Posle višegodišnje pauze u nastupu milanovačkih školaraca na „Školskoj sceni“, pauze uslovljene pandemijom korona virusa, Kulturni centar Gornji Milanovac za decu našeg grada organizovaće nastupe nekoliko dramskih studija iz gradova u okruženju, a sve u cilju sagledavanja aktuelnih tokova pozorišnog stvaralaštva u Srbiji. Biće to prilika da se deca i njihovi profesori iz Gornjeg Milanovca, na vreme pripreme za iduću godinu kada će Kulturni centar i Milanovačko pozorište ponovo pokrenuti „Školsku scenu“ – festival pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja rudničko – takovskog kraja.


Na inicijativu Ljiljane Čeliković, profesorke istorije u Gimnaziji „Takovski ustanak”, grupa učenika ove škole započela je projekat „Ljudi koji su videli unapred”. Reč je o serijalu dokumentarnih filmova koji govore o znamenitim Milanovčanima, a prvi film je posvećen našem uspešnom privredniku.


Publikacija “Porodica Nadežde Petrović kroz 19. vek” autorke Dragane Božović, kustosa Umetničke galerije u Čačku predstavljena je u galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja.


U sklopu projekta Čačanska rodna-Čačak prestonica kulture Srbije 2023. u subotu 20. maja održan je celodnevni multimedijalni program naziva „Korzo i pijaca uspomena“.


Mlada umetnica iz Ivanjice Suzana Vulović održala je izložbu svojih slika pod nazivom „Struktura sećanja“ u osnovnoj školi „Sreten Lazarević“ u Prilikama. Kao bivša učenica ove obrazovne ustanove kaže da je posebno počastvovana što upravo njeni radovi krase hol škole na njen veliki jubilej.


Sinoć je u Kulturnom centru na Zlatiboru publika imala priliku da uživa u predstavi „Noć u kući gospodina Kolaka“ rađenoj prema tekstu VladimiraĐurđevića, a u režija Irfana Mensura. U njoj igraju: Irfan Mensur, Slobodan Boda Ninković i Vladimir Kerkez.


Koprodukcijska predstava Bitef teatra i Gradskog pozorišta Čačak, naziva „Ko igra Sonju Savić“ biće održana na velikoj sceni Kulturnog centra u ponedeljak od 20 časova. Život ove velike čačanke glumice prikazaće nekoliko glumaca, a u režiji Andreaša Urbana. U okviru Čačanske rodne, celine na kaldrimi, karte za pozorišnu predstavu su besplatne a mogu da se preuzmu na biletarnici Kulturnog centra.


Teritorija Rudnika i okoline je kroz istorijske izvore pružila dosta podataka o srpskoj vlasteli u poznom srednjem veku. Ta saznanja su upotpunjena i arheološkim istraživanjima. Više o ovoj zanimljivoj temi Milanovčani su imali prilike da čuju u Muzeju rudničko-takovskog kraja na predavanju koje je održao Dr Miloš Ivanović, viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.


U Čajetini se sutra otvara tradicionalni 31. Dečiji festival „Deca među narcisima“. Organizator ,Kulturni centar Čajetina, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, pripremio je i ovog puta bogat i sadržajan program, a za pobednike literarnog konkursa mnoštvo vrednih nagrada.


Knjiga “Umeće preobražaja života” autora Dušana Jovanovića dipl.inž.maš, dugogodišnjeg direktora i konsultanta mnogih kompanija predstavljena je u petak, 12. maja, u milanovačkom Domu kulture.

1 2 3 179