U novoj organizaciji PKS, Čačak postaje centar preduzetništva za celu zemlju

ČAČAK — Gostujući u našoj emisiji „U središtu“, generalni sekretar Privredne komore Srbije Predrag Petrović rekao  je da

ČAČAK — Gostujući u našoj emisiji „U središtu“, generalni sekretar Privredne komore Srbije Predrag Petrović rekao  je da će biti raspisan konkurs za nove programe podrške malim i srednjim preduzećima. On je podsetio da je iz budžeta za ovu godinu Vlada namenila 16,68 milijardi dinara za direktnu pomoć malim i srednjim preduzećima, a od toga su 4,4 milijarde bespovratna sredstva. Petrović je naveo da će u novoj organizaciji Privredne komore Srbije, Čačak postati centar preduzetništva za celu zemlju.

 

Uskoro se očekuje objavljivanje programa podrške malim i srednjim preduzećima, a konkurs će biti objavljen u elektronskim medijima i dnenvim listovima. Privredna komora Srbije će raditi ne samo na njegovoj promociji već će pružati pomoć privrednicima da najjednostavnije dođu do sredstava koje je Vlada izdvojila iz budžeta.

 

Osim izdvajanja podsticajnih sredstava za mala i srednja preduzeća, u Godini preduzetništva sledi i reforma komorskog sistema po austrijskom modelu. Prihvaćena je ideja ovdašnjeg privrednika Miluna Todorovića da Centar preduzetništva za Srbiju bude u Čačku.

 

Po austrijskom modelu, ali i iskustvima Nemačke, razvijaće se i sistem dualnog obrazovanja kako bi se školovao kadar potreban privredi. PKS će to činiti kroz osnivanje eduaktivnih centara.

 

Nastaviće se sa promocijom privrede u inostranstvu, a akcenat budućeg razvoja biće ekonomska diplomatija i otvaranje kancelarija PKS, u saradnji sa ministarstvom inostranih poslova, u zemljama gde za tim postoji potreba. Petrović je naveo da se i to radi po austrijskom modelu rekavši da je razvojem ekonomske diplomatije Austrija za dve trećine povećala izvoz roba i usluga.

 

 

Video: TV Telemark

Foto: Infolider