Čadež: Uskoro izmene Zakona o upravljanju otpadom

"Spremne su izmene i dopune tog zakona i već sledeće nedelje biće upućene u supštinsku proceduru", rekao je

Izvor: PKS

Izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, koje bi vlada trebalo da uvoji sledeće nedelje, obezbediće stabilno poslovanje Valjaonice  bakra u Sevojnu i drugih kompanija, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Izmenama tog zakona koje je inicirala PKS stvoriće se uslovi za  dugoročno poslovanje kompanija koje će jefitnije  dolaziti do sirovina, podići  konkurentnost i proizvodnju i otvoriti nova radna mesta.

Time će se uvažiti zahtev domaće industrije da se sekundarne sirovine, koje se sada izvoze, a potom uvoze radi prerade u našim fabrikama, ubuduće na organizovanom domaćem tržištu otpada pre izdavanja prekograničnih dozvola ponude kompanijama u Srbiji, a da se tek onda višak plasira stranom tržištu, objasnio je Čadež novinarima tokom obilaska Valjaonice.

„Spremne su izmene i dopune tog zakona i već sledeće nedelje biće upućene u supštinsku proceduru“, rekao je Čadež podsetivši da je upravo PKS inicirala izmenu tog zakona kako bi se uredila ta oblast I ušla u legalne tokove.

On je zahalio vladi, kabinetu premijera Aleksandra Vučića i nadležnom Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine na angažovanju u izmeni tog zakona.

Čadež je nakon sastanka sa mendžmentom Valjaonice i obilaska pogona rekao da je nabavka sekundarnih sirovina do sada bila više u sivoj zoni i da će regulisanje tržišta omogućiti opstanak toj industriji.

On je objasnio da su naše fabrike bile nekonkurentne u odnosu na one u okolnim zemljama upravo zbog toga što moraju da uvoze sirovine, koje se inače izvoze u inostranstvo, a mogu da se prerađuju u Srbiji.

„Ako se ne obezbedi stabilno snabdevanje sirovinama to može da bude ozbiljan problem za tu industriju“, istakao je Čadež.

On je ukazao da postoji problem u upravljanju otpadom u Srbiji, što će biti uređeno novim zakonom u skladu sa potrebama domaće industrije.

Predsednik PKS je istakao da je plan i uspostavljanje organzovanog tržišta otpadom odnosno berza sekundarnih sirovina.

Čadež je istakao važnost da RTB Bor i ubuduće  stabilno  snabdeva bakrom Valjaonicu u Sevojnu, čime će se obezbediti i  normalno funkcionisanje namenske industrije Srbije i izvoz Valjaonice.

Valjaonica bakra Sevojno je lider u Jugoistočnoj Evropi u proizvodnji plasmanu bakra i legura od bakra, a  u 2015. je ostvarila profit od četiri miliona evra.

Valjaonica, koja je sedmi neto izvoznik u Srbiji, trenutno zapošljava 1.130 radnika.

Generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Milija Božović je rekao da je sa Čadežom imao vrlo konkretne razgovore o izmeni propisa koji će omogućiti lakše poslovanje i obezbeđivnje sirovina pod povoljnijim uslovima.

“Do sekundarnih sirovina sada dolazimo na tržištu, ali ono nije do kraja regulisano, pa onaj ko nudi najpovoljnije uslove ne  dobije sirovinu već se ona raznim kanalima izvozi zbog nekih drugih interesa, što je šteta za naše proizvođače”, naveo je Božović.

On je istakao da PKS ima važno mesto u srpskoj privredi I zahalio Čadežu izrazivši očekivanje da to neće biti njegova poslednja poseta Valjaonici.

Prema nekim procenama, skoro 10.000 tona bakra se godišnje izveze iz Srbije, a domaća industrija otprilike isto toliko uveze za potrebe svojih prerađivačkih kapaciteta.

Valjaonica u Sevojnu, koa je u vlasništvu Ist point holdinga,  najveći deo svojih proizvoda plasira na inostrano tržište – više od 90 odsto, a najviše u zemlje Zapadne Evrope.

Takođe, izvozi na tržište SAD, Bliskog istoka, Rusije I zemlje  bivše Jugoslavije, dok na domaćem tržištu snabdeva fabrike namenske industrije.

Prosečna plata zaposlenih u Valjaonici, bez menadžmenta, iznosi 43.000 dinara.