Milanovački Crveni krst izborio plasman na Državno takmičenje u pružanju prve pomoći

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 1. Акција давања крви „Постани херој – даруј крв“ У складу са новим законом о

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

1. Акција давања крви „Постани херој – даруј крв“

У складу са новим законом о трансфузијској медицини, у организацији Црвеног крста Горњи Милановац и Института за трансфузију крви Србије, одржана је друга Акција добровољног давања крви 8. јуна у згради Окружног Начелства. За акцију се пријавило 41 потенцијална давалаца крви, од тога крв је дало њих 33. На акцији је крв дало 6 жена, а њих 13 је први пут даривало ову племениту течност.

Захваљујемо се свим даваоцима који су учествовали у акцији, као и Општини Горњи Милановац која је подржала акцију, обезбедила мајице за даваоце и простор за реализуацију акција.

krv

Наредна акција планирана је 22. јуна у згради Окружног Начелства (Стари суд) од 10 до 16 часова. Подсећамо да Добровољни даваоци крви могу даривати крв сваког другог и четвртог петка у месецу на истој локацији и унапред утврђеним акцијама.

2. Међорегионално такмичење

У суботу 9. јуна 2018. године у Београду, на доњем Калемегдану, Црвени крст Србије организовао је међурегионално такмичење екипа Црвеног крста у пружању прве помоћи. Кроз симулиране ситуације незгода које се могу догодити у спорту, на раду, у саобраћају и другим животним околностима, знања и вештине прве помоћи приказале су 14 екипа омладине, 10 екипа подмлатка и 4 екипе најмлађих такмичара – екипа петлића. Манифестација је окупила преко 500 учесника, волонтера Црвеног крста из 15 градова и општина из централног и западног дела Србије.

Me uregionalno 4

У оквиру исте манифестације одржано је и такмичење волонтера Црвеног крста који се баве реалистичким приказом повреда, стања и обољења (РППСО) који су драгоцена подршка онима који уче прву помоћ. На овом такмичењу је у Београду наступило 15 такмичара.

Me uregionalno 3

Најбоље пласиране екипе, које су уједно оствариле пласман на државно такмичење су:

Категорија омладине: Категорија пoдмлатка:

1. Црвени крст Ужице, 1. Црвени крст Ужице,

2. Црвени крст Крагујевац, 2. Црвени крст Аранђеловац,

3. Црвени крст Краљево; 3. Црвени крст Горњи Милановац;

Me uregionalno 6

Категорија РППСО:

1. Црвени крст Ужице,

2. Црвени крст Краљево,

3. Црвени крст Горњи Милановац;

Поред такмичарских екипа на такмичењу је присуствовала и екипа петлића Црвеног крста Горњи Милановац, која ће ревијално наступати и на државном такмичењу у септембру.

Me uregionalno 2