Zorana Mihajlović: Ako niste predali zahtev za legalizaciju, čekajte inspekciju

Ako niste predali nijedan dokument za legalizaciju, morate sačekati dolazak građevinske inspekcije, izjavila je u emisiji “Osvetljavanje” TV

Građani koji nikada nisu predali ni jedan dokument za legalizaciju svojih objekata moraju sačekati dolazak građevinske inspekcije, izjavila je u emisiji “Osvetljavanje” RTV Telemark ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.  Ona je još jednom ponovila da je cilj novog Zakona o ozakonjenju objekata da Srbija konačno  postane uređena država.

Ministarka Mihajlović ranije je najavila da bi do kraja ove godine trebalo da bude završeno ozakonjenje bespravnih objekata, a da će se sredinom 2016. znati tačan broj nelegalnih građevina i koliko će njih biti srušeno.

 

“Ukoliko ste predali dokumentaciju po bilo kom od prethodnih zakona, vi dolazite u lokalnu samoupravu i samo plaćate taksu. Vaš objekat ozakunjuje opština i po pravu službenosti vas upisuje u katastar. Vi konačno dobijate papir i znate da ste vlasnik objekta i znate da na jedan legalan način možete da raspolažete svojom nekretninom”, istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da je Zakon o ozakonjenju objekata  jeftin, brz i da se već primenjuje i podsetila na procedure za vlasnike objekata koji nikad nisu predali ni po jednom ranijem zakonu ni jedan dokuemnta za legalizaciju.

 

“Vi čekate da na vaša vrata praktično dođe građevinska inspekcija. Potpuno je svejedno da li će ona doći danas, sutra, za 5 ili 6 meseci. Inspekcija snima realno stanje na terenu, daje vam rešenje o rušenju, a vi ste dužni da uradite izveštaj o izvedenom stanju. To je jedan dokument, koji vam može izraditi bilo koji inženjer koji ima licencu. Mi moramo da imamo neku evidenciju o tome šta ste napravili i šta ste izgradili. Sa tim izveštajem i uplaćenom taksom vi ste ozakonjeni i upisujete se u katastar”, objašnjava ministarka. 

Mihajlović je podsetila da je procena da u Srbiji sada ima 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata. Naglasila je da nema razgovora o tome da neko može i da pomisli da gradi nelegalno, a kamoli da izgradi čitave kuće i zgrade, jer postoji satelitski snimak koji pokazuje šta je izgrađeno pre usvajanja zakona.  Ukazala je na značaj izdavanja elektronske građevinske dozvole.

 

“Vi više ne možete da dođete u lokalnu samoupravu, da podnosite neke papire i da očekujete papire. Sve se radi elektronski. To znači da je tu korupcija jednaka nuli, nema više ko da vam traži nijedan jedini dinar, niti bilo kakvu uslugu, jer vi više ni ne vidite šalterskog službenika, nego to mora da ide kompjuterski”, predočila je ona.

Mihajlović je rekla da je od primene novog Zakona o planiranju i izgradnji i objedinjene procedura za izdavanje građevinskih dozvola u 2015. godini Srbija imala povećan procenat građevinskih radova za 60 odsto.

Šta je izjavila ministarka Mihajlović pogledajte u prilogu Mirjane Aleksić: