Projekat „Nauči posao“ – Izmene Zakona o dualnom obrazovanju: Tri dana u kompaniji, dva u školi 18 09 2023

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić izjavila je nedavno u Čačku da se

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić izjavila je nedavno u Čačku da se ključna izmena Zakona o dualnom obrazovanju i  Zakona  o  nacionalnom  okviru  kvalifikacija  odnosi na povećanje fonda sati učenja kroz rad za 60 odsto na nivou trogodišnjih obrazovnih profila i 40 odsto za četvorogodišnje.

Izmenama Zakona o dualnom obrazovanju, na nivou srednjeg obrazovanja,  osigurava  se kvalitet obrazovnog procesa kroz povezivanje teorije i prakse i uz povećanje broja sati koje mladi provode u savremenom realnom radnom okruženju kompanije, izjavila je direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić.

Značajno i to što će poslodavci, prema usvojenim izmenama, moći da računaju na jednostavniju proceduru, kako bi ušli u sistem dualnog obrazovanja.

“Olakšan je pristup akreditaciji kompanija koje ulaze u sistem dualnog obrazovanja kako bi povećali njihov broj. Fond sati  povećan je na 60% za trogodišnje profile i 40%  za četvorogodišnje profile. To znači da će učenici moći da provode u završnim godinama i do tri dana u kompaniji i dva dana u školi, što je za naše malde zaista značajno”, dodala je Grujuć.

Dobit izmena i  dopuna Zakona o  dualnom  obrazovanju odnosi se i na otvaranje   trening  centara  u  okviru  škola.

“Uradićemo i podzakonski akt. Krenućemo i sa formiranjem relevantne radne grupe  kako bismo bliže odredili uslove koje su to škole, koji su to kriterijumi, da bi imali status trening centra. Treba da postoji jedno mesto na kome mi možemo da osiguramo kvalitet obrazovanja, ne smao za dualno već i za sve učenike koji se školuju po klasičnom modelu obrazovanja”, navela je Grujić boraveći nedavno u poseti Mašinsko saobraćajnoj školi u Čačku koja upisuje sedam obrazovnih profila po dualnom modelu.

Ova škola je na Drugom javnom pozivu Regionalnog čelendž fonda dobila je donaciju od oko 600 000 evra. Sredstva su namenjena za rekonstrukciju i opremanje dva kabineta za CNC tehnologije, za nabavku novih CNC mašina, kao i za obuku nastavnika i instruktora iz ove oblasti.

“Ovim poboljšavamo uslove i za one učenike koji se školuju po klasičnom modelu  i realizuju praktičnu nastavu u školi”, objasnio je direktor Mirko Lazović.

Podsetimo U dvorištu Mašinsko-saobraćajne škole u Čačku počela je izgradnja  objekat površine 320 kvadratnih metara  namenjenog za realizaciju nastave dualnog obrazovanja u oblasti tekstilne industrije. Investicija vredna 36 miliona dinara finansira se iz budžeta grada Čačka.

Model  dualnog    obrazovanja  u  srpskim školama  uveden  je    2017.  godine. Njime su obuhvaćena 73 dualna obrazovna profila, 15.900 učenika u dualnim programima, 180 škola u sistemu dualnog obrazovanja i 950 kompanija u sistemu dualnog obrazovanja.