Dvadesetak studenata univerziteta u Tronthajmu u Norveškoj ovih dana boravi u Srbiji. Oni su polaznici seminara „Srpska tradicionalna muzika“, koji je deo njihovog obaveznog predmeta na studijama – međunarodni ritmovi.


U Srbiji sutra počinje nova školska godina, a u Moravičkom okrugu po prvi put u školske klupe će sesti 1.993 prvaka, što je za 80 više nego prošle godine. Škole će već tradicionalno svečano dočekati prvačiće prijemom u prepodnevnim satima uz prigodne priredbe.


U selu Zablaće kod Čačka deseti put za redom, narednog vikenda, održaće se manifestacija naziva „Plodovi zapadnog pomoravlja“. Organizatori su Centar za razvoj sela u Zablaću i Regionalna privredna komora Kraljevo pod pokroviteljstvom Grada Čačka. Ova privredno – turistička i kulturno – zabavna manifestacija počinje 3. septembra otvaranjem Berze hrane od 12 časova u Domu kulture u Zablaću.


Dečje odeljenje Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis” već devetu godinu za redom organizuje kreativne radionice za predškolce I osnovce. Radionice su počele sa radom 5. jula, a završene su 11. avgusta. Sinoć je u Bibliokutku Gradske biblioteke održana završna izložba polaznika ovih radionica, naziva “Leto u biblioteci”.


U naredna dva meseca na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Lučana sprovešće se pojačana kontrola od strane republičkih i lokalnih inspekcija, izjavio je Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga.


Komunalno preduzeće „Gornji Milanovac“ izdvojilo je oko 46 miliona dinara za kupovinu specijalnog vozila za otpušavanje kanalizacione mreže, podizač i dizalicu, čime je u znatnoj meri osavremenilo vozni park. O tome u prilogu naše Vesne Todorović.


Intenzivnim operativnim radom, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu presekli su lanac trgovine drogom i zaplenili 8,5 kilograma biljne materije nalik na „skank“.


Na spisku za rušenje nelegalno izgrađenih objekata na teritoriji grada Čačka do sada je evidentirano sedam objekata čiji su vlasnici građani, izjavio je načelnik Gradske uprave za inspekcijski nadzor Milovan Erić. On navodi da trenutno nema dovoljno novca za rušenje i očekuje da će rebalansom budžeta grada biti opredeljena dodatna sredstva kako bi se taj posao realizovao.


Fudbaleri Metalca su nastavili sa odličnim igrama u prvenstvu Superlige Srbije I u okviru sedmog kola su zabeležili novu pobedu. Ovoga puta Milanovčani su u Surdulici savladali domaći Radnik minimalnim rezultatom 1-0 a gol odluke je postigao Valberto Kaisedo u 82-om minutu.


Za razliku od Metalca Mladost iz Lučana nije stigla do bodova u sedmoj rundi šampionata Srbije. Izabranici Nenada Milovanovića su u Nišu protiv Radničkog odolevali do samog finiša ali su teren napustili pognute glave jer su primili golove u 90-om I 95-om minutu. Radnički – Mladost 2-0.

1 2 3 12