Stefanović: Čačani ne smeju da čekaju koji će klan smeniti klan Ilića

ČAČAK — „Očekujem da na ove izbore građani izađu u što većem broju i podrže novu opoziciju, a to

ČAČAK — Očekujem da na ove izbore građani izađu u što većem broju i podrže novu opoziciju, a to je Levica Srbije, koja je okrenuta čoveku i njegovim potrebama, a ne krupnom kapitalu i tržištu“, poručio je u Čačku lider srpske „Levice“, Borko Stefanović. On je u maloj sali hotela „Beograd“ održao tribinu, kojoj su prisutvovali članovi i simpatizeri Levice Srbije u ovom gradu.

 

Čačak je ogledalo našeg sunovrata

Stefanović je rekao da se u Čačku najbolje oslikava sunovrat dosadašnjeg ekonomskog i političkog koncepta. „U Čačku nema industrije, proizvodnja je stala, mladi nemaju perspektivu. Čeka se autoput, što mi podržavamo, ali mi ne želimo da nam tim autoputem odu mladi iz Čačka, najpre u Beograd, pa onda u svet, već da dođu nove fabrike i novi poslovi za naše ljude“. 

Istakao je da Čačak mora da se oslobodi iz ruku jedne porodice, koja njime upravlja već 20 godina,  da mora da se stane na put otimanju odbornika i nameštanju poslova onima koji su bliski toj porodici. „Ovde mora da se priča o otvaranju fabrika, a ne ko je uspeo da stavi crep i da se zaduži da opravi neku školu ili da stavi asfalt. Moramo da vidimo ko će ovde da radi i od čega“.

Stefanović je poručio i da treba ukinuti lokalne skupštine, jer su leglo korupcije: „Treba birati gradonačelnika imenom i prezimenom, kao i članove Gradskog veća, načelnika policije, Opštinskog javnog tužioca i budžetskog kontrolora, pri čemu ovo troje poslednjih ne smeju biti članovi nijedne partije. Čačani ne smeju da čekaju koji će klan da dođe umesto klana Ilića. Ako se tako nastavi, onda ovaj grad nema perspektivu“. 

borko i ljudi

Ne plašimo se „blatoida“

Na pitanje novinara o tome da li se plaši medija poput „Informera“ i „Pinka“, koji kriminalizuju lidere opozicije, Borko Stefanović je rekao su oni koji se nalaze na meti njihovih napada, na dobrom putu da potvrde da su prava opozicija i pravi borci protiv nemaštine, nezaposlenosti i gušenja svih sloboda. „Jako nam je bitno da ljudi čuju šta to Levica ima da ponudi i zato ćemo nastaviti sa tim, bez ozbira na laži, podmetanja i blaćenje u blatoidima, kontrolisanim od strane režima“, napomenuo je prvi čovek Levice Srbije.

Stranačko zapošljavanje je krivično delo

Lider Levice Srbije je najavio da će u ponedeljak vrh stranke ozvaničiti dogovor, kojim će se članovi obavezati da se, ukoliko budu u perspektivi ulazili u izvršnu vlast, odriču svoje nepokretne imovine ako ne ispune pet ključnih ciljeva stranačkog programa. „Jedina smo stranka koja to nudi građanima Srbije. To je jedna vrsta dogovora sa građanima, sa kojima smo mi praktično u koaliciji“, istakao je Stefanović. Rekao je i da se o koalicijama vode intezivni pregovori, najpre sa Sindikatima i manjinskim partijama, ali i najavio da su moguća iznenađenja u vidu dogovora sa političkim partijama sa kojima imaju minimum programskog, ideološkog interesa. „Građani Srbije treba da znaju da glas za Levicu nije bačen glas, jer smo mi nova snaga“, zaključio je Stefanović. 

Nema koalicije sa Vučićem i sa partijama desnice

„Mi svakako, ni na kom nivou, nećemo pregovarati sa SNS-om i Aleksandrom Vučićem i svakako da nema razgovora o koaliciji sa partijama desnice.  Za sve ostale smo raspoloženi, mada SPS nije poželjan partner sve dok se ne odreknu Slobodana Miloševića i Ivice Dačića“, rekao je Stefanović na pitanje novinara o mogućim koalicijama na ovim izborima.

„Niko od njih nije levica – ni SPS, ni PUPS, ni Rasim Ljajić, zato što su glasali za Vučićevo smanjenje plata i penzija, a za povećanje cene struje, dogovor sa MMF-om  i katastrofalni Zakon o radu“, poručio je Borko Stefanović i dodao da su pomenute stranke samo „sateliti Aleksandra Vučića i njegove štetočinske vlasti“.

 

Da sam pratio lični interes, ostao bih u Demokratskoj stranci

Novinare je interesovalo i da li bi osnivač i lider Levice Srbije napustio DS da je znao da će biti raspisani izbori. On je objasnio da je odluka o istupanju iz DS-a doneta iz razloga što nije uspeo da je ideološki i programski promeni, iako je godinu dana to pokušavao.

„Moja pozicija u DS-u je bila vrlo ugodna. Bio sam šef poslaničke grupe, potpredsednik koji je dobio najviše glasova i pretpostavljam da bih ponovo bio poslanik. Da sam pratio neke lične motive da sebe obezbedim, svakako bih ostao u Demokratskoj stranci. Mi smo hteli nešto da promenimo i mislim da smo na dobrom putu“, objasnio je Stefanović.