Požega: Podrška nacionalnoj kampanji za doniranje organa

Na ovaj način Društvo podržava Nacionalnu kampanju pod motom "Produži život".

Na osnovu uspostavljene saradnje sa VMA, Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu u Požegi omogućilo je svim zainteresovanim licima da mogu potpisati izjavu o pristanku za doniranje organa, odnosno tkiva.
Na ovaj način ovo požeško udruženje podržava Nacionalnu kampanju Ministarstva zdravlja pod motom „Produži život“. 

Transplatacija, odnosno presađivanje organa je u celom svetu uspešan način lečenja bolesnika. Jedan od preduslova za ovakav vid lečenja je doniranje organa, kao znak čovekoljublja i plemenitosti kojom jedna osoba iskazuje svoju želju i nameru da nakon smrti pokloni svoje organe kako bi pomogla teškim bolesnicima

 „Porodica koje bi pristale da doniraju organe pokojnika trebalo bi da znaju da mogu spastiti dva, tri ili više života, učiniti da neko vrati vid, obzirom da je moguće donirati rožnjaču…doniraju se bubrezi, jetra, srce, za koje su kod nas ogromne liste čekanja“ objašnjava dr Milan Šijak i dodaje da je najveća prepreka davalaštvu organa, koje je kod nas nedovoljno razvijeno, neinformisanost, ali i verske predrasude.

Zablude i predrasude o doniranju organa su, prema rečima dr Šijaka, i razlog što smo kao društvo u tom čovekoljublju  zakasnili. Zbog toga je inicijativa Društva za cerebralnu i dečiju paralizu za svaku pohvalu, ističe Šijak.

„Naglasio bih da je ovo epohalna ideja. Oni su se jedini toga setili, a trebalo je da se seti zdravstvena služba i krene sa promocijom značaja zaveštanja organa. Setili su se toga oni koji i sami imaju problema sa zdravljem, a ja sve njihove akcije podržavam jer su odlični u svemu što rade“, ocenjuje dr Šijak.

 Na osnovu uspostavljene saradnje sa VMA u Beogradu, Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu u Požegi omogućilo je svim zainteresovanim licima da mogu potpisati izjavu o pristanku za doniranje organa, odnosno tkiva i dobiti donorsku karticu. Nju od 2014.godine poseduje i dugogodišnji predsednik Društva, Dragan Nikitović.

„Rešili smo da krenemo u ovu akciju u našem gradu i obavestimo ljude da mogu da nas posete i upoznaju se bliže sa ovom temom i da, eventualno, potpišu pristanak za doniranje organa“,kaže Nikitović.

Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu za sada jedino koje u Požegi  na konkretan način podržava nacionalnu kampanju pod sloganom „Produži život“

„Najverovatnije ćemo odrediti jedan dan da se pojavimo negde u gradu, verovatno na trgu, sa štandom gde ćemo prezentovati materijal vezan za ovu akciju. Mi u Udruženju za sada radimo svaki dan od 7-15h na adresi Nikole Tesle broj 2, gde može dođe svako ko je zaintersovan za ovu temu“, poručio je predsednik Društva za cerebralnu i dečiju paralizu.

Inače, u Srbiji je organe u slučaju moždane smrti od početka primene doniranja, pre 14 godina, zaveštalo preko 110 000 ljudi. Statistika pokazuje da su 20 puta veće šanse da nekome tokom života zatreba organ, nego da bude davalac organa.