Jovana Civrić, jedini restaurator obuće u Čačku

    ČAČAK — Ako ste mislili da je staroj i iznošenoj obući mesto u kanti za smeće,

 

 

ČAČAK — Ako ste mislili da je staroj i iznošenoj obući mesto u kanti za smeće, prevarili ste se. Čačanka Jovana Civrić bavi se zanatom, pomalo neobičnim za ove prostore – restauracijom obuće. To ne znači da će vam ušiti postavu, zalepiti đon ili zameniti fleknice, već da će se postarati da vaše pohabane cipele ili patike izgledaju kao nove.
Jovana je strastveni ljubitelj patika i u nameri da spase svoj omiljeni par otkrila je najpre novi hobi, a ispostavilo se i unosan posao, kojim se sa zadovoljstvom bavi

 

Majstori ne otkrivaju tajne svog zanata, ali od Jovane saznajemo da se obuća popravlja tako što se najpre detaljno čisti, ispravljaju se nabori i oštećenja, a potom se radi farbanje i pažljivo nijansiranje. Jedan par radi se najmanje dva dana, koliko je potom potrebno i da se boja osuši. Sve to košta taman onoliko koliko može da podnese svačiji novčanik. Zato se za Jovanu brzo pročulo u našem gradu, pa je ono što radi postalo pravi hit Iako zbog velikog broja mušterija, kako sama priznaje, „ne mrda iz svoje radne sobe u Čačku“, Jovana je uspela svojim zlatnim rukama da stigne i do dalekog Dubaija, odakle su joj je na unikatno oslikavanje stigao par skupocenih sprinterica. Najstarije patike koje je sređivala bile su iz 1992.godine, a najstarije cipele iz 84. Bilo je i onih od velike emotivne vrednosti za mušteriju, i upravo takvi poduhvati Jovani pričinjavaju i najveće zadovoljstvo. Jovana potiče iz ugledne porodice čačanskih starosedelaca, u gradu na Moravi rođena je 1980.godine. Veliki je zaljubljenik u umetnost, obožava životinje i većina sugrađana zna je kao vlasnicu jednog od poznatijih pet šopova u gradu. Svoju malu manufakturu za reparaciju obuće reklamira na društvenim mrežima, putem kojih je možete kontaktirati.

TEKST I VIDEO DEO SU PROJEKTA „ANATOMIJA USPEHA“, REALIZOVANOG UZ FINANSIJSKU POMOĆ GRADA ČAČKA