U Srbiji Dan sećanja, u Hrvatskoj Dan pobede

U naselju Busije kraj Zemuna večeras će biti obeležena 21 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ tokom

U naselju Busije kraj Zemuna večeras će biti obeležena 21 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ tokom koje je prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo skoro 2.000 Srba.

U okviru centralne državne manifestacija obeležavanja 5. avgusta, Dana sećanja na stradanje i progon Srba, parastos za sve stradale služiće srpski patrijarh Irinej, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Na manifestaciji u tom pretežno izbegličkom naselju govoriće premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i „devojka iz kolone“ izbeglica Jelena Šarić.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ proterano je 250.000 krajiških Srba, njih 1.856 je ubijeno, a 836 se vode kao nestali.Akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiji.

Akcija „Oluja“ ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ, a u njoj je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatskih snaga, kojima su se, po hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju „Oluja“ kojom su pod hrvatsku upravu vraćeni najveći delovi teritorija koje su držali pripadnici snaga pobunjenih Srba u Hrvatskoj.

 

Izvor: Beta