SRS: SAD finansiraju antisrpske institucije; moramo se okrenuti Rusiji!

Radikali pozivaju da se Srbija okrene Rusiji.

Našoj redakciji dostavljeno je saopštenje za javnost SRS, koje prenosimo u celosti:

Srpska radikalna stranka skreće pažnju javnosti da američka Vlada, preko brojnih fondacija bliskih vladajućim strukturama, finansira institucije i medije koji otvoreno zagovaraju dalje rasparčavanje Srbije.


Na sajtu američkog Fondacija centra nalazi se ažurna baza podataka o donacijama iz američkih organizacija ka ostatku sveta. U ovoj bazi može se pronaći podatak da je u poslednjih deset godina NVO sektoru u Srbiji uplaćeno 35 miliona dolara od 39 fondacija. Najveći donatori srpskog civilnog društva su fondacije Čarls Stjuart Mot, Soroševo Otvoreno društvo i Rokfeler. Najviše novca u poslednjih deset godina u Srbiji (3,78 miliona dolara) dobio je Fond za humanitarno pravo koji je osnovala Nataša Kandić. Značajne količine novca dodeljene su sledećim organizacijama: Inicijativa mladih za ljudska prava (1,17 miliona dolara), Beogradski fond za političku izuzetnost (984 hiljade dolara), Građanska inicijativa (846 hiljada dolara), Žene u crnom (576 hiljada dolara). Centar za nenasilnu akciju (Kanvas) Srđe Popovića, jednog od osnivača Otpora, dobio je 2,7 miliona dolara od američko-belgijskih donacija, u periodu od 2009. do 2014.
Svim navedenim organizacijama zajedničko je otvoreno antisrpsko delovanje, promovisanje teze da su Srbi genocidan narod i podrška otcepljenju Kosova.
Donacije medijima, novinarskim udruženjima i organizacijama prethodnih godina su pristizale od Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) i Fonda braće Rokfeler. Prema podacima Fondacija centra poslednjih godina najviše američke pomoći dobilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV). Ovom udruženju, na čijem su čelu Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdinović, američki NED uplatio je 242.000 dolara od 2012. do 2014. godine. Ogroman deo sredstava izdvojen je i za finansiranje otvoreno antisrpskih portala kao što su Autonomija i E-novine.
Na jednoj od mapa američkog Fondacija centra, Srbija je prikazana bez Kosova i bez Vojvodine.
Srpska radikalna stranka se zalaže za prekid evropskih integracija i prestanak obmanjivanja građana o navodnom „iskrenom prijateljstvu“ sa Sjedinjenim Američkim Državama. Mi smatramo da je jedini put koji omogućava Srbiji da opstane teritorijalno, politički i ekonomski, saradnja sa Rusijom, Kinom i državama koje neće vršiti nikakav politički pritisak na Srbiju, ili zahtevati bilo šta što je protivno interesima naše države i, što je posebno važno, neće se mešati u unutrašnje stvari Srbije.