Na sastanku sa direktorkom Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijelom Grujić, privrednici Zlatiborskog okruga razgovarali su o problemima kadroviskih nedostataka sa kojima se iz godine u godinu susreću. Cilj sastanka bio je da privrednici podrže odluku Vlade republike Srbije da se uvede novi obrazovni provil, tehničar za metalurške tehnologije.


Током протекле недеље, у Бриселу је одржан први радни састанак у оквиру Еразмус+
пројекта под називом „Решавање јаза у вештинама у европској индустрији текстила,
одеће, коже и обуће, са нагласком на једнакост, иновације и отпорност“ на коме је
пројектни тим Факултета техничких наука у Чачку представио релевантне аспекте своје
партнерске улоге на пројекту. Координатор AEQUALIS4TCLF пројекта је Euratex,
европско удружење за одећу и текстил, које је, за потребе реализације овог пројекта,
окупило 19 партнера – представника индустрије, привредних комора, удружења
послодаваца, институција виског образовања, и стручног образовања и обуке, из седам
европских земаља.

Основни циљ AEQUALIS4TCLF пројекта чини оснаживање веза и
сарадње између регионалних и локалних ентитета у области текстилства, и ширење
европске мреже за подршку и развој стручних вештина у оквиру иновираних
струковних курикулума, са тежњом да се образује кадар који може да одговори
потребама савременог тржишта. Поврх тога, циљ AEQUALIS4TCLF пројекта је
усмерен ка развоју нове националне стратегије вештина кроз искуства седам
партнерских земаља, како би се установиле специфичне регионалне потребе и креирао
јасан пут за развој стручних кадрова, уз посебан нагласак на покушајима да се смањи
дискриминација и промовишу разноликости у одевној индустрији.


Protokol o saradnji Turističke organizacije Zlatibor sa Turističkom zajednicom grada Labin potpisan je 24. februara na 45. Međunarodnom sajmu u Beogradu.


Na proleće će početi igradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Čačku na lokaciji nekadašnje fabrike Cer. Novi blok prostiraće se na 12.000 kvadratnih metara, a useljenje novih korisnika očekuje se za godinu i po dana, po završetku radova.


U čačanskoj kompaniji P.S. Fashion, jednoj od firmi koje su inicirale sistem dualnog obrazovanja u Čačku, do sada je praksu obavilo ili je još uvek pohađa šest generacija srednjoškolaca i dve generacije studenata među kojima su i oni koji su sebi obezbedili stalno zaposlenje po završetku školovanja.

Dualno obrazovanje je deo sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, veštine i sposobnosti i kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Mašinsko saobraćajna škola je prva uvela ovkav sistem obrazovanja u gradu na Moravi i od samog početka u ovakav vid nastave uključila se renomirana kompanija P.S.Fashion.

“ Meni je bila prva želja da dođem u kompaniju P.S. Fashion. Instruktori su dobri, kao i firma generalno”, ne skriva zadovoljstvo učenica Mašinsko soabraćajne škole Jelena Simić.

Jelena Simić, učenica Mašinsko saobraćajne škole

“Instruktori su stvarno korektni I puno nam pomažu. Naučili smo da šijemo, crtamo razne šablone za pantalone, košulje, suknje itd., a načili smo i da modelujemo”, ispričala je učenica Mašinsko saobraćajne škole Anđela Stefanović.

Anđela Stefanović, učenica Mašinsko saobraćajne škole

“Odlučila sam se za ovaj smer zato što smatram da sam kreativna i volim ideje da prenesem u stvarnost. Ovaj način šklovanja će mi omogućiti da više naučim, pošto planiram da nastavim školovanje”, izjavila je učenica Mašinsko saobraćajne škole Mirjana Ilić.

Mirjana Ilić, učenica Mašinsko saobraćajne škole

Učenje kroz rad je organizovan proces tokom koga učenici, pod rukovodstvom i nadzorom instruktora u realnom radnom okruženju u kompaniji P.S. Fashion , stiču kompetencije neophodne za efikasan i produktivan rad u modelarstvu.

Ana Palalić, mentor

“Oni u školi uče kako da konstruišu, kako da dođu do gotovog odevnog predmeta. Mi se ovde u kompaniji trudimo da sav taj deo, odnosno način konstrukcije, izrade i modelovanja odevnog predmeta primenimo praktično kako bi oni imali svest o tome kakv je rad u industrijskoj proizvodnji i kako bih ih prirpemili za rad ali i za nastavk školovanja ukoliko to žele”, mentorka Ana Palalić.

Kompanija “PS Fashion“ godinama unazad ističe potrebu za mladim kadrovima koji bi se školovali kroz modernizovani vid obrazovanja i stekli znanja koja će im omogućiti rad u kompanijama i doprineti njihovom razvoju i nadogradnji.

Nela Jovanović, marketing specijalista kompanije P. S. fashion

“Kada je reč o srednjoj školi, imali smo šest generacija od toga ukupno 50 učenika na praksi srednjoškolaca. Imali smo i dve generacije studenata, to je ukupno sedam studenata koji su i dalje na praksi kod nas.  Učenici odnosno studenti koji su školsku godinu upisali 2023., sa praksom će krenuti naredne 2024. godine”, navela je marketing specijalista kompanije P.S. Fashion, Nela Jovanović.

Nela Jovanović podseća da je prednost ovakvog načina školovanja sticanje praktičnog znanja kroz praktičan rad.

“Ono što nauče u teoriji oni primenjuju ovde na samim modelima kroz mašine sa kojima rade i to im dosta znači za buduće zaposlenje. Odlaze spremni za posao za koji se školuju. Naglašavam da imamo tri studenta iz prve generacije koji dolaze kod nas da rade najčešće u periodu kada nemaju obaveze na fakultetu, najčešće preko leta, i ti studenti su sebi obezbedili stalno zaposlenje u našoj kompaniji nakon završetka školovanja”, zaključila je Nela Jovanović.

Kroz sistem dualnog obrazovanja u školama, kroz teorijski i praktični rad u kabinetima škole i kvalitetnu obuku u modnim kompanijama deca stiču znanja i veštine sa kojima su već sada deo kreativnog tima u modnoj industriji.


Dijana Gvozdenović i Anđela  Božilov odlučile su da studiraju odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku. Dijana pripada prvoj generaciji studenata koji pohađaju nastavu na ovom studijskom programu, dok je Anđela ove godine upisala taj smer. Podsetimo, FTN u Čačku prvi je u Srbiji gde je uveden dualni sistem obrazovanja od 2021. godine.

Studentkinja treće godine na smeru odevno inženjerstvo i dizajn, Dijana Gvozdenović nije se dvoumila kada je saznala da  je na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku akreditovan novi studijski program. Njena ljubav prema najpre ručnom vezu, a zatim i švenju uz koje je odrastala kraj majke osnažila ju je da odluči čime će se baviti u budućnosti.

I umesto rada u oblasti zdravstva, pošto je završila srednju medicinsku školu, Dijana će uskoro zaploviti u vodama mode.

Dijana Gvozdenović, studentkinja III godine FTN Čačak, smer odevno inženjerstvo i dizajn

“Kada je došlo vreme da upišem fakultet, videla sam objavu da treba da se akredituje novi smer i to me je zainteresovalo i odlučila sam da pokušam, jedan novi pravac. Zadovoljna sam postignutim s obzirom da sam promenila struku. Uz pomoć profesora na fakultetu i saradnika iz kompanije Tiffany Production u kojoj pohađam stručnu praksu zaista sam proširila vidike i sada je moje znanje na mnogo višem nivou”, priča Dijana Gvozdenović.

Dijana je imala sreću i kako sama kaže čast da postane stipendista kompanije Tiffany Production iz Čačka i iskreno se nada zaposlenju u toj firmi po okončanju studija.

“Oni već nas spremaju. Imam tu čast da budem njihov stipendista, jedan od dva, tako da se nadam i očekujem”, zaključuje Dijana.

A, Anđela  Božilov došla je iz Niša u Čačak i studentkinja je prve godine na programu odevno inženjerstvo i dizajn FTN.

Anđela Božilov, studentkinja I godine FTN Čačak, smer odevno inženjerstvo i dizajn

“Završila sam Gimnaziju u Nišu i gajila sam ljubav prema modi i dizajniranju. Htela sam da unapredim sebe, a za studijski program odevno inženjerstvo i dizajn na FTN saznala sam preko ljudi iz Čačka. Iskreno, zadovoljna sam načinom rada. S obzirom da idem skoro dva meseca na fakultet, dosta toga sam naučila”, navodi Anđela Božilov.

Anđela, kojoj praksa počinje u drugom semestru, nada se da će je obavljati u kompanijama Tiffany Production ili P.S. Fashion.

Obe naše sagovornice od srca svima preporučuju studije na ovom programu ukoliko volite modu.

“Ovaj smer treba da upiše onaj ko voli modu, dizajniranje, kreiranje, sam taj proces. Bitno je da radimo ono što volimo”, jasna je Anđela.

“Smatram da je ovo jako kreativan smer i da pruža mnogo mogućnosti. Može mnogo da se nauči u firmama i da ta sama praksa pre započinjanja radnog odnosa dosta znači, kao što je i meni pomogla i već na fakultetu nas osposobila za dalji rad. Tako da uvek preporučujem svakom i ko god me pita i ko god je zainteresovan, zaista imam samo reči hvale”, poručuje Dijana Gvozdenović.

Podsetimo, dualno obrazovanje u Čačku već je razvijeno u pojedinim čačanskim srednjim školama od 2017. godine. Sistem dualnog obrazovanja u gradu na Moravi inicirali su privrednici, pre svega kompanije iz oblasti tekstilne industrije, Tiffany Production i P.S. Fashion.


Na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku dualni sistem obrazovanja realizuje se već treću godinu zahvaljujući pre svega partnerstvu sa privrednicima. Na toj visokoškolskoj ustanovi ove godine upisana je treća generacija studenata po sistemu dualnog obrazovanja na studijskom programu odevno inženjerstvo i dizajn.

Bez saradnje sa kompanijama iz privrede bila bi otežana realizacija studijskog programa odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku,  svedoči profesor strukovnih studija na ovom studijskom programu  profesor dr Goran Majstorović.

prof. dr Goran Majstorović, Fakultet tehničkih nauka Čačak

“Zahvaljujući kompanijama koje podržavaju tekstil i odevnu industriju mi smo uspeli da napravimo jedan dobar studijski program koji se isključivo bavi konfekcioniranjem odeće. Zahvaljujemo se firmama iz regiona pre svega iz grada Čačka, kompanijama Tiffany Production i  P.S. Fashion koje su naši, da kažemo, glavni sponzori koji sa nama zajedno rade i ovaj kabinet gde se mi nalazimo dobili smo kao njihovo sponzorstvo. Oni su ga kompletno renovirali i nabavili svu opemu”, kaže profesor Majstorović.

Odevno inženjerstvo i dizajn na FTN u Čačku možete studirati i po kalsičnom i po dualnom sistemu obrazovanja. Procenat studenata koji biraju dualni model dostiže 90% upisanih, navodi profesor Majstorović.

“Smer je opravdao sebe. Studenti žele da steknu teoretsko znanje i posle toga da to praktično potvrde u kompanijama”, ističe profesor Majstorović.

Kompanije sa kojima FTN sarađuje, osim čačanskih Tiffany Production,  P.S. Fashion i Veltex, su i ariljske Jasmil, Amibo, Boa, kraljevački Eurotay, Luss textile iz Raške, kao i Sanatex iz Sjenice.

“Studenti prve godine i jedne polovine druge godine provode dva dana u kompanijama a tri dana na fakultetu, dok studenti završnog semestra druge godine i treće godine provode tri dana u kompaniji i dva dana na fakultetu”, navodi profesor Majstorović.

Objašnjava da je nastava organizovana tako da studenti imaju mentore i na faklutetu i u kompanijama i oni vode brigu o njima.

“Studenti imaju redovnu nastavu a u kompanijama, dva ili tri dana, provode od sedam do osam sati. Njihov rad se prati. Mentori kod poslodavca prate njihov rad i u okviru tog dualnog obrazovanja postoji određena dokumentacija koja mora da se ispuni. To znači da se njihov rad prati svaki dan, da se pišu dnevnici rada, izrađuju praktični radovi…”, objašnjava dr Majstorović.

Ovaj način obrazovanja omogućava studentima da po okončanju školovanja odmah dobiju zaposlenje, što ga čini znatno raličitim u odnosu na ostale studijske programe.

“Student prođe sve poslove koje može obavljati u kompaniji i mentor može da vidi kakav je student, da li je dobar, da li je savladao svoje obaveze i onda dolazimo do toga da vi faktički ne dobijete samo studenta već dobijete budućeg inženjera koji ima već staž…”, dodaje profesor Majstorović.

Prema rečima profesor Majstorovića, na osnovu razgovora sa predstavnicima kompanija gde studenti prve generacije obavljaju praksu, postoji velika verovatnoća da se oni i zaposle u tim firmama.

Dr Majstorović podseća da su FTN odobrena  dva velika međunarodna projekta iz oblasti tekstilnog inženjerstva iz regionalnog čelendž fonda koji će smeru odevno inženjerstvo i dizajn obezbediti tri nova kabineta pomoću kojih će nastava biti podignuta na još veći nivo.

Upisna kvota prve generacije studenata bila je 30 budžetskih i 10 samofinansirajućih od kojih je do treće godine stiglo 17, a od njih 15 na dualnom modelu. Druga generacija borjala je 42 studenta od kojih trenutno studira 22 od čega 18 na dualnom modelu. Ove godine, na prvoj godini ima 23 studenta.

Fakultet tehničkihnauka u Čačku prvi je u Srbiji gde je uveden dualni sistem obrazovanja.


Poslodavci zainteresovani da se uključe u model dualnog obrazovanja
u narednoj školskoj 2024/2025. mogu do 15. januara da se prijave po
pojednostavljenoj proceduri putem veb portala Privredne komore
Srbije – portal.dualnoobrazovanje.rs . U ponudi će biti 83 obrazovna
profila, među kojima i 10 novih, saopštila je Privredna komora Srbije.
Već nekoliko poslednjih godina Privredna komora Srbije u saradnji sa
ministarstvom prosvete organizuje dualni sistem obrazovanja i poziva
privrednike da se uključe. Ovaj način obrazovanja donosi brojne
benefite ne samo privrednicima već i samim školama i pre svega
učenicima koji dobijaju znanja i stiču iskustva potrebna za praktičan rad
i nastavak školovanja, ističe šefica ogranka Regionalne privredne
komore Kraljevo u Čačku Gorana Tanasković.

“I ove godine raspisan je poziv za školsku 2024/25. za dualni sistem
obrazovanja koji je otvoren do 15. januara. Bitno je da svake godine
prilagođavamo i Zakon o dualnom sistemu obrazovanja i opšte dualni
sistem obrazovanja zahtevima i potrebama privrede i školstva. Nakon
nekoliko godina uspešne primene dualnog obrazovanja shvatili smo da
neke stvari treba promeniti, a to je pre svega da pojednostavimo sam
način ulaska preduzeća u dualni sistem obrazovanja. Ono što je jako
bitno jeste da svake godine uvodimo nove profile dualnog obrazovanja
koji su pre svega potrebni privrednicima. Tako u školskoj 2024/25.
uvodimo deset novih profila, a važno je da su među njima sada i vozači
koji su velika potražnja od strane privrede”, kaže Tanaskovićeva.
Poslodavci na portalu mogu da kreiraju profil kompanije i na
jednostavan način, u tri koraka, podnesu prijavu za uključivanje u model
dualnog obrazovanja.
“Manja je papirologija potrebna da privrednici uđu u dualni sistem
obrazovanja. Ono što je takođe jako bitno jeste da se sada formiraju
trening alijanse i trening centri. Trening alijanse znače da sada više
privrednika mogu da se udruže ukoliko sami ne mogu da ispune plan i

program koji je predviđen dualnim sistemom obrazovanja”, objasnila je
Tanaskovićeva.

Novi profili u školskoj 2024/2025. su: dekorater zidnih površina; polagač
obloga; tehničar za elektroniku i automatiku; elektrotehničar za
elektroniku na vozilima; tehničar računara; tehničar za administriranje
računarskih mreža; vozač motornih vozila; mehaničar grejne i rashladne
tehnike; poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija; kozmetički
tehničar.
Podsetimo, dulni sistem obrazovanja zaživeo je i u Moravičkom okrugu.
Uključene su četiri škole, dve iz Čačka Mašinsko saobraćajna i
Ekonomska i po jedna iz Lučana i Gornjeg Milanovca. U toku su i
pregovori sa Tehničkom školom u Čačku da se uključi u ovaj sistem.
Obuhvaćeno je prko 30 privrednih društava i trenutno više od 120
učenika pohađa nastavu po dualnom obrazovanju.
“Najveće interesovanje imamo iz mašinskog sektora, tako da Mašinsko
saobraćajna škola ima sedam profila koji su po dualnom sistemu
obrazovanja ali i veliko interesovanje za modelare, modne krojače,
elektro struku. Takođe, ono što nemamo u našim srednjim školama, za
šta postoji potreba privrede, to su pre svega tehničari za polimere,
operatori za mašinsku obradu drveta i neki profili koji ne postoje a za
koje se pregovara da se uvedu u naše školstvo i da se na taj način
zadovolje pre svega potrebe privrede”, navodi Gorana Tanasković.
Gorana Tanasković kaže da je potrebno još više raditi na promociji
dualnog sistema obrazovanja pre svega kod učenika i njihovih roditelja
kako bi shvatili prednosti tog načina školovanja. Navodi da su potrebe
privrede u ovom trenutku znatno veće nego što ima prijavljenih
učenika.

“ Učenik još uvek može da odluči da li želi da obavlja običnu praktičnu
nastavu ili nastavu po dualnom sistemu gde će mu to biti plaćeno.
Takođe, po zakonu učenici nisu obavezni da ostanu u preduzeću nakon
završenog učenja kroz rad, završenog dualnog sistema obrazovanja u

trećoj ili četvrtoj godini srednje škole, što smeta privrednicima. Ali to je
podsticaj učenicima da se što više prijavljuju jer time stiču bolja znanja,
veštine, sikustva i nisu obavezni da ostanu u preduzeću već mogu da
nastave školovanje, promene preduzeće ili pokrenu sopstveni posao”,
priča Gorana Tanasković.
Zaključuje da se ipak svake godine povećava i broj preduzeća i broj
učenika u sistemu dualnog obrazovanja i ističe da je lokalna
samouprava prepoznala značaj dualnog sistema obrazovanja jer je
Čačak sigurno jedan od lidera u tom načinu školovanja.

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne
politike u PKS Mirjana Kovačević podseća da su od 15. septembra na
snazi izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju koje će, kako
kaže, olakšati proces uključivanja kompanija u dualno obrazovanje, ali i
samu realizaciju učenja kroz rad.
Kovačevićeva ističe novine koje koje donosi zakon.
"Predviđena je mogućnost finansijske podrške školama i privredi na
osnovu uredbe koju donosi Vlada Srbije, za svaku školsku godinu. Data
je mogućnost za povećanje broja sati koje učenik može provesti kod
poslodavca, sa šest na osam sati", navodi Kovačevićeva.

Dodaje da je izmenjen sastav Komisije za utvrđivanje ispunjenosti
uslova za izvođenje učenja kroz rad, te inspektori rada više nisu deo
Komisije.
To znači, kako kaže, da bezbednost i zdravlje na radu nije predmet
provere Komisije na osnovu Zakona o dualnom obrazovanju već su sva
prava učenika na bezbedno i zdravo okruženje tokom realizacije učenja
kroz rad garantovana Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.
Objašnjava da iznos naknade za izvođenje učenja kroz rad kod
poslodavca i dalje ostaje minimum 70 odsto minimalne cene rada po
satu za svaki sat proveden na učenju kroz rad, s tim da je moguće
naknadu isplaćivati stepenasto, po godinama školovanja shodno nivou
znanja učenika.
Uvodi se mogućnost osnivanja Trening alijanse, koja predstavlja oblik
udruživanja dva ili više poslodavaca s ciljem olakšavanja realizacije
učenja kroz rad u kompanijama, kao i Trening centri.
"Trening centri će se otvarati pri školama, kako bi se u njima realizovao
određeni deo plana i programa nastave, do 30 odsto, onda kada to
poslodavac ne može ili kada nije bezbedno da se aktivnosti realizuju u
realnom radnom okruženju“, objašnjava Kovačevićeva.
Dodaje da se povećava obim učenja kroz rad tako što će od školske
2026/2027. godine obim učenja kroz rad za trogodišnje obrazovne
profile iznositi najmanje 60 odsto od ukupnog broja časova stručnih
predmeta, odnosno najmanje 40 posto za četvorogodišnje obrazovne
profile, dok će od školske 2034/2035. godine obim učenja kroz rad za
sve obrazovne profile iznositi 60 odsto od ukupnog broja časova
predviđenih planom i programom nastave i učenja.
Kovačevićeva ističe da dualno obrazovanje kompanijama nudi
kvalifikovan i obučen kadar spreman da se odmah uključi u proces rada,
znatno smanjenje troškova za obučavanje radne snage, mogućnost
učestvovanja poslodavaca u kreiranju obrazovnih profila i prilagođavanju

sistema obrazovanja u skladu sa poslovima i potrebama
poslodavaca.
Takođe, dodaje, i brz odgovor sistema obrazovanja na promene na
tržištu rada, učestvovanje poslodavaca u procesu raspoređivanja
učenika, promovisanje društvene odgovornosti poslodavca, dok je
uključivanje poslodavaca na dobrovoljnoj osnovi.
Podaci pokazuju da se preko 950 kompanija do sada priključilo
realizaciji dualnog obrazovanja u Srbiji, dok je kroz dualni obrazovni
sistem prošlo više od 15.800 učenika koji su pohađali nastavu u više od
185 škola u Srbiji.

1 2 3 25