Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Gornjem Milanovcu

Dragocena tečnost koristiće se za lečenje gornjomialnovačkih pacijenata na klinikama u Beogradu.

Crveni krst u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, danas je od 10 do 16 sati, u Modernoj galeriji Kulturnog centra organizovao, u  okivru svoje zimske kampanje redovnu akciju prikupljanja krvi. Dragocena tečnost koristiće se za lečenje gornjomialnovačkih pacijenata na klinikama u Beogradu.

Davalac krvi može da bude svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti nju, niti osobu kojoj bi se ta krv prenela.

“Krv dajem zato što to volim i što osećam ljudsku potrebu da pomognem nekom, kome je to potrebno, ko to ne može da mi vrati i hvala Bogu da mi to neće nikad biti potrebno. Mislim da svaki zdrav čovek treba da daje krv”, smatra Tomislav Marković, koji je donirao dragocenu tečnost po 103.put.

Dejan Kostić, kome je danas bio 15.put da daje krv, kaže da se posle svakog davanja krvi oseća odlično: “Dajem krv da bi pomogao ljudima, humanost mi je na prvom mestu.”

Činjenje dobrog dela je jedini motiv zbog kojeg ovih humani ljudi daju svoju krv, ali , kažu, odnos javnosti prema dugogodišnjim davaocima mogao bi biti znatno bolji.

“Sigurno da postoje neke stvari koje mene kao dobrovoljnog davaoca krvi i sve davaoce krvi nerviraju, a to je odnos društva prema nama. Recimo, meni je neshvatljivo da neko koje dao krv 20 i više puta mora da zakazuje pregled krvi u laboratoriji na 15 do mesec dana. Druga stvar  koja svakoga od nas boli je i to što se teško možemo setiti da je neko od dobrovoljnih davaoca skorije dobio neko od društvenih priznanja, odnosno priznanja opštine”, ističe Marković.

Inače, u  našoj zemlji muškarci mogu da daju krv na tri meseca , a žene na četiri meseca (16 nedelja). 

“Osobe dobrog zdravstvenog stanja, punoletne, do 65 godina starosti, koje imaju volju i želju da nekome pomognu mogu dati krv.  Naš jedan minut nekome zaista znači mnogo”, poručuje dr Tanja Ilić, koja je izrazila posebno zadovoljstvo što su se ovoj akciji dobrovoljnog davanja krvi odazvali, ne samo stari davaoci, već i puno mladih MIlanovčana. “Drago nam je da se kultura dobrovoljnog davanja prenosi na mlade”, istakla je dr Ilić.  

 

U  gornjomilanovačkoj službi za Transfuziju  krvi kažu da na godišnjem nivou imaju oko 1200 redovnih davaoca i oko 300 davaoca koji se odazivaju na organizovane akcije prikupljanja krvi. To je dobar odziv građana koji obezbeđuje dovoljne količine krvi za potrebe Gornjeg Milanovca.