Velimir Ilić položio račun Čačanima i poručio da nam treba čvrsta ruka (VIDEO)

U NS ubeđeni u izbornu pobedu, moguća kandidtaru za mesto gradonačelnika Čačka.

U prepunoj sali čačanskog Doma kulture Nova Srbija je održala tribinu naziva „Nova Srbija u slici i reči – naših prvih 20 godina“. Prisutnima su se obratili Velimir Ilić, Velimir Stanojević i Vojislav Ilić, tri gradonačelnika iz redova ove stranke, koji su u prethodne dve decenije vodili Čačak.

Novosrbijanci su ubeđeni u šestu pobedu na izborima, a posebnu pažnju privuklo je to što je lider stranke i minstar bez portfelja u sadašnjoj Vladi, Velimir Ilić, najavio mogućnost kandidature za mesto gradonačelnika Čačka, kome je – prema njegovom mišljenju – potrebna čvrsta ruka. 

„Mene su stvorili protesti na trgu“

Ističući da je njega i Novu Srbiju stvorio čačanski trg i protesti na njemu, kao i 5-oktobarska revolucija 2000.godine, Velimir Ilić nije porekao i da je u politici za protekle dve decenije nailazio na one, koji su – kako je istakao – izigrali njegovo poverenje. Prema njegovim rečima, razlog tome bila je borba za vlast i prestiž, koja je za sobom povukla lošu privatizaciju, gašenje privrede i otimanje banaka, među kojima i Čačanske banke:

„I našu su banku oteli, koju smo mi ovde zajedno stvorili. Oteli su je tajkuni po nalogu nekih, koji su na telefonske pozive davali na milione evra, zarađenih u ovom gradu“, tvrdi lider Nove Srbije.

Bitnija je narodna kuhinja koja hrani gladne, nego zimski bazen

Za dvadeset godina vlasti Nove Srbije, istakao je Ilić, nije se dogodila nijedna afera, nijedna krivična prijava. Gradili su se putevi, škole, obdaništa, vodovodi i kanalizacije, čime se Nova Srbija posebno ponosi. Pažnju i aplauze privukla je njegova izjava da je želeo da izgradi zatvoreni bazen, ali da se od toga odustalo, jer je investicija preskupa. Isto važi i za pozorište, koje je – priznao je Ilić, iako skupo – potrebno gradu na Moravi:

„Znao sam ja da treba da se izgradi zimski bazen. Ali sam isto tako znao da on košta 7.5 miliona  i da pravi 1000 evra gubitka dnevno. Zato ćemo da napravimo neki skroman, ne mora da bude olimpijski. Znao sam ja da je pozorište skupa igračka, ali ovde u Dom kulture dolaze najbolja pozorišta i mi ih gledamo. Ali, to košta. Pozorišna predstava da se postavi i uigra treba milion i po evra. Kako da to vratite?“, upitao je Ilić i dodao da mu je draža jedna narodna kuhinja koja hrani „one koji ne mogu da prežive, nego pet zimskih bazena“.

Zašto nema stranih investicija?

Velimir Ilić se osvrnuo na optužbe kako u Čačak nije doveo strane investicije. „Ja se gadim kad ih čujem da daju 10 000 evra po zaposlenom i odu posle tri godine i ostave ovaj narod u nesreći. I teraju ga da radi za 12 do 15 000 din. Dajmo mi našem seljaku po 10 000 evra po domaćinstvu, pa da vidite kako će država da krene“, oštro je poručio Ilić. On je dodao i da je ponosan što je naš grad od običnih Čačana stvorio velike privrednike, čak mnogo veće od stranaca koji bi možda investirali u našu privredu.

„Firma Atenik-komerc. Dobar čovek, skroman, niko i ne zna ko je, ali opasan privrednik. Najveći kupac smederevske Železare. Radi sa celim svetom, a živi pored nas tu. Njega smo stvorili i stvaraćemo ga. Evo kupio je i fabriku peščanih cevi u Aleksincu i mnoge druge fabrike i postaje veoma značajan“, pohvalio se Ilić, dodajući na spisak velikih čačanskih kompanija, koje su stvorene na isti način, Progres i Unipromet. Pohvalio se lider Nove Srbije i revitalizacijom firmi, uništenih lošom privatizacijom, poput Čipsare, Žitoprometa i Stočara.  „Neki dan smo se borili da FRA ne uđe u stečaj i borićemo se i dalje. FRA mora da radi“, poručio je Ilić, što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom.

3

Foto: Tv Telemark

Nesloga u gradskoj vlasti i odbornici-babe koče investicije

Velimir Ilić je obećao otvaranje novih firmi, izgradnju stanova, izrazivši nezadovoljstvo zbog nesloge u lokalnoj samoupravi, koja koči nove projekte: „Odbornici neće da uđu u salu, ucenjuju. Traže ovo, traže ono, ko neke babe stoje ispred vrata. Milioni evra su nam izmakli zato što oni neće da daju kvorum. Ovde je došao investitor sa projektom za izgradnju stanova na lokalitetu kasarne „Tanasko Rajić“, ali taj projekat još čeka“. 

Ilić je poručio i da grad Čačak mora da kupi Hladnjaču i da je vrati seljacima. „To tražim od rukovodstva grada da hitno uradi, a ne da stoji prazna najveća hladnjača u Evropi. Mi ćemo sami da je remontujemo i da napravimo najveći distributivni centar u Srbiji“, istakao je on, osvrnuvši se i na prodaju čačanske Mlekare, koja je prema njegovim rečima oteta Čačanima preko noći.

„Mene prozivaju pojedini, a njihove stranke su to sve radile. To je ta privatizacija. Svaki dan me pljuju i pričaju loše o ovom gradu. Kako onda da dovedem investitora?“, pitao je Ilić

„O porodici pričaju oni kojima je porodica prsla kao lubenica“

Polažući račune 20-godišnje vladavine Nove Srbije, Velimir Ilić se pohvalio da Čačak ima najviše asfalta, škola, obdaništa i fiskulturnih sala, ali da je neukima „koji ne znaju ništa ni da vide, ni da rade“ to malo.

„Hoće samo foteljicu da dograbe. Tamo neki priča 5 sati za jedan dan i košta ovaj grad milione. Pet sati priča na televiziji o poštenju. Ne treba on da nam priča. Ovde nam pričaju o porodici i porodičnim vrednostima oni koji ni ne znaju šta je porodica, koji nemaju porodicu, kojima je porodica prsla kao lubenica“, rekao je novosrbijanski lider.

4

Aktuleni gradonačelnik, treći iz redova NS za poslednjih 20 godina, Vojislav Ilić

Kog opozicionara je Velimir Ilić zaposlio?

Ilić je optužio oponente koji se bore za porodične vrednosti i da prave novu ckrvu. „Mi patrijarha na Ljubić, oni Artemija u Loznicu i misle da smo mi ludi. Oni nam pričaju o vrednostima. Kakvim, bre, vrednostima“, pitao je Ilić i ustvrdio da pomenuti uzimaju novac kako bi njega napadali. „Svaki dan idu na kasicu i svaki članak kad se objavi ima cenu. Sram ih bilo. Od toga žive i misle da će da prođu dobro u životu. Izađi, pa se bori kao što sam ja. Zašto me pljuješ čim odem u Beograd, kako te nije sram?“, pitao je prvi čovek Nove Srbije svog političkog takmaca, kome nije otkrio ime, ali je priznao kako ga je upravo on zaposlio, kad nije imao „hleba da jede“.

„Ako mi pukne film, tražiću podršku grada da dođem ponovo ovde…“

Ilić je poručio prisutnima da glasaju za dobre domaćine, za sposobne i pametne ljude. Rezigniran zbog, kako je rekao, loše slike koja se šalje iz Čačka, Ilić je priznao da će, u slučaju da mu „pukne film“, zatražiti podršku grada da dođe ponovo na vlast, kako bi sve ljude koji su bez posla, zaposlio. Posebno je istakao da je ponosan na svoje rezultate, među kojima su najrevolucionarniji automati za elektronsko navođenje protivgradne zaštite (otvara ih se 30 u Srbiji, prvi u Topoli) i uređaji za daljinsko gašenje požara. „21.vek je narode, tehnika je to. Inženjeri prave čuda. Ja sam profesionalni inženjer sa 37 godina radnog staža u struci. Vidite moje projekte hladnjače, prerade voća i povrća. Ja sam doneo projekat da se utopli Ljubić kej i da se od uštede energije otplati kredit. To treba neko u toplani neko sprovode, ali neće ljudi da rade“, rekao je Ilić.

Čačku treba čvrsta ruka

„Ovde mora da dođe neko čvrste ruke, da lupi šakom o sto i da kaže morate da radite“, poručio je Velimir Ilić večeras u Čačku. Kritikovao je i dužinu trajanja skupštinskih sednica, ističući da su u njegovo vreme sednice trajale dva, a danas dvadeset sati.

„Mi smo seljački narod, sina sam savetovao da bude voćar“

Aleksandar Vučić je dobar premijer, zato što se bori i radi, istakao je Ilić, ali je upozorio da to ne znači da oni koji će staviti njegovo ime na listu ne moraju da rade. Najveći problem Čačka je nezaposlenost i na to će biti usmerena sva energija vlasti u narednom periodu. Istakao je i da se moramo vratiti proizvodnim zanimanjima, da nije sramota biti armirač, tesar, ili keramičar. „Ja sam mom sinu rekao da bude voćar, agronom, da gaji šljivu, kao što mu je deda radio. Mnogi me kritikuju da ću da napravim seljaka od njega, a šta tome fali? Mi smo seljački narod“, zaključio je Ilić

Dodao je da je zahvaljući njemu grad postao moderan i urban: „Setite se na šta nam je ličio korzo, kad sam ja došao na vlast. Prolazio autobus tuda, stajao na stanici kod nekadašnjeg Pariza“, setio se Ilić starog Čačka.

Veliki apetiti opozicije, kojoj je „loša japija“

Velimir Ilić je istakao da je uveren u izbornu pobedu, a da će okosnica programa biti borba za radna mesta.  „Naš  najveći cilj je da zaposlimo mlade. Nema srećne porodice, ako nema plate. Nema srećne porodice, ako nema krov nad glavom. Nema sreće ako nema bar troje dece“, poručio je Ilić i dodao da grad mora da pomaže i podstiče rađanje.

„Borimo se za naš grad, nemojte nikada reći da je u njemu nešto ružno. Čačak je primer kako grad treba da funkcioniše. Oni koji misle da to batale, daleko im lepa kuća. Oni koji nam ne misle dobro neka shvate da moraju da nas pobede, a ne da plaču. Mi ćemo vladati dok ne izgubimo, a narod hoće da pobedimo. Nije vlast kutija šibice, pa da vam je poklonimo. Mnogo su vam veliki apetiti, a loša vam japija“, zaključio je Ilić i tim arhaizmom se oprotio od saboraca, koji su aplauzima ispratili njegov nastup na tribini u Domu kutlure.

 

Kako je izgledalo polaganje računa Čačanima pogledajte u prilogu Ivane Subotić:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=8gJcLGDfEWA[/embedyt]