Lubardine slike od četvrtka na izložbi u Galeriji „Nadežda Petrović“

Изложба ПЕТАР ЛУБАРДА 1907–1974–2017 ……………………………………………… Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Чачак  април – 20. мај 2018. године ……………………………………………… Изложба

Изложба

ПЕТАР ЛУБАРДА 1907–1974–2017

………………………………………………

Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Чачак

  1.  април – 20. мај 2018. године

………………………………………………

Изложба Петар Лубарда 1907–1974–2017, настала у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и Куће легата из Београда, поводом обележавања 110 година од рођења једног од најзначајнијих представника националне модерне уметности ХХ века, биће отворена у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку. Након континуираног представљања од августа 2017. године у Дворцу Петровића Центра савремене умјетности Црне Горе (Подгорица), Спомен-збирци Павла Бељанског (Нови Сад), Кући легата (Београд), галерији „Петар Лубарда“ (Андрићград) и Музеју савремене умјетности Републике Српске (Бања Лука), поставка ће бити доступна и публици у Чачку.

pozivnica_210x100+3mm_priprema

Поставка је заснована на идеји да се прикаже још једна етапа вишегодишњег пројекта Спомен-збирке „Павле Бељански – пријатељ уметника“, али и да се нагласи значај двају легата који чувају Лубардина дела. Павле Бељански, дипломата и колекционар (Велико Градиште, 19. 6. 1892 – Београд, 14. 7. 1965), био је пријатељ и мецена сликара Петра Лубарде (Љуботињ, 27. 7. 1907 – Београд, 13. 2. 1974), а за своју колекцију изабрао је његових девет врхунских остварења из периода између два светска рата. У саставу Куће легата је Легат Петра Лубарде, јединствен по изложбеном простору бившег сликаревог атељеа и колекцији у којој доминира Лубардино стваралаштво од педесетих година ХХ века до краја уметниковог живота.

На изложби у Чачку биће представљено 26 дела из два легата, Уметничке Збирке САНУ  (Београд), Народног музеја у Смедеревској Паланци и приватне колекције, као и богата архивска грађа на документарним паноима, међу којима и документи који се први пут представљају публици.

Оргaнизација изложбе је осим сарадање са власницима изложених Лубардиних дела, обухватила сарадњу са породицом Петра Лубарде и бројним институцијама: Национални музеј модерне уметности у Паризу, Национални архиви Француске, Библиотека Ронћониана (Прато, Италија), Народни музеј и Музеј савремене уметности у Београду, Народна библиотека Србије, Галерија САНУ, Архив Југославије (Београд), Галеријa Матице српске (Нови Сад), Француски институт у Србији, Радио-телевизија Војводине, Радио-телевизија Србије, Радио Беседа.

Аутори текстова у богато илустрованом пратећем каталогу су Гордана Крстић Фај, мр Милана Квас и Дина Павић, са уводним текстовима др Јасне Јованов и Филипа Брусића-Renaud-a.

Пројекат се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине и Секретаријата за културу Града Београда, уз подршку Министарства културе Црне Горе и Амбасаде Црне Горе у Републици Србији.