Film o porodici Pečenković iz Čačka najbolji dokumentarac u Srbiji

„Ukras sveta“,  Stefana Krasića, snimljen na kampu „Interakcija“, proglašen je za najbolji domaći kratkometražni dokumentarac 63. „Kratkog metra“

Ukras sveta“,  Stefana Krasića, snimljen na kampu „Interakcija“, proglašen je za najbolji domaći kratkometražni dokumentarac 63. „Kratkog metra“

 

U subotu, 26.marta 2016. godine, na svečanom zatvaranju 63. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma,  Zlatna plaketa Beograda za najbolji domaći film u selekciji kratkometražnog dokumentarnog filma dodeljena je Stefanu Krasiću, studentu Akademije umetnosti Beograd, za film „Ukras sveta“.

Film je snimljen u produkciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u okviru prošlogodišnjeg Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ i govori o odrastnju dva para blizanaca u porodici Pečenković iz Preljine kod Čačka.

Reditelj filma navodi da su mu deca bili junaci i u prethodnim filmovima koje je snimio i dodaje: „Znatno mi je pomoglo takvo iskustvo, ekipa filma, deca, kao i njihov deda Radmilo. Mislim, da kada odrastate uz divne roditelje i divnu sestru, kao što je i kod mene slučaj, onda kasnije u životu sve što je zahtevno izvodite sa nekom vrstom lakoće. Tada se javlja i emocija u pričanju svake priče. Prirodnost jeste iskrenost, a ima li šta iskrenije od ljubavi“.

Ističući značaj Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, reditelj je ponosan na nagradu koju je dobio za film „Ukras sveta“, u čijoj su produkciji učestvovali studenti filma iz različitih krajeva sveta – Beata Rakoči iz Poljske, Adriano Mantova iz Argentine, Ašma Poharel iz Nepala i  Aleksandar Trifunović, student iz Beograda.

Tokom Festivala prikazano je 78 filmova u takmičarskim i 31 u revijalnim selekcijama. U konkurenciji za najbolji domaći kratkometražni dokumentarac, pored Stefanovog, našlo se još šest filmova, među kojima i „Ringišpil“, Luke Popadića, dokumentarac koji je takođe snimljen tokom kampa Interakcija.

Više informacija o festivalu: www.bff.rs