Na sastanku sa direktorkom Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijelom Grujić, privrednici Zlatiborskog okruga razgovarali su o problemima kadroviskih nedostataka sa kojima se iz godine u godinu susreću. Cilj sastanka bio je da privrednici podrže odluku Vlade republike Srbije da se uvede novi obrazovni provil, tehničar za metalurške tehnologije.


Током протекле недеље, у Бриселу је одржан први радни састанак у оквиру Еразмус+
пројекта под називом „Решавање јаза у вештинама у европској индустрији текстила,
одеће, коже и обуће, са нагласком на једнакост, иновације и отпорност“ на коме је
пројектни тим Факултета техничких наука у Чачку представио релевантне аспекте своје
партнерске улоге на пројекту. Координатор AEQUALIS4TCLF пројекта је Euratex,
европско удружење за одећу и текстил, које је, за потребе реализације овог пројекта,
окупило 19 партнера – представника индустрије, привредних комора, удружења
послодаваца, институција виског образовања, и стручног образовања и обуке, из седам
европских земаља.

Основни циљ AEQUALIS4TCLF пројекта чини оснаживање веза и
сарадње између регионалних и локалних ентитета у области текстилства, и ширење
европске мреже за подршку и развој стручних вештина у оквиру иновираних
струковних курикулума, са тежњом да се образује кадар који може да одговори
потребама савременог тржишта. Поврх тога, циљ AEQUALIS4TCLF пројекта је
усмерен ка развоју нове националне стратегије вештина кроз искуства седам
партнерских земаља, како би се установиле специфичне регионалне потребе и креирао
јасан пут за развој стручних кадрова, уз посебан нагласак на покушајима да се смањи
дискриминација и промовишу разноликости у одевној индустрији.


Protokol o saradnji Turističke organizacije Zlatibor sa Turističkom zajednicom grada Labin potpisan je 24. februara na 45. Međunarodnom sajmu u Beogradu.


Na proleće će početi igradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Čačku na lokaciji nekadašnje fabrike Cer. Novi blok prostiraće se na 12.000 kvadratnih metara, a useljenje novih korisnika očekuje se za godinu i po dana, po završetku radova.


U čačanskoj kompaniji P.S. Fashion, jednoj od firmi koje su inicirale sistem dualnog obrazovanja u Čačku, do sada je praksu obavilo ili je još uvek pohađa šest generacija srednjoškolaca i dve generacije studenata među kojima su i oni koji su sebi obezbedili stalno zaposlenje po završetku školovanja.

Dualno obrazovanje je deo sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, veštine i sposobnosti i kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Mašinsko saobraćajna škola je prva uvela ovkav sistem obrazovanja u gradu na Moravi i od samog početka u ovakav vid nastave uključila se renomirana kompanija P.S.Fashion.

“ Meni je bila prva želja da dođem u kompaniju P.S. Fashion. Instruktori su dobri, kao i firma generalno”, ne skriva zadovoljstvo učenica Mašinsko soabraćajne škole Jelena Simić.

Jelena Simić, učenica Mašinsko saobraćajne škole

“Instruktori su stvarno korektni I puno nam pomažu. Naučili smo da šijemo, crtamo razne šablone za pantalone, košulje, suknje itd., a načili smo i da modelujemo”, ispričala je učenica Mašinsko saobraćajne škole Anđela Stefanović.

Anđela Stefanović, učenica Mašinsko saobraćajne škole

“Odlučila sam se za ovaj smer zato što smatram da sam kreativna i volim ideje da prenesem u stvarnost. Ovaj način šklovanja će mi omogućiti da više naučim, pošto planiram da nastavim školovanje”, izjavila je učenica Mašinsko saobraćajne škole Mirjana Ilić.

Mirjana Ilić, učenica Mašinsko saobraćajne škole

Učenje kroz rad je organizovan proces tokom koga učenici, pod rukovodstvom i nadzorom instruktora u realnom radnom okruženju u kompaniji P.S. Fashion , stiču kompetencije neophodne za efikasan i produktivan rad u modelarstvu.

Ana Palalić, mentor

“Oni u školi uče kako da konstruišu, kako da dođu do gotovog odevnog predmeta. Mi se ovde u kompaniji trudimo da sav taj deo, odnosno način konstrukcije, izrade i modelovanja odevnog predmeta primenimo praktično kako bi oni imali svest o tome kakv je rad u industrijskoj proizvodnji i kako bih ih prirpemili za rad ali i za nastavk školovanja ukoliko to žele”, mentorka Ana Palalić.

Kompanija “PS Fashion“ godinama unazad ističe potrebu za mladim kadrovima koji bi se školovali kroz modernizovani vid obrazovanja i stekli znanja koja će im omogućiti rad u kompanijama i doprineti njihovom razvoju i nadogradnji.

Nela Jovanović, marketing specijalista kompanije P. S. fashion

“Kada je reč o srednjoj školi, imali smo šest generacija od toga ukupno 50 učenika na praksi srednjoškolaca. Imali smo i dve generacije studenata, to je ukupno sedam studenata koji su i dalje na praksi kod nas.  Učenici odnosno studenti koji su školsku godinu upisali 2023., sa praksom će krenuti naredne 2024. godine”, navela je marketing specijalista kompanije P.S. Fashion, Nela Jovanović.

Nela Jovanović podseća da je prednost ovakvog načina školovanja sticanje praktičnog znanja kroz praktičan rad.

“Ono što nauče u teoriji oni primenjuju ovde na samim modelima kroz mašine sa kojima rade i to im dosta znači za buduće zaposlenje. Odlaze spremni za posao za koji se školuju. Naglašavam da imamo tri studenta iz prve generacije koji dolaze kod nas da rade najčešće u periodu kada nemaju obaveze na fakultetu, najčešće preko leta, i ti studenti su sebi obezbedili stalno zaposlenje u našoj kompaniji nakon završetka školovanja”, zaključila je Nela Jovanović.

Kroz sistem dualnog obrazovanja u školama, kroz teorijski i praktični rad u kabinetima škole i kvalitetnu obuku u modnim kompanijama deca stiču znanja i veštine sa kojima su već sada deo kreativnog tima u modnoj industriji.


Dijana Gvozdenović i Anđela  Božilov odlučile su da studiraju odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku. Dijana pripada prvoj generaciji studenata koji pohađaju nastavu na ovom studijskom programu, dok je Anđela ove godine upisala taj smer. Podsetimo, FTN u Čačku prvi je u Srbiji gde je uveden dualni sistem obrazovanja od 2021. godine.

Studentkinja treće godine na smeru odevno inženjerstvo i dizajn, Dijana Gvozdenović nije se dvoumila kada je saznala da  je na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku akreditovan novi studijski program. Njena ljubav prema najpre ručnom vezu, a zatim i švenju uz koje je odrastala kraj majke osnažila ju je da odluči čime će se baviti u budućnosti.

I umesto rada u oblasti zdravstva, pošto je završila srednju medicinsku školu, Dijana će uskoro zaploviti u vodama mode.

Dijana Gvozdenović, studentkinja III godine FTN Čačak, smer odevno inženjerstvo i dizajn

“Kada je došlo vreme da upišem fakultet, videla sam objavu da treba da se akredituje novi smer i to me je zainteresovalo i odlučila sam da pokušam, jedan novi pravac. Zadovoljna sam postignutim s obzirom da sam promenila struku. Uz pomoć profesora na fakultetu i saradnika iz kompanije Tiffany Production u kojoj pohađam stručnu praksu zaista sam proširila vidike i sada je moje znanje na mnogo višem nivou”, priča Dijana Gvozdenović.

Dijana je imala sreću i kako sama kaže čast da postane stipendista kompanije Tiffany Production iz Čačka i iskreno se nada zaposlenju u toj firmi po okončanju studija.

“Oni već nas spremaju. Imam tu čast da budem njihov stipendista, jedan od dva, tako da se nadam i očekujem”, zaključuje Dijana.

A, Anđela  Božilov došla je iz Niša u Čačak i studentkinja je prve godine na programu odevno inženjerstvo i dizajn FTN.

Anđela Božilov, studentkinja I godine FTN Čačak, smer odevno inženjerstvo i dizajn

“Završila sam Gimnaziju u Nišu i gajila sam ljubav prema modi i dizajniranju. Htela sam da unapredim sebe, a za studijski program odevno inženjerstvo i dizajn na FTN saznala sam preko ljudi iz Čačka. Iskreno, zadovoljna sam načinom rada. S obzirom da idem skoro dva meseca na fakultet, dosta toga sam naučila”, navodi Anđela Božilov.

Anđela, kojoj praksa počinje u drugom semestru, nada se da će je obavljati u kompanijama Tiffany Production ili P.S. Fashion.

Obe naše sagovornice od srca svima preporučuju studije na ovom programu ukoliko volite modu.

“Ovaj smer treba da upiše onaj ko voli modu, dizajniranje, kreiranje, sam taj proces. Bitno je da radimo ono što volimo”, jasna je Anđela.

“Smatram da je ovo jako kreativan smer i da pruža mnogo mogućnosti. Može mnogo da se nauči u firmama i da ta sama praksa pre započinjanja radnog odnosa dosta znači, kao što je i meni pomogla i već na fakultetu nas osposobila za dalji rad. Tako da uvek preporučujem svakom i ko god me pita i ko god je zainteresovan, zaista imam samo reči hvale”, poručuje Dijana Gvozdenović.

Podsetimo, dualno obrazovanje u Čačku već je razvijeno u pojedinim čačanskim srednjim školama od 2017. godine. Sistem dualnog obrazovanja u gradu na Moravi inicirali su privrednici, pre svega kompanije iz oblasti tekstilne industrije, Tiffany Production i P.S. Fashion.


Na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku dualni sistem obrazovanja realizuje se već treću godinu zahvaljujući pre svega partnerstvu sa privrednicima. Na toj visokoškolskoj ustanovi ove godine upisana je treća generacija studenata po sistemu dualnog obrazovanja na studijskom programu odevno inženjerstvo i dizajn.

Bez saradnje sa kompanijama iz privrede bila bi otežana realizacija studijskog programa odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku,  svedoči profesor strukovnih studija na ovom studijskom programu  profesor dr Goran Majstorović.

prof. dr Goran Majstorović, Fakultet tehničkih nauka Čačak

“Zahvaljujući kompanijama koje podržavaju tekstil i odevnu industriju mi smo uspeli da napravimo jedan dobar studijski program koji se isključivo bavi konfekcioniranjem odeće. Zahvaljujemo se firmama iz regiona pre svega iz grada Čačka, kompanijama Tiffany Production i  P.S. Fashion koje su naši, da kažemo, glavni sponzori koji sa nama zajedno rade i ovaj kabinet gde se mi nalazimo dobili smo kao njihovo sponzorstvo. Oni su ga kompletno renovirali i nabavili svu opemu”, kaže profesor Majstorović.

Odevno inženjerstvo i dizajn na FTN u Čačku možete studirati i po kalsičnom i po dualnom sistemu obrazovanja. Procenat studenata koji biraju dualni model dostiže 90% upisanih, navodi profesor Majstorović.

“Smer je opravdao sebe. Studenti žele da steknu teoretsko znanje i posle toga da to praktično potvrde u kompanijama”, ističe profesor Majstorović.

Kompanije sa kojima FTN sarađuje, osim čačanskih Tiffany Production,  P.S. Fashion i Veltex, su i ariljske Jasmil, Amibo, Boa, kraljevački Eurotay, Luss textile iz Raške, kao i Sanatex iz Sjenice.

“Studenti prve godine i jedne polovine druge godine provode dva dana u kompanijama a tri dana na fakultetu, dok studenti završnog semestra druge godine i treće godine provode tri dana u kompaniji i dva dana na fakultetu”, navodi profesor Majstorović.

Objašnjava da je nastava organizovana tako da studenti imaju mentore i na faklutetu i u kompanijama i oni vode brigu o njima.

“Studenti imaju redovnu nastavu a u kompanijama, dva ili tri dana, provode od sedam do osam sati. Njihov rad se prati. Mentori kod poslodavca prate njihov rad i u okviru tog dualnog obrazovanja postoji određena dokumentacija koja mora da se ispuni. To znači da se njihov rad prati svaki dan, da se pišu dnevnici rada, izrađuju praktični radovi…”, objašnjava dr Majstorović.

Ovaj način obrazovanja omogućava studentima da po okončanju školovanja odmah dobiju zaposlenje, što ga čini znatno raličitim u odnosu na ostale studijske programe.

“Student prođe sve poslove koje može obavljati u kompaniji i mentor može da vidi kakav je student, da li je dobar, da li je savladao svoje obaveze i onda dolazimo do toga da vi faktički ne dobijete samo studenta već dobijete budućeg inženjera koji ima već staž…”, dodaje profesor Majstorović.

Prema rečima profesor Majstorovića, na osnovu razgovora sa predstavnicima kompanija gde studenti prve generacije obavljaju praksu, postoji velika verovatnoća da se oni i zaposle u tim firmama.

Dr Majstorović podseća da su FTN odobrena  dva velika međunarodna projekta iz oblasti tekstilnog inženjerstva iz regionalnog čelendž fonda koji će smeru odevno inženjerstvo i dizajn obezbediti tri nova kabineta pomoću kojih će nastava biti podignuta na još veći nivo.

Upisna kvota prve generacije studenata bila je 30 budžetskih i 10 samofinansirajućih od kojih je do treće godine stiglo 17, a od njih 15 na dualnom modelu. Druga generacija borjala je 42 studenta od kojih trenutno studira 22 od čega 18 na dualnom modelu. Ove godine, na prvoj godini ima 23 studenta.

Fakultet tehničkihnauka u Čačku prvi je u Srbiji gde je uveden dualni sistem obrazovanja.

1 2 3 25