Čačanskoj književnici, Oliveri Nedeljković, nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“

  ČAČAK — Оливера Недељковић, књижевница из Чачка запослена у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” добитница је овогодишње

 

ČAČAK — Оливера Недељковић, књижевница из Чачка запослена у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” добитница је овогодишње Награде „Перо деспота Стефана Лазаревића”. Награда јој је уручена 27. јуна 2018. у Великој сали Дома културе „Грачаница” током најзначајније књижевне манифестације на Kосову и Метохији „Видовданско песничко бденије” која се одржава у оквиру Видовданских свечаности у Грачаници.

„Ако морамо у неколико обриса сажети оно битно што књижевни дар Оливере Недељковић чини видљиво особитим, онда је то најпре несвакидашња тананост душе, ретка суптилност проживљавања, префињен начин да се речима нежно и безболно обухвати трепетност бића, дубина и пуноћа тренутка, немир чула, како сопствених тако и ближњег – све то у изузетној, данас најређој, непатвореној чежњи за апсолутном чистотом, појединачног и општег”, стоји у одлуци жирија „Видовданског песничког бденија”, који је радио у саставу: песникиња Злата Коцић, проф. др Слободан Владушић и књижевни критичар Жарко Миленковић који је песникињи награду уручио.

Оливера Недељковић (рођена Вуксановић, Чачак, 1973) је библиотекар саветник Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Чачку. Након завршене Гимназије у родном граду, дипломирала је на Групи за српскохрватски језик и југословенске књижевности на Филозофском факултету у Нишу.

Објавила је збирке поезије Водени цвет, Прибор за читање, Сувласници белине и збирку поезије у прози Постељица. У издању београдске издавачке куће Чекић 2013. године објавила је књигу прича за децу Причино дете, овенчану књижевном наградом Момчило Тешић. Песме су јој превођене на пољски, шпански, македонски и руски језик. Аутор је и две књига есеја.

Од 1999. године запослена је у чачанској Библиотеци, где је најпре обављала послове информатора на Одељењу за одрасле читаоце, а од 2004. године ради у Завичајном одељењу.  Објавила је више радова који осветљавају дело знаменитих стваралаца из књижевне прошлости чачанског краја (Владислава Петковића Диса, Данице Марковић, Драгослава Грбића, Стевана Луковића, Косаре Цветковић, Милице В. Мишковић, Десанке Дугалић, Радоја Јанковића…). Бави се и библиографским радом. Аутор је низа публикација које представљају прилоге за библиографију значајних српских песника (Александра Ристовића, Милосава Тешића, Радмиле Лазић, Мирослава Максимовића, Милана Ђорђевића, Саше Радојичића и Злате Коцић).

Током Видовданских свечаности које  су организоване 28. пут уручене су књижевне награде и нашим истакнутим књижевним ствараоцима: Ивану Негришорцу „Златни крст кнеза Лазара”,  Братиславу Р. Милановићу „Грачаничка повеља” и Весни Kапор „Kондир Kосовке девојке”. Осим награђених књижевника, своје стихове, у славу Видовдана и награђених, говорили су песници: Живорад Недељковић, Злата Kоцић, Драган Хамовић, Драгомир Kостић, Радосав Стојановић, Зоран С. Николић, Мики Јовановић, Милорад Ивић, Ненад Раденковић Јеро, Драгиша Бојовић и Зоран Недељковић.