Subvencije poljoprivrednicima smanjene zbog zloupotreba

Uredbom Vlade o raspodeli podsticaja u poljoprivredi u 2016. subvencije za ratarsku proizvodnju smanjene su na 4.000 dinara

Izvor: Beta/N1

Dragan Glamočić, savetnik premijera Srbije, rekao je da su subvencije za poljoprivredu smanjene jer je prošle godine bilo zloupotreba, pošto su pojedini poljoprivrednici parcelisali svoja gazdinstva da bi dobili veće subvencije.

„Ove godine je nemoguće da se to uradi, jer se uzima presek na dan 31. decembar prethodne godine“, rekao je Glamočić za RTS.

On dodaje da su ljudi koji su bili krivi za ovu meru smenjeni i da Vlada mora odgovorno da se ponaša u okvirima svog budžeta.

Uredbom Vlade Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi u 2016. subvencije za ratarsku proizvodnju smanjene su na 4.000 dinara po hektaru, odnosno 2.000 dinara po hektaru biće osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju i 2.000 dinara po hektaru regres za đubrivo.

Subvencije za ratarsku proizvodnju po hektaru u 2015. bile su 12.000 dinara, od kojih je 6.000 dinara bilo u novcu, a 6.000 dinara za mineralno đubrivo i gorivo, a pravo na to su imala registrovana gazdinstva najviše za 20 hektara.

Savetnik premijerakaže da će se posle razgovora sa MMF-om videti da li će doći do povećanja subvencija za ratarsku proizvodnju.

„Ne možemo obećavati ljudima ono što ne može da se ispuni“, rekao je Glamočić, koji je i bivši ministar poljoprivrede.

On objašnjava da poljoprivreda mora da bude razvojno orijentisana i da će država pomagati onima koji bi da investiraju u poljoprivrednu mehanizaciju.

„Srbija je povećala sredstva za investicije i svako ko bude hteo da investira 10.000 evra u neke mašine, Srbija će mu dati pet do šest hiljada evra, odnosno više od pola sredstava će dobiti iz budžeta“, rekao je Glamočić.

Prema njegovim rečima, budžet Ministarstva poljoprivrede jeste smanjen, ali budžet Uprave za agrarna plaćanja, gde su subvencije, nije smanjen, već je i povećan za pola milijarde dinara.

Premije za mleko, kako navodi, ostale su iste, jer je stočarska proizvodnja sada najviše ugrožena.