Komemoracije povodom smrti Ljubice Bube Spasić, Milovana Vujovića i prof.dr Željka Papića

ČAČAK — Čačak je u jednom danu, u utorak 26.februara, ostao bez troje poznatih Čačana – gimnazijske profesorke u

ČAČAK — Čačak je u jednom danu, u utorak 26.februara, ostao bez troje poznatih Čačana – gimnazijske profesorke u penziji Ljubice Bube Spasić, vanrednog profesora Fakulteta tehničkih nauka, prof dr Željka Papića i MIlovana Vulovića, dugogodišnjeg direktora Narodnog muzeja i osnivača KK „Železničar“.

Od profesorke Ljubice Bube Spasić na komemorativnom skupu u spomen sobi čačanski Gimnazije oprostili su se njene kolege i učenici. Uz stihove Rilkea i Miljkovića, poručeno je da će omiljena gimnazijska profesorka književnosti ostati upamćena po otmenosti, odmerenosti i dobroti, kao jedna od retkih dama starograđanskog kova u varoši, koju su izgradili njeni preci – čuvena i nepravedno skrajnuta porodica Krenovih.

-Bila si istinska gospođa, uzornog građanskog kova, od koje je imalo mnogo što da se prepočne, ali nikako da se nosi ili dovrši na način na koji si to radila, rekao je Slobodan Nikolić, profesor književnosti u čačanskoj Gimnaziji.
Bubina učenica, Maja Stošić, čije je odelje vodila do zasluženog odlaska u penziju prošle godine, rekla je kako će je učenici pamtiti po dostojanstvenom i gracioznom držanju, kreativnom pristupu časovima, nadimcima „lutke moje“ i „mačići“, koje im je nadenula i predanom radu na časovima književnosti.

-Najviše smo se plašili časova ispitivanja, kada bi se odgovaralo iz prve klupe. Ona bi ušla u učionicu i rekla: Mačići, osmeh na lice i prva klupa, rekla je Maja opraštajući se od svoje razredne.

U Galeriji Narodnog muzeja Milovanu Vuloviću, dugogodišnjem direktoru te ustanove, i osnivaču čačanskog KK Železničar, poštu su odali saradnici, kolege iz sportskog i kulturnog života grada, kao i bliski prijatelji – Delfina Rajić, profesor dr Svetislav Marković, Ljubiša Dmitrović i Rodoljub Petrović.

-Za pedeset godina novinarskog rada, kao novinar Tanjuga i Politike, obišao sam ceo svet od Himalaja do Havaja, ali nigde nisam sreo čoveka poput Milovana Vulovića, rekao je Rodoljub Petrović.

Prof. dr Željko Papić ostaće upamćen po predanom radu, profesonalnom pristupu, ljudskom i prijateljskom odnosu sa kolegama, rečeno je na komemoraciji u velikom amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka, na kome je bio šef katedre za pedagoško-tehničke nauke. Bogata, neiscrpna biografija, autora čuvenog udžbenika „Tehničkog crtanja“ za prvu godinu Mašinske škole, sa tiražom od preko 80 000 primeraka, mogla bi stati u jednu rečenicu njegove koleginice Dragane Bjekić – Profesor u duši.

-Željko je bio tačan i precizan u poslu, onako kako je bilo potrebno da budu tačni i precizni tehnički crteži. Umeo je dobro da proceni šta ko može da uradi i podeli zadatke, poručila je prof dr Dragana Bjekić, napomenuvši  da je jedan od poslednjih zadataka koji joj je Papić poverio bio upravo taj da govori na njegovoj komemoraciji.

Ljubica Buba Spasić i Milovan Vulović sahranjeni su danas na Čačanskom groblju, dok će sahrana prof dr Željka Papića biti obavljena sutra u 13 časova. U istoriji grada na Moravi njihova imena ostaju zasvagda upisana, jer kako je poručeno sa jednog od komemorativnih skupova „nema prekrajanja koja bi mogla da uklone duhovni otisak koji u svetu ostaje za ljudima“.