Oplenačka berba i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva

53. OPLENAČKA BERBA I SABOR IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA 07, 08. i 09. oktobra 2016. u Topoli Organizatori su

53. OPLENAČKA BERBA I SABOR IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA
07, 08. i 09. oktobra 2016. u Topoli
Organizatori su Opština Topola i Turistička organizacija “Oplenac” Topola

Postoji još jedna mogućnost da se otkrije tradicija Topole, duh naroda i njegov način života. Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. U Topoli se svakog oktobra održava privredno-turistička manifestacija Oplenčka berba. Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, a sve u čast vina i grožđa. Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija „Oplenac“ iz Topole.

Za vreme Vašara Topola postaje mesto na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Oni tri dana slave berbu grožđa, degustiraju vina i provode se uz muziku koju vole. Organizatori su se postarali da vašarsku atmosferu upotpune i kulturnim dešavanjima: organizuju se izložbe, koncerti, predstavljaju se i prodaju proizvodi domaće radinosti i starih zanata, suveniri, sve sa namerom da svaki posetilac ode zadovoljan.

Berba 2016 program

U okviru tradicionalne privredno turističke manifestacije Oplenačka berba organizuje se Međunarodno ocenjivanje vina i rakija. U ova dva dana trajanja Sajma vina i domaće radinosti biraju se dobitnici nagrada i priznanja u nekoliko kategorija: najautentičniji stari zanat, prepoznatljiv suvenir, stalnost u pojavljivanju i najkompletnije predstavljanje. Ova privredno turistička manifestacija svrstana je među pet najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Srbiji.

Na Oplenačkoj berbi predstavi se preko 200 izlagača u kategorijama individualnih proizvođača grožđa, vina i rakija, starih zanata, suvenira, vinarija, proda se preko 20.000 litara belih i crvenih vina, kao i šire, isto toliko kilograma grožđa i voća, kao i oko 1000 litara domaće rakije.