Predstavnici opštine Čajetina i JP ,,Gold gondola Zlatibor“ posetili OC “Jahorina” i Ravnu planinu

Tokom boravka na Festivalu turizma u Sarajevu koji traje do sutra 21. oktobra, delegacija opštine Čajetina, predstavnici JP

Tokom boravka na Festivalu turizma u Sarajevu koji traje do sutra 21. oktobra, delegacija opštine Čajetina, predstavnici JP Gold gondola i TO Zlatibor posetili su juče i Olimpijski centar “Jahorina. “Obišli smo radove na sistemu za veštačko osnežavanje, na jezeru koje se gradi na vrhu Jahorine i staze koje se uredjuju za predstojeću zimsku sezonu”, kazala je dirketorka Gold gondole Zlatibor Bojana Božanić. Ona je dodala da je pomenutu delegaciju iz Čajetine ugostio direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić. Upriličen je obilazak ski-centra Ravna planina, koji se nalazi tri kilometra od centra Pala, gde su otpočeli radovi na izgradnji gondole-žičare. Kako je rečeno predstavnicima Čajetine do sada su završeni stubovi u prvoj fazi za tu žičaru nadomak Pala dužine 1350 m , a da se kabine očekuju do početka zimske turističke sezone. Božanić je dodala da su tokom susreta razmenjena iskustva u pogledu gradnje žičara i osnovnih karakteristika objekata. Kompletna gondola, do Jahorine bice duga 6,5km i imace 74 stuba, dok će Zlatiborska Gondola biti dugačka 8.950 m, imaće 36 stubova i jednu međustanicu. Predstavnicima Čajetine predočeni su planovi budućeg razvoja ski centra Ravna planina a razgovarali su i sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem. Obnovljena je dugogodišnja saradnja dve opštine Čajetine i Pala, dogovorena poseta Zlatiboru u cilju razvoja novih projekata i uspostavljanja partnerstva u turizmu i drugim oblastima.

image1

Dan ranije delegacija iz Čajetine sastala se i sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo, gde je
dogovoreno da u narednom periodu potpišu protokol o saradnji koji će izroditi neku novu ideju, a
pre svega kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda koji će biti atraktivan za turiste.
Predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je novinarima nakon sastanka u
Gradskoj upravi da opština Čajetina i grad Istočno Sarajevo računaju u velikoj meri na turističke
potencijale kojima raspolažu. „Ovo je bila prilika da razmenimo iskustva kako bi turističku ponudu u narednom periodu što više unapredili i pomogli da se naši turistički potencijali, pogotovo Olimpijski centar `Jahorina`, promovišu na pravi način kako bi obezbedili još veće prisustvo domaćih i stranih turista“, kaže Lučić. Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je Zlatibor turistička destinacija prepoznatljiva širom regiona i Evrope, cilj pomenutog sastanka je da se unapredi dosadašnja saradnja i potpišu protokoli i sporazumi koji mogu pomoći da se turistički potencijali Istočnog Sarajeva i opštine Čajetina razviju još većim intenzitetom. Inače, svi posetioci štanda TO Zlatibor na festivalu u Sarajevu moći će da se kroz igru upoznaju sa projektom veka – najdužom gondolom na svetu, Gold gondolom Zaltibor, kao i da se takmiče na Facebook takmičenju za najviše klikova sa Gondolom. Za sve koji nas posete obezbedili smo simbolične promotivne poklone, ističu u JP Gold gondola Zlatibor.

image3

O gondoli
Gold gondola Zlatibor, buduća najduža panoramska gondola na svetu, predstavlja jednu od najvećih
turističkih atrakcija u Srbiji. Vazdušnom trasom dugom devet kilometara gondola će povezati centar
Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera. Gold gondola Zlatibor ponudiće skijašima, izletnicima, avanturistima i svim drugim ljubiteljima najposećeniije srpske planine, nezaboravan pogled na Zlatibor iz vazduha i potpuno novo iskustvo.Turiste će prevoziti 55 kabina sa polazne stanice na Zlatiboru, preko međustanice na Ribničkom jezeru,do poslednje stanice na zlatiborskom vrhu Tornik. Kabine marke Sigma izrađene su po najvišim
tehničkim standardima. Poseduju držače za skije i bordove i imaju osvetljenje koje se napaja preko solarnih panela. Kabina, čija je širina i visina dva metra, teška je 600 kilograma. Sve kabine dopremljene su na Zlatibor i smeštene su u zatvoreno skladište u Braneškom polju, gde će sačekati montažu. U saradnji sa kompanijom Pomagalsky, kompletna instalacija gondola urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.
Odlukom SO Čajetina, 2015. godine osnovano je JP „Gold gondola” Zlatibor, koje rukovodi izgradnjom i budućim radom gondole.

Turistički projekat veka
Projekat Gold gondola Zlatibor od izuzetnog je značaja za raznovrsnost turističke ponude Zlatibora i
Srbije. Na investicionom planu izgradnja panoramske žičare najznačajniji je turistički projekat opštine
Čajetina u poslednjih 100 godina, koji će doprineti ostvarenju dugoročnih ciljeva opštine. Plan opštine
Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca
godišnje. Gold gondola Zlatibor je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Ceo projekat
finansira se isključivo iz budžeta Opštine Čajetina. Ovaj turistički projekat veka unaprediće ukupnu privrednu aktivnost Zlatiborskog okruga, ali i cele Zapadne Srbije.