USPRS: Prazna obećanja, elektronski dnevnik u malom broju škola

Izvor: MNA/Foto: TV Telemark

ČAČAK,(MNA) – Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) kažu da Vlada Srbije i dalje ne ispunjava sve što je dogovoreno na prethodnim sastancima, a zabrinjva ih i izjava predsednika Sribije Aleksandra Vučića o „sektorskom povećanju zarada“.

„U oktobru smo se dogovorili sa ministrima da se od 01. januara 2019. primenjuju platni razredi, međutim ta primena je odložena za januar 2020. godine. U međuvremenu ovih dana samo dobili i direktan odgovor. Predsednik na svom putovanju kroz Srbiju kaže da će se nastaviti sa sektorskim povećanjem plata“, izjavila je predsednica USPRS Jasna Janković.

U fokusu države je zdravstvo, kaže Janković i dodaje da USPRS nema problem da se povećaju plate u toj oblasti.

„Najava povećanja plata u zdravstvu nema veze sa platnim razredima. Mi tražimo da se ispuni ono što smo se dogovorili“, rekla je ona i istakla da su Srbiji ne postoji socijalni dijalog, a na to upravo prosvetari žele da skrenu pažnju.

Čaln predsedništva USPRS i predsednik Sindikata obrazovanja Čačak, Vladimir Adžić, podsetio je da je u aprilu 2015. godine potpisan sporazum između predstavnika sindikata i ministar u Vladu Srbije, čije predsednik u to vreme bio Vučić.

Od tada su sindikati uradili sve što je bilo njihova obaveza, međutim vlada ništa. Imamo velika potraživanja prema Vladi Srbije, ali i državi. Do sada smo tri puta razgovarali i ukazivali na probleme“, rekao je Adžić.

On je ponovio da USPRS i dalje zahteva razgovore sa predstavnicima vlade.

Znamo da smo u pravu. Ne možete da na jednoj strani tražite da se svi sporazumi poštuju, a da na drugoj strani ih ne ispunjavate“, naveo je Adžić.

Prema njegovim rečima, od 2015. godine nisu isplaćene svetosavske nagrde, odnosno svakom zaposlenom pripada po 25.000 dinara.

Član predsedništva USPRS, Dobrivoje Marijanović, izjavio je kako sindikat radi 10 godina na uštedi.

„Sada imamo 30.000 radnika koji rade na određeno. Problem je što je i dalje na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, a i tamo gde se ukaže potreba za nastavničkim kadrom, ljude zapošljavate na određeno“, objasnio je on.

Dodaje i da nedostaju nastavnici fizike, hemije, jezika, naročitio nemačkog. Kao jedan od problema navodi i to što jedan broj nastavnika radi u više škola.

„Pokušavamo i da rešimo problem putovanja nastavnika. Postoje neki koji imaju prebivalište u Čačku, a rade u Kraljevu, Gornjem Milanovcu“, rekao je Marijanović.

U školama čalnicama USPRS sprovedeno je istraživanje u vezi elektronskog dnevnika.

Od 578 škola koje su dostavile odgovore, većina ne primenjuje taj sistem, dok je elektronski dnevnik zaživeo samo u 25 odsto.

Godinama upozoravamo da ne možete ništa da radite sa informatikom ako nemate opremu za to“, rekla je Janković.

U 33 odsto škola za elektronski dnevnik se koristi između jedan i pet računara, dok samo osam odsto škola za ovu namenu koristi više od 30 računara. Takođe, jedan od problema je kvalitet i starost računara.

„Dobili smo obećanje premijerke Ane Brnabić da će svaka škola imati brz internet u školi. Naše istraživanje pokazuje da samo 12 odsto škola ima bez internet“, navela je Janković.

Kada je reč o novoj mreži škola, Janković naglašava da je stab USPRS da se nijedna škola ne sme zatvoriti, pa makar bilo i jedno dete u njoj.

„Ne možemo zbog kvazi ušteda zatvaradti škole i decu seliti u gradove. Borićemo se za svaku školi, za svako dete, za njegove roditelje“, zaklučila je Janković.

USPRS okuplja oko 30.000 članova u 763 škole.