Lubardine slike od četvrtka na izložbi u Galeriji “Nadežda Petrović”

Izložba PETAR LUBARDA 1907–1974–2017 ……………………………………………… Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak  april – 20. maj 2018. godine ……………………………………………… Izložba

Izložba

PETAR LUBARDA 1907–1974–2017

………………………………………………

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak

  1.  april – 20. maj 2018. godine

………………………………………………

Izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017, nastala u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umetnosti HH veka, biće otvorena u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku. Nakon kontinuiranog predstavljanja od avgusta 2017. godine u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore (Podgorica), Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Novi Sad), Kući legata (Beograd), galeriji „Petar Lubarda“ (Andrićgrad) i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (Banja Luka), postavka će biti dostupna i publici u Čačku.

pozivnica_210x100+3mm_priprema

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika“, ali i da se naglasi značaj dvaju legata koji čuvaju Lubardina dela. Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar (Veliko Gradište, 19. 6. 1892 – Beograd, 14. 7. 1965), bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde (Ljubotinj, 27. 7. 1907 – Beograd, 13. 2. 1974), a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svetska rata. U sastavu Kuće legata je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina HH veka do kraja umetnikovog života.

Na izložbi u Čačku biće predstavljeno 26 dela iz dva legata, Umetničke Zbirke SANU  (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i privatne kolekcije, kao i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima, među kojima i dokumenti koji se prvi put predstavljaju publici.

Organizacija izložbe je osim saradanje sa vlasnicima izloženih Lubardinih dela, obuhvatila saradnju sa porodicom Petra Lubarde i brojnim institucijama: Nacionalni muzej moderne umetnosti u Parizu, Nacionalni arhivi Francuske, Biblioteka Ronćoniana (Prato, Italija), Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodna biblioteka Srbije, Galerija SANU, Arhiv Jugoslavije (Beograd), Galerija Matice srpske (Novi Sad), Francuski institut u Srbiji, Radio-televizija Vojvodine, Radio-televizija Srbije, Radio Beseda.

Autori tekstova u bogato ilustrovanom pratećem katalogu su Gordana Krstić Faj, mr Milana Kvas i Dina Pavić, sa uvodnim tekstovima dr Jasne Jovanov i Filipa Brusića-Renaud-a.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.