološki zavod upozorio je da se uveče, tokom noći i u ponedeljak u pojedinim delovima Srbije

BEOGRAD — Republicki hidrometeorološki zavod upozorio je da se uveče, tokom noći i u ponedeljak u pojedinim delovima Srbije očekuju kratke vremenske nepogode.

VREMENSKA NEPOGODA

 

Kako se navodi u saopštenju RHMZ-a, sutra uveče na severu i zapadu, tokom noći i u ponedeljak i u ostalim krajevima Srbije, ponegde se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode sa pojačanim vetrom, obilnijim pljuskovima i pojavom grada.

 Jutarnja temperatura biće oko 24, a najviša dnevna oko 32 stepena.

Od srede se očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, a samo je u petak moguće novo prolazno naoblačenje s kišom i pljuskovima.


КЛИМАТСКИ ИЗГЛЕДИ ЗА ЛЕТО 2016. ГОДИНЕ У СРБИЈИ
У већем делу Србије очекује се просечно топло лето, а на југу земље мало топлије у односу на просечне вредности. Климатски изгледи показују да ће највеће позитивно одступање температуре бити током августа. Очекиване вредности средње летње температуре су у интервалу од 21°C до 25°C.
Током јуна, јула и августа број тропских дана (са максималном температуром преко 30ºC) ће бити од 20 до 40, а у брдовито-планинским пределима око 4 дана. Очекује се да ће број тропских ноћи (са минималном температуром изнад 20ºC) у Београду бити око 20, а у осталим деловима Србије, осим у брдовито-планинским пределима, у интервалу од 2 до 10. Количина падавина у већем делу Србије ће бити у границама вишегодишњег просека.
Климатски изгледи указују на мањи дефицит падавина током јула. Средња летња количина падавина очекује се да ће бити у интервалу од 50 mm до 70 mm, локално и до 85 mm. Треба напоменути да ће и поред оваквих услова спорадично постојати могућност да у планинским пределима буде више падавина услед развоја конвективне облачности и појаве интензивних плјускова.
Не очекује се да лето 2016. године буде екстремно топло и суво као прошлогодишње
Izvor: RHMZ
Foto: Telegraf.rs