Ševarlić i Obradović: Imamo rešenja za spas srpskog sela i poljoprivrede

Na konferenciji za medije koja je danas održana u sedištu Dveri u Čačku govorili su Boško Obradović, predsednik

Na konferenciji za medije koja je danas održana u sedištu Dveri u Čačku govorili su Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri i jedan od nosilaca liste DVERI-DSS na republičkim izborima i prof. dr Miladin Ševarlić, nestranački kandidat za narodnog poslanika na listi DVERI-DSS. Tema konferencije je bila predizborni program DVERI za selo i poljoprivredu.

Boško Obradović je ukazao na demografsko umiranje srpskog sela, smanjenje subvencija i kašnjenje sa isplatom subvencija poljoprivrednim proizvođačima, pola miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se ne obrađuje i podršku stranim firmama od strane ove vlasti umesto domaćoj privredi i poljoprivredi. Posebno je istakao da Vlada Srbije u budžetu za 2016. daje novih 300 miliona evra subvencija stranim firmama koje dolaze u Srbiju, što je isto koliko daje i za kompletnu srpsku poljoprivredu u 2016, što nije normalno. Dveri se zalažu za obnovu poljoprivredno-industrijskih kombinata, pokretanje domaće industrije poljoprivredne mehanizacije i državnu podršku zadrugarstvu i proizvodnji zdrave hrane. Najveći broj novih radnih mesta najbrže može da se otvori u sferi poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije, ali iza toga mora da stane država i po tome se program Dveri razlikuje od svih drugih.

Dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu u penziji i jedan od najpoznatijih srpskih agroekonomista ukazao je na porazno stanje srpskog sela. Više od polovine sela izumire, a petina poljoprirednih domaćinstava se ugasila, nestalo je 100.000 radnih mesta u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a nezaposleno je 28.000 raznih stručnjaka za poljoprivredu. Budžet za poljoprivredu mora da bude duplo veći, sve nezasejane poljoprivredne površine u državnom vlasništvu treba da se zaseju zdravom organskom hranom, a treba pojačati zabranu uvoza, gajenja i prometa GMO semena i hrane. Kao nestranački kandidat na listi DVERI-DSS u Skupštini Srbije borićuse za interese srpskog sela, poljoprivrede i zadrugarstva, rekao je na kraju Miladin Ševarlić.

Informativna služba Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Čačku