Održan 21. sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije na Javoru

IVANJICA — Јуче је планина Јавор била планина младости и лепоте. Звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука, виолине,

IVANJICA — Јуче је планина Јавор била планина младости и лепоте. Звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука, виолине, дипли и других старих инструмената на Јавору показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.


По двадесет први пут окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво. Посебно радује учешће младих свирача који похађају школу фруле и двојница и на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.

dvoke3
На планини Јавор на месту где су се 1876.године на Kалипољу испод Јавора сукобиле турске снаге и српска војска, пре тачно 140 година ковала се српска историја и одређивала будућност читавог српства. Тим поводом ове године „Сабор двојничара и старих инструмената Србије 2016“ одржали смо на Јавору. Света недеља уочи Видовдана већ дуже од једног века на планини Јавор између Нове Вароши и Ивањице посвећена је сећању на јунаке Јаворског рата и команданта мајора Михаила Илића.На планини, на којој је свака стопа заливена крвљу и посута костима српских војника од Првог српског устанка до Јаворског рата и Балканских ратова, успомена на тешке бојеве српске и турске, посебно из 1876.године жива је и данас, као што су живе и легенде о јунаштву мајора Илића.
Од укупно 65 такмичара, 16 двојничара и 49 свирача на старим инструментима, пехаре за прво место и ваучере за продужен викенд боравак у хотелима Јавор на Кушићима и Хотелу парк у Ивањици понели су двојничар Предраг Николић из Прилика код Ивањице и свирач дипли Душан Љубичић- Мијић из Врбаса. Друго место у категорији двојничара освојио је Петар Лазић из Бабајића код Љига а треће Милутин Сатарић из Горњег Милановца. Друго место у категорији старих инструмената освојила је Сашка Димитријевић из Бруса на фрули а треће Слободан Ковачевић из Чачка на окарини.

dvojke1
Поред стандардних награда жири је одлучио да додедли награде у виду диплома и младим талентима на двојницама, Сањи Милановић из Мионице и Теодори Ђорђевић из Краљева и за аутентични израз Миру Ђоковићу из Краљева. На старим инструментима додељена су признања перспективним младим извођачима Анастасији Ракићевић из Бруса на фрули, Давиду Марковићу из Бруса за свирање на дудуку и најмлађем гуслару Немањи Чаркићу из Вишеграда који има само 7 година.
Највећи број такмичара били су млади из Културно-уметничког удружења „Копаоничка фрула“ из Бруса и школе фруле из Краљева. Поред њих било је такмичара свих узраста из свих крајева Србије.
У стручном жирију били су: професор етномузикологије Дејан Чекановић и продуцент Добрица Андрић из Крагујевца и професорка музичке културе Александра Савић из Краљева.
Организатори манифестације: Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и основна школа „Мајор Илић“ из Кушића. Генерални покровитељ општина Ивањица.