U Srbiji je počelo obeležavanje „Nedelje imunizacije u Evropskom regionu SZO”, a kako je rekla direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović, cilj je da se skrene pažnja javnosti na značaj imunizacije od najranijeg uzrasta, jer je efekat vakcine tada najjači. Jovanović je rekla da je obuhvat ukupne vakcinacije u Srbiji u 2023. godini, veći nego u 2022. godini.


Ministarka zdravlja Danica Grujičić, prisustvovala je uručenju defibrilatora predstavnicima zdravstvenih ustanova širom Srbije koji su donacija OTP banke Srbije i istakla značaj takvih donacija, navodeći da su defibliratori uređaji koji spašavaju život. I čačanska Opšta bolnica dobila je defibrator.


Doktorka Milijana Balević iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje rekla je primeceno da kada se vreme ovako menja, da se češće javljaju srčani bolesnici koji su na terapiji, te da vremesnke prilike uticu i na nas cenralni nervni sistem.


Aktivna imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja se sprovodi kod lica od navršena dva meseca života primenom kombinovanih vakcina koje u svom sastavu sadrže komponente protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, sa ili bez komponenata protiv drugih zaraznih bolesti, u skladu sa Kalendarom imunizacije. Vakcinacija je ključna u suzbijanju velikog kašlja, apeluju lekari.


Direktorka Republičkog fonda za zdravtsveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić obišla je danas čačansku Opštu bolnicu i nakon sastanka sa rukovodstvom bolnice najavila da će uskoro u bolnicu stići najsavremenija magnetna rezonanca kao i 4D ultrazvučni aparat za ginekkologiju, a sve u cilju prevencije bolesti. Opšta bolnica u Čačku do sada nije imala magnetnu rezonancu, tako da je već otpočelo usavršavanje kadra za rad na njoj.

 


Zdravstvena ambulanta u MZ Slatina od nedavno je jedina seoska ambulanta koja ima ultrazvučni aparat. U njoj ima oko 4000 kartona, pokriva teritoriju deset mesnih zajednica, a od nedavno je, donacijom privrednika Dragana Didanovića i grada Čačka, opremljena ultrazvučnim aparatom najnovije generacije. Vrednost aparata je oko četiri miliona dinara.

 


Internistička ambulanta u SB „Čigota“ na Zlatiboru otvorena je uz prisustvo predsednika opštine Čajetina,Milana Stamatovića i direktorke RFZO, Sanje Radojević Škodrić.

 


U čačanskom Domu zdravlja, u nedelju 15. oktobra 2023. godine, biće organizovani skrininzi na karcinom dojke i karcinom prostate, a u okviru akcije preventivnih pregleda, koja se organizuje širom Srbije.


Mladeži su danas tema koja predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Prema statističkim podacima iz godine u godinu sve je veći broj malignih melanoma. Redovne kontrole mogu biti presudne ako se promena na mladežu uoči na vreme.

1 2 3 76