Dveri već u kampanji. Za početak traže depolitizaciju zdravstva

Dveri poručuju da se interesi građana moraju staviti na prvo mesto, a političke razmirice i ideološke razlike

U Pokretu Dveri u Čačku zalažu se za uspostavljanje zdravstvenog sistema na humanim principima  i smatraju da svaka socijalno odogovorna država mora imati strategiju razvoja sistema zdravstvene zaštite. Tvrde da imaju rešenja za sve uočene probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Navode da i dalje traju pregovori sa opozicijom o zajedničkom nastupu na predstojećim loklanim izborima.

Niz je problema u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Čačku, kao što su nedovoljno novca, lekova, male plate, kažu u Pokretu Dveri.

 

„Nedovoljan broj lekara, nedvoljan broj sestara, neadekvatna opremljenost, kako savremenim aparatima i uređajima, tako i infrastrukturno. Podsetiću da su mnoge ambulante koje pokriva Dom zdravlja infrastrukturno u lošem stanju – nemaju čak ni uslove u čekaonicama, nisu klimatizovane. Teško oboleli, nepokretni pacijenti teško mogu da dođu to tih ambulanti, jer ne postoje nprsitupne rampe, ili elevatori za lica, koja su u invalidskim kolicima“, kaže dr Milan Roganović, odbornik Dveri.

Smatraju da pacijenti i više od mesec dana čekaju na preglede ili rezultate analiza što nije po normativima, ali ni humano.

 

„Predlažemo da se aktivira odredba, koja omogućava pacijentima da i u privatnoj praksi obaviti pregled, a potom refundirati novac uz odgovarajuće potrebe i uverenja direktora ustanove da taj pregled nije moguće uraditi u državnoj ustanovi“, smatra dr Roganović.

Ukazuju na potrebu zapošljavanja novih lekara i žele depolitizaciju u zdravstvu, ali i stručnjake u gradskoj vlasti.

 

„Pre svega postavljanje kvalifikovane osobe u Gradskom veću ili kao pomoćnika gradonačelnika, koji će biti zadužen za oblast zdravstvene zaštite, zatim postavljanje stručnih kadrova u Upravne, Nadzorne odbore, koji neće biti po partijskom principu i učešću tih partija u vlasti nego po struci i kvalitetu osoba“, ističe dr Roganović i dodaje da je neophodno i, u skladu sa normativima ministarstva zdravlja, zaposliti nove kadrove, kako lekare, tako i medicinsko osoblje. 

Odgovarajući na pitanje novinara , Dragan Ćendić predsednik Gradske organizacije pokreta Dveri u Čačku je rekao da su intenzivni pregovori sa opozicijom o zajendičkom nastupu na lokalnim izborima.

 

„Dveri Srpske izlaze sa Ravnogorskim pokretom u Čačku, Gradskim odborom Jedinstvene Srbije, Pokretom srpske omladine i Pokretom za Čačak. Blagovremeno ćemo vas obavestiti o toku pregovora – da li će oni ići u pozitivnom pravcu za spas Čačka, ili u negativnom“, poručio je prvi čovek čačanskih Dveri. 

Poručeno je da se interesi građana moraju staviti na prvo mesto,  a političke razmirice i ideološke razlike ostaviti po strani.

Izveštaj sa konferencije Dveri pogledajte u prilogu Mirjane Aleksić:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=vvfSPnR3VW8[/embedyt]