Milanovački Crveni krst izborio plasman na Državno takmičenje u pružanju prve pomoći

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 1. Akcija davanja krvi „Postani heroj – daruj krv“ U skladu sa novim zakonom o

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

1. Akcija davanja krvi „Postani heroj – daruj krv“

U skladu sa novim zakonom o transfuzijskoj medicini, u organizaciji Crvenog krsta Gornji Milanovac i Instituta za transfuziju krvi Srbije, održana je druga Akcija dobrovoljnog davanja krvi 8. juna u zgradi Okružnog Načelstva. Za akciju se prijavilo 41 potencijalna davalaca krvi, od toga krv je dalo njih 33. Na akciji je krv dalo 6 žena, a njih 13 je prvi put darivalo ovu plemenitu tečnost.

Zahvaljujemo se svim davaocima koji su učestvovali u akciji, kao i Opštini Gornji Milanovac koja je podržala akciju, obezbedila majice za davaoce i prostor za realizuaciju akcija.

krv

Naredna akcija planirana je 22. juna u zgradi Okružnog Načelstva (Stari sud) od 10 do 16 časova. Podsećamo da Dobrovoljni davaoci krvi mogu darivati krv svakog drugog i četvrtog petka u mesecu na istoj lokaciji i unapred utvrđenim akcijama.

2. Međoregionalno takmičenje

U subotu 9. juna 2018. godine u Beogradu, na donjem Kalemegdanu, Crveni krst Srbije organizovao je međuregionalno takmičenje ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći. Kroz simulirane situacije nezgoda koje se mogu dogoditi u sportu, na radu, u saobraćaju i drugim životnim okolnostima, znanja i veštine prve pomoći prikazale su 14 ekipa omladine, 10 ekipa podmlatka i 4 ekipe najmlađih takmičara – ekipa petlića. Manifestacija je okupila preko 500 učesnika, volontera Crvenog krsta iz 15 gradova i opština iz centralnog i zapadnog dela Srbije.

Me uregionalno 4

U okviru iste manifestacije održano je i takmičenje volontera Crvenog krsta koji se bave realističkim prikazom povreda, stanja i oboljenja (RPPSO) koji su dragocena podrška onima koji uče prvu pomoć. Na ovom takmičenju je u Beogradu nastupilo 15 takmičara.

Me uregionalno 3

Najbolje plasirane ekipe, koje su ujedno ostvarile plasman na državno takmičenje su:

Kategorija omladine: Kategorija podmlatka:

1. Crveni krst Užice, 1. Crveni krst Užice,

2. Crveni krst Kragujevac, 2. Crveni krst Aranđelovac,

3. Crveni krst Kraljevo; 3. Crveni krst Gornji Milanovac;

Me uregionalno 6

Kategorija RPPSO:

1. Crveni krst Užice,

2. Crveni krst Kraljevo,

3. Crveni krst Gornji Milanovac;

Pored takmičarskih ekipa na takmičenju je prisustvovala i ekipa petlića Crvenog krsta Gornji Milanovac, koja će revijalno nastupati i na državnom takmičenju u septembru.

Me uregionalno 2