U Guči već počela saborska euforija

Dragačevski sabor trubača u Guči, 58. po redu, biće svečano otvoren sutra i trajaće do 11. avgusta, a

Dragačevski sabor trubača u Guči, 58. po redu, biće svečano otvoren sutra i trajaće do 11. avgusta, a saborska euforija je počela danas. Šatre su počele sa radom, u nekima već nastupaju trubači, prodajni štandovi su postavljeni po ulicama, svadbarski kupus se kuva u zemljanim loncima, prasići i jagnjići se peku, posetioci iz zemlje i inostranstva već dolaze u Guču.

Porcija kupusa iz zemljanog lonca košta od 300 do 400 dinara, kilogram jagnjećeg pečenja je od 1.500 do 1.600, a prasećeg oko 1.200 dinara. U varošicu, u kojoj živi oko 2.000 stanovnika, u narednih nekoliko dana očekuje se dolazak više desetina hiljada posetilaca Sabora trubača. Većina kategorisanih privatnih prenoćišta u Guči i okolini, u kojima se cene kreću od 15 do 20 evra, kao i hotelski kapaciteti, rezervisani su.
Svečano otvaranje Sabora zakazano je za sutra ispred Spomenika trubaču u centru Guče. Nakon intoniranja pesme „Sa Ovčara i Kablara“, sa kojom tradicionalno počinje svaki sabor, manifestaciju će otvoriti ovogodišnji domaćin – ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, dok će saborsku zastavu podići ambasador Rusije Aleksandar Čepurin. Sabor trubača u Guči je vraćen tradiciji i na njemu više neće biti koncerata estradnih zvezda, a svi programi biće besplatni za posetioce, saopštio je ranije Saborski odbor. Ove godine u Guči će za dane Sabora, pored takmičenja trubačkih orkestara, biti odražano nekoliko koncerata majstora trube, Dejana Petrovića, Bobana Markovića, Dejana Lazarevića, Ekrema Mamutovića i Saše Krstića. U okviru Sabora trubača biće održani i brojni prateći programi, privredna izložba, Sajam turizma, koncerti kulturno – umetničkih društava iz zemlje i inostranstva, takmičenje zdravičara, izbor najlepše nošnje, improvizacija stare dragačevske svadbe, budilica i narodni višeboj.

Policija je najavila da će tokom Sabora trubača pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju.