Požega: Veronauka i rock muzika – nestvarno, ali moguće

Protonamesnik iz Požege, Milovan Vujović, već sedam godina uspešno vodi školu gitare, kroz koju je do sada prošlo

Ljubav prema muzici i radu sa mladima kod požeškog sveštenika, Milovana Vujovića, rezurtirala je osnivanjem škole gitare. Sve je počelo pre sedam godina na času veronauke.

„Počelo je spontano tako što su me učenici, kojima sam predavao veroanauku, a znali su da sviram gitaru, zamolili da im pokažem osnovne akorde i najosnovnije poteze. Dolazili su iz sedmice u sedmicu, došlo je dosta dece iz drugih škola, ljudi su čuli za to i tako je sve počelo. Kroz školu je prošlop oko 250 dece“, priseća se Vujović.

U savladavanju akorda stariji polaznici pomažu mlađima, tako da otac Milovan, kako ga zovu učenici, može da se posveti svim polaznicima, kojih trenutno ima 30. Probe u trajanju od četiri sata se održavaju jednom sedmično u prostorijama Doma mladih u Požegi, a časovi su besplatni. Mladi muzičari već imaju nekoliko svojih pesama, tako da su formirali grupu „Teorija zavere“, sa kojom su nastupali na koncertima širom Srbije.

„Ovde radimo rock i pop muziku. Ja sam već šest godina ovde i mi stariji pomažemo mlađim polaznicima da se upoznaju sa gitarom. Pokazujemo im osnovne akorde kada otac Milovan nema vremena, uglavnom kada radi sa nama na pripremama za nastup. Evo, upravo sada se spremamo za nastup na Kopaoniku u ponedeljak. Pored toga, do leta imamo zakazane svirke. Ovde je opuštena atmosfera, svi se znamo i družimo se privatno, u školi“, priča polaznik škole gitare, Ivan Bjelić.

On dodaje i da će njegov bend, „Teorija zavere“, uskoro snimiti i svoj prvi album i ističe saradnju sa Mikicom Milosavljevićem iz legendarne grupe „Smak“.

Da je neobično što jedan sveštenik sluša rock muziku smatra Kristina Bjelić, jedna od učenica oca Milovana, kome je bezgranično zahvalna što njoj i njenim prijateljima pomaže da uđu u svet muzike: „Nikada nije naplatio nijedan od ovih časova, niti je uzeo bilo šta za uzvrat. Uvek nam organizuje koncerte i nastupe i trudi se oko nas. Pri tom je uvek otvoren za razgovor ako imamo neki problem, ako nam treba bilo šta uvek možemo da pričamo sa njim“, kaže ona.

Za razliku od Kristine, koja uči gitaru kod oca Milovana već 6 godina, Aleksandra Milovanović školu pohađa tek 6 meseci i to kao prateći vokal u „Teoriji zavere“:    „Volim mnogo da pevam i baš mi je drago što sam otkrila ovu školu i što imam priliku da pokažem svoj talenat. Ovde vlada prijateljska atmosfera. Dovoljno je videti oca Milovana kako sedi i priča sa nama. I pored toga što sviramo i pevamo rock, divno je što možemo da mu se obratimo za bilo šta, ne samo vezano za muziku“, kaže Aleksandra.  

Polaznici ove škole gitare kažu da im laska poziv da u studiju Kikija Lesandrića snimaju svoj prvi album. Proteklih godina radu ove škole svojim savetima puno su doprineli zaljubljenici u muziku, kako iz Požege, tako i iz cele Srbije.

Osnivač škole, protonamesnik Milovan Vujović ističe da je za njen uspešan rad značajna podrška požeškog Kulturnog centra i Kancelarije za mlade, u čijem prostoru se održavaju probe.

Priču o ocu Milovanovu i njegovim učenicima pogledajte u prilogu Rajka Milanovanovića:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=UlcHWD_pMYU[/embedyt]