Naučni skup „Dragiša Vasić: vek crvenih magli“ održava se 3. i 4. oktobra, u Gornjem Milanovcu, u saradnji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda (Odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“) i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Povod je stogodišnjica pojave dve značajne Vasićeve knjige, zbirke pripovedaka Utuljena kandila i kratkog romana Crvene magle.


Od 1. oktobra do 10. novembra u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović kao i na više lokacija u gradu održaće se 31.Memorijal koji nosi ime ove velike srpske umetnice. Svečano otvaranje je u subotu, prvog oktobra u 16 časova na platou ispred Umetničke galerije, a ovo izdanje Memorijala Nadežde Petrović postavlja pitanje kakav je to umetnički gest, odlučan postupak, koji skreće pažnju na složenost tema, priznaje svoju melanholiju, depresiju i nedostatak snage za borbu, a u isto vreme demonstrira društvenu i političku kritiku, humor, vitalnost.


Narodna biblioteka Požega organizuje sedmi Međunarodni festival slikovnica „Čigra“. Festival knjiga za najmlađe okupiće u ovoj opštini autore, ilustratore, bibliotekare, vaspitače i što je najbitnije decu! Zajednička misija kojoj su posvećeni je želja za širenjem slikovnica i raznih čitalačkih navika.


U Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ danas je održana tribina u okviru Dana evropske baštine koji se ove godine održavaju pod sloganom „Održivo nasleđe“. Dani evropske baštine, koji se održavaju svakog septembra, deo su velike evropske manifestacije kojom predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda.


Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakati 1970-1979.”, na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, otvorena je juče u milanovačkom Domu Kulture. Ova izložba organizovana je u okviru Dana Mije Aleksića i biće postavljena do kraja manifestacije.


Gradsko pozorište Čačak počinje novu pozorišnu sezonu sa dve predstave u oktobru. Karte po ceni od 500 dinara mogu se nabaviti radnim danima od 9 do 15 časova u Klubu Gradskog pozorišta Čačak, Kosovski venac br.10 (iza robne kuće Partizanka, pored nekadašnjeg Videografa), kao i pred početak predstave u Domu kulture Čačak. Obe predstave su kamernog tipa.


Brojnim priznanjima koje je do sada dobila, Olga Odanović dodala je sinoć i prestižnu nagradu “Mija Aleksić”-biti glumac na predlog svojih kolega i koleginica Nenada Jezdića, Nebojše Dugalića, Gordana Kičića i Vesne Trivalić, prethodnih laureata.


Sedma po redu manifestacija „Dani patrijarha Pavla“ u Čačku sa ograncima u Kućancima, Gacku, Nikšiću i Prizrenu, počela je jutros svečanošću u manastiru Blagoveštenje kablarsko u Ovčar Banji na Dan Vozdviženja Časnog Krsta – Krstovdan, 27. septembra. .Idejni začetnik i osnivač je ustanovio cilj i sadržaj koji je podržao i prihvatio grad Čačak i tako postao pokrovitelj i zaštitnik ovog sabranja.


U svečanoj sali Kuće srpsko-norveškog prijateljstva u četvrtak, 29. septembra, od 19 sati biće održano predavanje “Kako smo dočekivali druga Tita: Tri posleratne posete Josipa Broza Tita Gornjem Milanovcu“. Program se organizuje povodom 60 godina od posete Gornjem Milanovcu Josipa Broza Tita i Leonida Brežnjeva. Govoriće istoričar, viši kustos Aleksandar Marušić.


Gradska biblioteka „Vladislav Petković DIs“ pripremila je niz programa za oktobar mesec, koji započinje učešćem u obeležavanju Dečje nedelje kada će biti organizovane posete predškolaca i đaka biblioteci. Potom će biti otvorena izložba koja je posvećena stogodišnjici rođenja Mihajla Mitrovića, međunarodno poznatog arhitekte, a biblioteka će prvi put uzeti učešćee na Sajmu knjiga u Beogradu gde će predstaviti i projekat „Čačanska rodna“.

1 2 3 163