„Šta niste znali o dijabetesu“ naziv je predavanja koje će biti održano u četvrtak 23. marta u prostorijama Društva za borbu protiv šećerne bolesti Diabetes mellitus u Čačku. O izazovima lečenja dijabetesa govoriće specijalista dermatovenerologije dr Suzana Kostić iz ordinacije Yuta Centar kao i subspecijalista endokrinologije dr Dragana Udovičić iz Zdravstvenog centra „Užice“. Početak predavanja je u 18 časova, a ulaz je slobodan. Ovo Društvo inače redovno organizuje akcije kako na terenu tako i u svojim prostrijama, a nedavno su se pridružili i obeležavanju meseca marta borbe protiv malignih oboljenja.


Povodom Meseca borbe protiv karcinoma i Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke danas su na gradskom trgu u Čačku organizovane konsultacije zdravstvenih radnika sa zainteresovanim sugrađanima o prevenciji nezaraznih bolesti.


Pod sloganom ,,Sačuvajmo živote prevencijom“ u Srbiji se obeležava mart, mesec borbe protiv raka. Posle bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja ljudi u Srbiji i okruženju.


Nepovoljne vremenske prilike na kratko su presekle emitovanje polena u vazduhu, ali sa prvim povećanjem temperatura očekuju se problemi sa alergijama, izjavila je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.


Ministarka zdravlja, professor dr Danica Grujičić, nakon današnje posete čačanskoj Opštoj bolnici, izjavila je da je evidentno da nedostaje kadra, pogotovu na odeljenju psihijatrije, kao i babica,ali i pohvalila hirurge, oftamologe i ortopede koji bi trebalo, kako je istakla, da služe za primer svima u Srbiji. Konstatovala je šta je šta je neophodno bolnici i najavila nova ulaganja.


U cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije Ministarstvo zdravlja proglasilo je 2023. godinom borbe protiv ove maligne bolesti. Zato će se u Domovima zdravlja širom Srbije tokom čitave godine organizovati skrining kojim će biti obuhvaćene žene od 25 do 64 godine.


Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, na konferenciji u okviru kampanje „Rak je izlečiv“, pozvala javnost da podrži donošenje zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru. Čačani uglavnom pozdravljaju tu odluku, smatrajući da je pušenje štetno čak i kada nismo pušači a izloženi smo duvanskom dimu.


Virusi koji haraju u ova doba godine prazne učionice, a pune pedijatrijske ordinacije. Prema rečima direktora Doma zdravlja doktora Aleksadnra Pajovica,situacija sa konrona virusom u Moravičkom okrugu je stabilna, ali se javljaju pacijenti sa drugim virusnim infekcijama.Kako je istakao, na dnevnom nivou testira se između 200 do 300 sugrađana, a broj pozitivnih slučajeva kreće se od 5 do 10 posto .


Zdravstvena stanica koja se gradi u naselju Ljubić biće završena ove godine, najavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović gostujući u emisiji „U središtu“. Vrednost izgradnje zdravstvene stanice je preko 3 miliona evra, a Ministarstvo zdravlja će uložiti oko milion evra u opremu.


U Moravičkom okrugu akcenat je stavljen na imunizaciju protiv malih boginja, a odziv je i više nego dobar, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravlje Čačak Aksentije Tošić i istakao da u tom okrugu za sada nema potvrđenih slučaja.

1 2 3 72