Mihajlović: Od Beograda do Čačka za sat vremena do kraja godine

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da bi do kraja godine trebalo da se iz

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da bi do kraja godine trebalo da se iz Beograda do Čačka stiže za sat vremena.

„Imamo 200 kilometara puteva više nego pre tri-četiri godine, a u novembru očekujemo i kraj radova na deonici Srpska kuća – Levosoje na Južnom kraku Koridora 10“, rekla je za RTS Mihajlović, koja će danas posetiti tu deonicu.

Prema njenim rečima, investitori i turisti i ostali putnici na nekoliko deonica u Srbiji ovog leta se mimoilaze s putarima. Iako im to možda ne prija, neophodno je da bi radovi bili završeni u roku.

„Očekujem završetak ove deonice u novembru, to je 8,06 kilometara. Kada budemo završili ovu deonicu, biće gotov kompletni Južni krak Koridora 10 osim Grdeličke klisure, koja se radi. Sledeće nedelje u pojedinim delovima klisure počinje asfaltiranje“, rekla je Mihajlović.

Ona je ocenila da je to važna deonica i zato što su samo na Koridoru 10 glavni izvođači domaće kompanije.

Mihajlović je rekla da je posao države da stvara uslove kako bi moglo da se radi a izvođač ima jednu obavezu – da poštuje ugovor.

Zbog usporavanja radova ima i kažnjenih i izvođača upozorenih žutim kartonima, a , kako je naglasila, uglavnom svi izvođači, kada se počne sa opomenama, krenu da ubrzavaju poslove.

Srbiji je, smatra, potrebna ozbiljna nacionalna građevinska kompanija koja će imati svoje radnike i svoje mašine.

„U septembru ćemo razgovarati o tome kako da napravimo takvu kompaniju. Srpske građevinske kompanije su prethodnih godina doživele cunami. Nemaju mogućnost da imaju prave bankarske garancije. S druge strane, država jača, šteta je da ne osposobimo jednu veliku kompaniju koja će imati radnike, dobre mašine. Ne mora da bude javno preduzeće, može da bude deoničarsko društvo“, rekla je Mihajlović.

 

Izvor: N1, Fonet